Délmagyar logó

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 10°C | 20°C

Bravúr a klinikán: megmentették a babát is a mama agyműtétjével

Szeged - Sikeres műtétet hajtottak végre Szegeden egy agyvérzést kapott várandós asszonyon. A csapatmunkának köszönhetően a magzatot nem kellett operáció előtt világra segíteni, a műtéti bravúrral az anya és a baba életét egyszerre mentették meg.
Temesvári Krisztina mosolyogva simogatja gömbölyű pocakját a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikáján. Nagyon sokat köszönhet a szegedi orvosoknak: ha nem ide kerül, valószínűleg sem ő, sem a kisbaba nem élte volna túl, ami nagypénteken történt vele.

– Otthon voltam, mert a hároméves gyermekemmel gyesen vagyok. Egyik pillanatról a másikra egyszer csak nehéznek éreztem a karomat – kezdte mesélni történetét. – Fel akartam hívni a férjemet, de amikor beleszólt, észrevettem, hogy beszélni sem tudok. Nagyon ijesztő volt.
Az asszonyt, mivel odavalósi, a kiskunhalasi kórházba szállította a riasztott mentő. Amikor azonban a CT-vizsgálatból kiderült, hogy agyvérzése van, egyből Szegedre irányították.

– Gyerekkorától kezdve egy érgomolyag volt az agyában. A hormonális változások hatására ez nőni kezdett, majd megrepedt – mondta el Barzó Pál, a szegedi idegsebészeti klinika tanszékvezető professzora.

Megmentették a babát is a mama agyműtétjével. Fotó: Frank Yvette
Megmentették a babát is a mama agyműtétjével. Fotó: Frank Yvette

Érgomolyagot nagyon kevés helyen tudnak operálni, ahol elvállalják, ott is csak azzal a feltétellel, hogy először világra segítik a magzatot.

– Külföldön is ez a protokoll, hiszen a bonyolult műtét 5-6 órát vesz igénybe, ez pedig olyan stressz a babának, hogy beindul a spontán szülés – mesélte a professzor. Ő azonban úgy döntött, hogy nem szakíttatja meg a 32 hetes terhességet.

– Másfél óra alatt is el lehet végezni ezt az operációt, ha van már hozzá elég tapasztalat. Molnár Anna aneszteziológussal és Novák Tibor nőgyógyász adjunktussal együttműködve műtöttem meg a kismamát, a magzat pedig meg sem rezdült műtét közben.

Lassan két héttel a bravúros operáció után is minden a legnagyobb rendben mindkettőjükkel. Krisztina ahhoz képest, hogy az első napokban csak írásban tudott kommunikálni, már érthetően, igaz, kissé nehezen beszél. Jobb kezével még most tanul fogni, gyógytornász és logopédus jár hozzá. Az pedig beszélgetésünk során derült ki: fogalma sem volt arról, milyen veszélyben volt az élete. Az is Barzó professzor válaszaiból derült ki számára, hogy mekkora dilemma elé állították volna, ha megkérdezik, vállalja-e, hogy a babával a hasában operálják meg.

– Innentől kezdve elgondolkozom azon, mi lett volna, ha nem Szegedre kerülök – mosolygott.

A 40 éves kismama egyelőre az idegsebészeti klinikán van – azt mondta, ott biztonságban érzi magát. Szülni is Szegeden fog, Novák adjunktusnál. Ha minden igaz, két hét múlva már a karjában tarthatja második gyermekét. Nem várják ugyanis meg a negyvenedik hetet: nem kockáztatnak többet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkés: se kilépés, se behódolás

Szeged – Nem kell szembe mennünk Európával, ahogy azt tettük a két világháborúban –… Tovább olvasom