Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Bravúrmonológok a Korzóban

Bravúros, katartikus produkció született a Korzóban, ahol Székhelyi József rendezésében csütörtökön este zajos sikerrel mutatták be Alan Bennett Beszélő fejek című sorozatának három monológját.
Fekete Gizi, kertvárosi szolíd mintafeleség Fotó: DM/DV
Az angol bulvárszínház sikerszerzője, Alan Bennett eredetileg tévésorozatnak írta briliáns monológjait, a Beszélő fejeket, amelyekből egyelőre három részt állítottak színpadra a Korzóban. A színházi verzióhoz persze kevéssé passzol a tévés cím, hiszen tényleg színpadért és hús-vér színészekért kiált a sorozat. Az első monológ Fekete Gizié: Rosemary az érzéseit, vágyait elfojtó kertvárosi szolid mintafeleség, aki tökéletes rendben tartja környezetét, szabadidejében egy hospice-szolgálatnál segédkezik, decens vállkendője és a nyakában hordott feszület pontosan jellemzi világszemléletét. Idillikus életét a szomszéd házaspár zavarja meg: az asszony fejbe lövi a férjét. Rosemary gondozásba veszi a börtönbe kerülő nő kertjét, majd amikor meglátogatja szomszédját a zárkában, rádöbben: annak a folyamatnak, ami az elkeseredett asszonyt a gyilkossághoz vezette, az ő férje is részese volt...

Fekete Gizi bámulatos szenzibilitással mutatja meg az életével, sorsával
Megyeri Zoltán, kamaszkorban megrekedt negyvenes Fotó: DM/DV
rezignáltan számot vető nő minden rezdülését. Amikor a monológ végén beszédes szemeiben lassan gyűlni kezdenek, majd feltartóztathatatlanul kibuggyannak a forró könnyek, az empatikus néző sem maradhat kívülálló.

Megyeri Zoltán egy negyvenes férfit játszik, aki 72 éves, enyhén szenilis édesanyjával él szimbiózisban. A mama találkozik fiatalkori lovagjával, és Graham biztonságosnak hitt világát szétzúzhatja a pár fellángoló szerelme... Megyeri Zoltán kiapadhatatlan humorral, rendkívül érzékletesen, bravúrosan mutatja meg a kamaszkorban megrekedt figura sérülékenységét, kiszolgáltatottságát.

Pásztor Erzsi parádés virtuozitással, irigylésre méltó koncentrációval és ellenállhatatlan, fanyar iróniával játssza a mindenkit feljelentő, mániákusan levelező, kényszeresen intézkedő aggszűz szerepét.
Pásztor Erzsi , a mindenkit feljelentő mániákus Fotó: DM/DV
Miss Ruddock abszurditásig fokozott csillapíthatatlan nyugtalanságának valódi okára csak akkor derül fény, amikor ismétlődő akciói miatt végül börtönbe kerül...

Székhelyi József láthatóan hisz a színészi játék erejében, és rendezőként nagyszerű lehetőséget teremtett játszótársainak. A minimalista díszlet és jelmez Varsányi Anna munkáját dicséri. Ritka jó előadás született. Vétek kihagyni!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, az árvízkép marad

A hárommegyés Munkácsy-vándortárlat májusban érkezik Szegedre. Helyét a Móra-múzeum munkatársai… Tovább olvasom