Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Bringával jégben, hóban: lehetne rosszabb is

Szeged – Hétfő reggel megkezdődött Szegeden a végső nagy jégmentesítés. Lassan a kerékpárutakról is eltűnik az odafagyott hó és jég. Ketten két irányból tekertünk a szerkesztőségbe, teszteltük, hol és hogyan lehet biciklizni Szegeden. Lehetne rosszabb is a helyzet.
Bogdán Ádám a hétvégén bosszankodott bringázás közben: Szombat délelőtt sehol nem volt takarítva egy út sem, néhol csak lerakott lábbal tudtam hajtani magam (még a Felső-Tiszaparton is)... És persze ilyen, hogy bicikliutak, azok nem is igen látszódnak, tehát az útra kell kimenni, folyamatosan hátranézegetve, hogy mikor húzódjon le az ember, ha jön valami autó (a nyomvonalból kijönni kb. öngyilkosság, mert könnyen kifordul az első kerék).

Szakter Judit tapasztalatai: Végül is így kell, amikor már jól letapossák és összefagy. Legjobb az akadálymentesített járdavégek lejtőjén menni. Ma reggel még szinte sehol nem volt takarítva járda, vagy felsózva-még a Kárász utca is igen csúszós.

Kiss Emil Facebook-oldalunkon ezt írta: a Belvárosi Hídon város felé letolta a havat persze az útra egy traktor, erre a kocsik meg szépen visszafröcskölték. Visszafelé, Újszeged felé már nem volt képes a bicikli sávot letakarítani. A Kálvárián végig ment, de szép jeges az egész...


Korábban írtuk:
Kis túlzással szomszédok vagyunk, mindketten Makkosházon lakunk. Ha együtt jövünk dolgozni, rendszeresen azzal „szórakozunk", hogy egyszer a belvárosban, egyszer pedig a „külvárosban, a kertek alatt" tekerünk be a szerkesztőségig. Most viszont szándékosan mentünk két felé, mert kíváncsiak voltunk arra, az első nagy szegedi havazás után milyen állapotban vannak a kerékpárutak és a gyalogos kereszteződések a megyeszékhelyen. A Makkosházi körút–Csongrádi sugárúti nagy kereszteződésből indultunk. Vegyesek a tapasztalatok.

Mit tapasztalnak máshol?

A többi nagy szegedi „bringasztráda" milyen állapotban van? Mennyira havas jeges a Tarján–József Attila sugárút–Stefánia–Oskola utca „kerékpárútkígyó"? Boldogasszony sugárút rendben van, volt? Várjuk élménybeszámolóikat, fotóikat!

gszl: belvárosi „vegyes vágott"

Így tekertem a szerkesztőségbe: Csongrád sugárút páros oldal a szervizúton a Rózsa utcáig, tovább a Csongrádi a kerékpárúton és környékén, Szent István tér, Anna kút, Feketesas utca, Dugonics téri kettős körforgalom, Petőfi sugárút, Vám tér, Szabadkai út, Horgosi úti körforgalom.

Maradjunk annyiban, vannak részsikerek: néhol egészen prímán el van takarítva a hó: az útról a kerékpárútra... De persze olyan szakaszok is vannak, ahol az is hómentes. Néhol egészen vicces megoldásokkal, máshol bosszantó figyelmetlenségekkel találkoztam. Részletek a lenti képriportban, lásd még alaposan dokumentált munkába biciklizés. A szelfit elfeledtem, elnézést érte...

Bringával jégben, hóban: lehetne rosszabb is - 1. rész: belvárosi ˝vegyes vágott˝. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

atj: halálfélelem a kerékpárúton


Hatalmas piros pont a Tisza Volán munkatársainak! A cég Bakay Nándor utcai telephelye környékének kivételével szinte sehol sem takarították el a havat és a jeget a kerékpárutakról. A szerkesztőségébe a Rókusi körút, Vásárhelyi Pál út a Móravárosi körúton érintésével jutottam el. A Rókusi körúton óvatosan kell tekerni a fagyott havon. Egy szakaszon a járda egyik felén részben eltakarították a havat, ám a csúszós szegély miatt jobb ha inkább a keménnyé fagyott havon kerékpározunk.

A kettős körforgalom előtt egy rövid szakaszon viszonylag tiszta volt az út. Az öröm azonban nem sokáig tartott. A Vásárhelyi Pál úton az út szélére, pont a kerékpárútra túrták a havat. A diszkontok előtti járda bizonyára senki földje, nincs gazdája, mert senki még csak gyenge kísérletet sem tett a fagyott hó eltakarítására. Meglepetésemre a körforgalom előtti buszmegálló és környéke büszkén feketéllik: szépen eltakarították a környékét.

Bringával jégben, hóban: lehetne rosszabb is - 2. rész: halálfélelem a kerékpárúton. Fotó: Arany T. János (galéria)

Az út legnagyobb meglepetése a Bakay Nándor utcai körforgalom után ér. A Tisza Volán Zrt. előtti utcaszakasz makulátlanul, teljesen síkosságmentesítve várja a járókelőket és a kerékpárosokat. Igen, a kerékpárosokat, mivel nekik két választásuk van: vagy az autók mellett, az út szélén ügyeskednek, vagy a járdán kerékpároznak.

A Kálvária sugárút után, a Móravárosi körút kerékpárútján látszik, hogy ott valamikor végigment egy hódúró, de az annyit ért, mint halottnak a csók. Jégpáncél borítja az utat.

Az igazi halálfélelem a Tesco mögötti szervizúton fogott el: a kétsávos út egy sávossá szűkül, gyakorlatilag tükörjég borítja a többi részét. Annyira csúszkált a kerékpár, hogy amikor autót hallottam közeledni hátulról, inkább leszálltam és félreálltam.

Stresszesen, a kormány szorongatása miatt a kezemben enyhe görccsel érkeztem meg a sajtóházba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tehetünk utólag?

Rovatunkban Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre.
Tovább olvasom