Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

BringaAkadémia - iskolában tanítják a kerékpározást

Szeged - Iskolai tanórákon is taníthatják ősztől a KRESZ-t, a kerékpározás alapismereteit. Tavaly 30 biciklis gyereket gázoltak el Szegeden, 20 esetben a nebuló volt a hibás. A szülők örülnek az új tantárgynak.
Szegeden tavaly 105 kerékpáros-balesetből 64 esetben a biciklis volt a hibás, és szintén beszédes a rendőrségi adat is: 2012-ben 30 gyermeket ütöttek el az utakon, 20 esetben a kis biciklisek hibájából. A kerékpárosokat rengeteg bírálat éri közlekedési szokásaik miatt, minden egyes iskolakezdéskor felmerül: jó lenne, ha a suliban is oktatnák a KRESZ-t. Most az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta a BringaAkadémia tantervet, a kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatás önálló tantárgy lehet az általános iskolákban.

– Nagyon sok felnőtt kerékpáros és gyalogos sem ismeri a KRESZ-t. Fontos lenne, hogy a közlekedés alapjait már iskoláskorban megismerjék a gyerekek – vélekedett Molnár Ferenc. A három gyermekkel iskolába bicikliző szülő úgy fogalmazott, az Arany János Általános Iskola kimondottan kerékpárosbarát, chipkártyás biciklitárolót is biztosítanak.

Gyalog vagy biciklivel? Reggelente sok gyerek kerekezik iskolába Szegeden. A szerző felvétele
Gyalog vagy biciklivel? Reggelente sok gyerek kerekezik iskolába Szegeden.
A szerző felvétele

– Nagyon sokan biciklizünk, kényelmesebb, mint a troli. Szüleim is segítettek a KRESZ- ben – mondta az iskola előtt a hatodikos Ákos. Daniné Horváth Annamária munkatársunktól hallott először a kerékpáros-tananyagról. – Együtt tekerünk, előre és hátra kiabálok. Más a forgalom, mint az elmélet, ezért óvatosan közlekedünk, mert az autósok nem figyelnek ránk – mondta az elsős Dani Kristóf és az ötödikes Bianka anyukája.
Általános iskolai tantárgy lett a kerékpározás

A rendőrök is oktatnak

Az óvodákban, általános iskolákban a Csongrád Megyei Balesetvédelmi Bizottság (CSMBB) munkatársai rendszeresen felhívják a figyelmet a kerékpározás veszélyeire, a szabályos gyalogos közlekedésre. Szabályossági és ügyességi pályákon gyakoroltatják a gyerekekkel a biztonságos közlekedést. Annak érdekében, hogy az iskolákban, valamint azok környékén a közbiztonságot és a közlekedésbiztonságot fenntartsák, idén már negyedik alkalommal indult el az ORFK által kezdeményezett „Az iskola rendőre" program. A Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezetével közösen a CSMBB preventív közlekedésbiztonsági kerékpáros akciót tartott a „látni és látszani" elv érvényesítéséért.  

– A kétéves Olivér még nem tudja, melyik lámpa milyen, de figyel, merre és hogyan közlekedünk. A kicsit bölcsődébe, a nagyobbat, Zsombort óvodába is biciklivel viszem. A járdán közlekedünk, nem akarom a gyerekeket az úton veszélyeztetni – mondta Rózsa-Kovács Tímea.

A biciklizés alapjait ősztől taníthatják az általános iskolák negyedik, illetve ötödik és hatodik évfolyamain, a szabadon választható órakeretben, heti 1-1 órában. A kétéves tanmenet célja, hogy a gyerekek a közlekedés tudatos és egyenrangú szereplőivé váljanak, és biztonsággal indulhassanak útra az otthonuk közelében vagy akár nagyobb túrára is. A kisdiákoknak az iskolában bemutatják az alapvető szerelési, kerékpár-javítási ismereteket, és megtanítják nekik a legalapvetőbb, illetve a kifejezetten a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ-szabályokat.

A szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola udvarán három éve festettek fel utcákat, zebrákat, hogy a gyerekek megismerkedjenek a közlekedés alapjaival. – Délutáni kerékpáros versenyeket, tavaszi felkészítést is tartunk az udvaron – mondta Husztáné Gyursánszki Erzsébet. Az igazgatónő elárulta, eddig a technikaórán oktatták a KRESZ-t. Úgy véli, a kerékpáros tanóra az egészségre nevelésben is segíthet, viszont a feltételek teljesítéséhez több pedagógusra és időre is szükség lehet.

Olvasóink írták

 • 19. Krampampuli 2013. április 27. 10:39
  „helyes!”
 • 18. alfa258 2013. április 27. 06:09
  „Micsoda jövőkép...az iskolában lessz erkölcstan, hittan, biciklióra...... Még pár fideszes ötlet és ennyi elég is lesz a birkáknak. És mégis hogy valósítják meg? Vinni kell be egy bringát? A tantónéni az udvaron v a folyosón tartja az órát? Nem hiszem hogy ezt az iskolában lehet megtanítani!”
 • 17. J.G. 2013. április 26. 22:46
  „11. okz63 2013.04.25. 20:41
  Hát tényleg gyönyörűen (és főleg pontosan) szabályozza... Megint nagyon okos akartál lenni, de nem vagy az.

  "álló autósor melletti elhaladásnál is legyen meghatározott mértékű oldaltávolság tartása a bringások részéről is. "
  Ugyanennyire meghatározott? :D
  Egyet árulj el: az álló autó valószínűsíthetően mennyit mozog oldalra? Nem kell pontosan, csak úgy átlagosan, kb.”
 • 16. macs 2013. április 26. 18:58
  „Lassan már mindent az iskola fog tanítani? Bele fog ez férni napi 24 órába?
  Az a szülő, aki engedi, hogy a gyereke cangával járjon, miért nem okíthatja ki legalább az alapszabályokra?”
 • 15. szegedivagyok 2013. április 26. 10:55
  „Jó kezdeményezés, de nem csak a gyerekeknek hanem nagyon sok felnőttnek is szüksége lenne rá, és nem csak kerékpárosnak, hanem gyalogosnak is!!! Meg aztán kérdés ki fogja a gyerkőcöket tanítani?Mert a technika, magyar stb. tanár teljesen alkalmatlan.Nem pusztán a jelzőtáblák megtanulásáról lenne szó, hanem közlekedésre nevelésről.Itt máris visszakanyarodok az első mondatomhoz...”
 • 14. tinfish 2013. április 26. 09:28
  „Nagyon jó ötlet, ha egy iskola is kezdi el, már az is jó, és ha fakultatív az is, de legalább elindult valami ebbe az irányba, és sztem alap, hogy az első órákban a közlekedést tanulják, gyalogosan is, gondolom így is fogják tenni. hogy majdnem mindenki károg, tök vicces olvasni, köszi :)”
 • 13. okz63 2013. április 26. 06:41
  „12. meska 2013.04.25. 23:32
  Kettőnk közül én a témával kapcsolatban szóltam hozzá, te pedig nem. Inkább ez a gáz! ;-)”
 • 12. meska 2013. április 25. 23:32
  „Okz 63 - ismét és újra bicajügyben, mint elfogult bicajosellenes: gáááz!”
 • 11. okz63 2013. április 25. 20:41
  „8. atomboy 2013.04.25. 19:18
  Rosszul tudod, a jelenlegi KRESZ is nagyon szépen szabályozza, hogy milyen oldaltávolsággal szabad előzni.

  34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
  d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;

  Nem hinném, hogy ezt minden esetben centiméterben kellene meghatározni, mert akkor jogos lenne, hogy álló autósor melletti elhaladásnál is legyen meghatározott mértékű oldaltávolság tartása a bringások részéről is. ;-)”
 • 10. okz63 2013. április 25. 20:37
  „5. J.G. 2013.04.25. 16:12
  "Tessekmondani miert okozott 41 balesetet JOGOSITVANNYAL rendelkezo gepjarmuvezeto?"

  Már megbocsáss, de neked mindenről a pi...a jut az eszedbe? :-D
  Ez a cikk nem a balesetet okozó autósokról szól, és a kommenteknek sem kéne róluk szólni. ;-)”
 • 9. vmagdi 2013. április 25. 20:19
  „7. attól, hogy nincs bicaja, még megtanulhat közlekedni, hátha egyszer lesz...
  Bár én a step by step stratégiának vagyok a híve, először a gyalogos közlekedést kellene megtanítani, mert az se megy... az első lecke, hogy az autó erősebb, mint mint a gyalogos.... hogy más hogyan dönt azt én nem tudhatom(hogy megáll-e vagy sem) de azt hogy én megállok-e én döntöm el, és elsősorban magunkban bizzunk...”
 • 8. atomboy 2013. április 25. 19:18
  „Bar orulok, hogy vannak elorelepesek iskolai oktatasra, de megis, nem vagyok optimista. Hogy miert?

  Ezert: "A járdán közlekedünk, nem akarom a gyerekeket az úton veszélyeztetni"
  Ezzel az anyuka csak azt eri el, hogy a gyermek felnottkoraban is jardazni fog.
  Az iskolai oktatas mellett a gepjarmuvezetokkel szemben is elvaras lenne a nagyobb figyelem a kerekparozokra, es hogy mindig biztositsanak megfelelo oldal- es kovetesi tavolsag, meg akkor is, ha az elavult KRESZ nem koveteli meg.”
 • 7. norad 2013. április 25. 18:32
  „Marad még olyan dolog, amit a szülőnek kéne megtanítani?
  Marhaság!
  Kíváncsi vagyok mit szólnak majd a szülők, ha biciklit kell venni a gyereknek, mert az iskola kéri. Vagy az iskola veszi?
  Már munkafüzetre sincs pénz... fénymásolópapírra se, és még lehetne sorolni.
  Hol könyörgöm?
  Lesznek pályák?
  Mert tornateremre nincs pénz. Vagy 34 gyerekkel megy majd a tanítónéni a forgalomban? Vagy a szülők önként és dalolva jönnek kísérőnek?
  Kíváncsi leszek!”
 • 6. tzs_szeged 2013. április 25. 17:30
  „"A biciklizés alapjait ősztől taníthatják az általános iskolák negyedik, illetve ötödik és hatodik évfolyamain, a szabadon választható órakeretben, heti 1-1 órában."

  Ha pontosak akarunk lenni...
  Jövőre csak 5. évfolyamon. Két év múlva 6. osztályban, négy év múlva 4-ben.”
 • 5. J.G. 2013. április 25. 16:12
  „105 esetbol 64.
  Tessekmondani miert okozott 41 balesetet JOGOSITVANNYAL rendelkezo gepjarmuvezeto?”
 • 4. 78 2013. április 25. 15:49
  „Nagyon nem ártana 1-2 szülőnek is beülnie az órákra mert katasztrófa sokszor ahogy közlekednek.A minap a Belvárosi Hídon tekertem át,előttem egy Mami csellengett,csengetéssel jeleztem neki,hogy kiszeretném kerülni,erre ő rám ordít,hogy mi a fenének csengetek??? nem férsz el?kérdezte,na az ilyenek sem ártana 1-2lecke v.egy jó kövér sárga csekk.Az idiótának az eszébe sem jut,hogy miközben előzöm,cselleng összevissza,azzal kilökhet az úttestre és nyilván azért "zajongtam"a csengőmmel,hogy vegye már észre,hogy mit csinál.”
 • 3. Haho66 2013. április 25. 15:25
  „Már az elsős gyerekem is tudja az alapszabályokat.
  Már óvodában kellene minimumokat tanítani.

  "Állj, ha piros,
  várj, ha sárga,
  indulhatsz,
  ha zöld a lámpa."

  Állandóan ezt ajvékolta a kocsiban. Rögzült is.”
 • 2. DOOMER 2013. április 25. 14:09
  „nekem csak ezzel van a bajom: "tanítHATják"

  szerintem meg kötelezővé kellene tenni, akár testnevelés órát is kiváltva. a jó biciklizés testmozgással jár :)”
 • 1. dendri 2013. április 25. 10:17
  „A 20 esetben 14 esetben megelőzhető lett volna a baleset, ha felelős tervezéssel alakítják ki a kerékpáros közlekedést.
  Valami elindult, de még sok dolga van az önkormányzatnak, <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biomassza-erőmű: adok-kapok

Lemondásra szólítja fel az alpolgármester a Szehő ügyvezetőjét, mert felhatalmazás nélkül szerződött, hogy átveszik a Szenergott által termelt energiát. Tovább olvasom