Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Brit diplomata az EU-ról

Michael Ward, a budapesti Brit Nagykövetség helyettes vezetője Szegeden tartott előadást. Lapunknak beszélt az unió költségvetéséről, és arról, hogy Törökország csatlakozásával az Európai Unió a világ egyik legnagyobb gazdasági erejévé válhatna.
Michael Ward. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden, az egyetem Európa Tanulmányok Központjában tartott előadást az unió brit elnökségéről Michael Ward, a budapesti brit nagykövetség helyettes vezetője. A diplomatával Magyarország helyzetéről és a szövetség jövőjéről beszélgettünk.

Magyarországon hazánk EU-tagságának megítélése ellentmondásos, és a sikeresség vagy sikertelenség megállapítása Michael Ward szerint sem egyszerű. Elmondta: az 1990-es évektől kezdve Magyarország óriási utat járt be. A piacgazdaság megerősödött, s ennek gyümölcse szerinte most, a fejlettség egy magasabb fokán vált érezhetővé. Fontos volt az uniós jogszabályok átvétele is, de vannak még feladataink: például a közszféra átalakítása.

Michael Ward a brit elnökséggel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a legsürgetőbb az EU költségvetésének elfogadtatása, s ők mindent elkövetnek annak érdekében, hogy decemberig megszülessen a megállapodás. Ehhez azonban minden tagnak engedményeket kell tennie.
– Tudjuk, hogy mindenkinek, de különösen az újonnan csatlakozott országok számára fontos a költségvetés – magyarázta.

A britek számára jelentős kérdés az unió további bővítése is. A hét elején eldőlt: megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal és Törökországgal. A diplomata hozzátette: szeretnék, ha mihamarabb Szerbiával is megindulhatnának a tárgyalások. Törökországgal kapcsolatban hangsúlyozta: a csatlakozási tárgyalások elkezdődnek ugyan, de 10 évig biztosan eltartanak. Nagy Britannia mindig támogatta a török csatlakozást, mert az az unión belül emelné a biztonság általános fokát, és dinamikusabbá tenné a fejlődést.

Törökország felvételével az unió a legnagyobb egységes piac lehetne, ahol az áruk, a szolgáltatások és a munkaerő szabadon áramolhatna. Ankara révén az Európai Unió a világ egyik legnagyobb gazdasági erejévé válhatna. Ezenkívül az EU filozófiája a folyamatos bővülés; a szövetség toleráns és befogadó, minden nép hagyományát, nyelvét, vallását tiszteletben tartja. Ezért a keresztény–muzulmán szembenállás a szövetség szemszögéből nem releváns, sőt nem is értelmezhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A palackos gázért is többet kell fizetni

Több mint 4 százalékkal drágult a PB-gáz: egy palack cseréje az eddigi 3330 forint helyett 3490… Tovább olvasom