Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Brack bíró – tüllszoknyában

Szeged - Újabb groteszk figurával kápráztatja el a közönséget a kisszínházban Jakab Tamás, aki a Hedda Gabler előadásain a szigorú Brack bíró szerepében az egyik jelenetben tüllszoknyácskában biciklizik be a színpadra. A népszerű színész azt mondja: Keresztes Attila Ibsen-rendezése olyan produkció, amelyet mindenkinek látnia kell, aki szereti az igazi színházat.
– Keresztes Attila rendezői látásmódja különleges: addig feszíti az idegeket, hogy amikor Brack bíróként tüllszoknyában bejövök a színpadra, szinte fellélegeznek a nézők, a humorral levezetődik a felgyülemlett feszültség. Nagyon szeretem ezt a szerepet, mint ahogyan Attila korábbi két szegedi produkciója is a kedvenceim közé tartozott. Roppant átgondoltan és türelmesen dolgozik, álom vele a próbaidőszak, érzékenyen figyel a színészekre, közösen éljük meg az alkotás folyamatát – mondja Jakab Tamás. A népszerű színész ezen a héten öt alkalommal is játssza a groteszk figurát a Hedda Gabler kisszínházi előadásain.

Jakab Tamás Brack bíró szerepében a Hedda Gablerben. Fotó: Karnok Csaba
Jakab Tamás Brack bíró szerepében a Hedda Gablerben. Fotó: Karnok Csaba

– Brack bíró figuráját egyáltalán nem gondolom extrémnek, mert magam is voltam már olyan buliban, ahol ügyvédek, bírók, orvosok és más értelmiségiek teljesen elengedték magukat. Léteznek ilyen bulik a valóságban is, csak zárt körben zajlanak, nem beszélünk róluk, és nem valljuk be magunknak. Ibsen darabja Norvégiában játszódik, ahol kevesebb a lehetőség a szórakozásra, előfordulnak ilyen helyzetek. Aki igazi színházat akar látni, annak nem szabad kihagynia ezt az előadást.

Eddig minden barátomtól és ismerősömtől, aki látta, csak elismerő, lelkes véleményeket hallottam. Ez egy művészszínházi előadás, olyan, ami elgondolkodtat, amiről sokat lehet beszélgetni. Az ilyen produkciókban érzem azt, hogy érdemes játszani, jó színésznek lenni. Az egyetem gyógyszerészeti karáról három komoly ismerősöm is megnézte, másnap felhívtak, és elmondták: utána elmentek iszogatni, és addig vitatkoztak róla, amíg berúgtak. Eldöntötték, hogy újra megnézik – meséli Jakab Tamás, aki azt is hangsúlyozza: ritkán találkozik annyira tehetséges rendezővel, mint Keresztes Attila, aki amellett, hogy alaposan elemzi a darabokat, hagyja a színészeket is dolgozni, bízik a tehetségükben, és így élvezetes, közös alkotómunka alakul ki.

Jakab Tamás már készül az április végén látható következő kisszínházi bemutatóra: Bezerédi Zoltán rendezésében Szép Ernő Májusában az öngyilkos figuráját alakítja. – Színészkollégával mindig jó dolgozni, élvezzük a próbákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra verte: megkezdődött a barátnőjét bántalmazó férfi pere Szegeden

A férfit halált okozó testi sértés és magánlaksértés bűntettével vádolja az ügyészség.
Tovább olvasom