Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Bruce Lee edzőtársa és a brunei szultán trénere Szegeden

Szeged - A legendás Yip Man nagymestertől tanult, gyermekkorában együtt gyakorolt Bruce Lee-vel, személyesen oktatta technikáira a sokáig a világ leggazdagabb embereként számon tartott brunei szultánt, illetve a taiwani FBI embereit is ő képezte ki. Sifu Lo Man Kam, Wing Chun Kung Fu nagymesterrel szegedi látogatása kapcsán beszélgettünk.
Lo Man Kam tanítványa, a kelet-európai régió vezetője, sifu Tóth Zoltán meghívására érkezett Szegedre, immár harmadik alkalommal. A hétvége folyamán több szemináriumot is tartott a Wing Chun Kung Fu iránt érdeklődőknek. A kung fu nagymestert pénteki edzésén látogattuk meg, ahol mesélt gyermekkoráról, különleges élményeiről és tapasztalatairól, valamint az általa oktatott technika sajátosságairól, annak szellemi hátteréről.

Kung fu tanulmányait nyolc évesen kezdte, majd az 1960-as évek elején már Yip Man nagymester irányításával folytatta a legendás Bruce Lee-vel együtt. Lo Man Kam elmesélte, a „sárkány" félős kisfiú volt, többször is megtámadták az utcán, a kung fu segített neki abban, hogy kellő magabiztosságot szerezzen, mely később filmes karrierjében is segítette.

Ebben az időben még kizárólag a Wing Chun Kung Fu technikáinak elsajátításával foglalkozott, később azonban több technikát is megtanult.

Szegeden oktatott a Wing-Tsun mester. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ezt követően Yip Man ösztökélésére beiratkozott a Kínai Köztársaság Katonai Akadémiájára. Az akadémiát elvégezve a Hírszerzés különleges osztagához került. Néhány év szolgálat után a tengeren túli hadtest 84-es zászlóaljához került a Védelmi minisztérium hírszerzési osztály megbízottjaként. Itt több, a CIA-hoz tartozó ügynököt képzett ki.

A közel tíz évnyi katonai szolgálat alatt kombinálta az általa a Wing Chun Kung Fu-ból és a kiképzéséből ismert kiképzési és Chin-Na technikákat. (Ez utóbbi ideg, izom és izülettámadások összessége.)

Miután nyugdíjba ment az aktív szolgálatból, megnyitotta saját kung fu iskoláját Taiwan fővárosában.

Kalandos életútja során Bruce Leen kívül is több híres emberrel hozta össze a sors. A világ leggazdagabb emberének számító brunei szultán egy magazinban, majd egy televíziós műsorban látta meg először az általa kifejlesztett harcművészeti technikát, ezt követően kérte fel, hogy tanítsa őt és öccsét, mint házának vendége a kung fura.

Szegeden oktatott a Wing-Tsun mester. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

2002-ben meghívták az FBI-hoz és a virginiai parti SWAT TEAM-hez (rendőr kommandós egység), hogy oktassa ügynökeiket. Rajtuk kívül még oktatta a Seals Team-et és több más ország speciális katonai és rendőri alakulatait is.

A szegedi Tai Chi iskola

A szegedi Wu Tai Chi Chuan iskolát 1997-ben Tóth Zoltán alapította. Az iskola 2001-ben tért át a világszerte több millió ember körében népszerű, egészségmegőrző és gyógyító elemeket is tartalmazó Wu stílusra, majd rövidesen megindult a Chi Kung oktatása is. A Tai Chi Chuan úgynevezett belső erős harcművészeti stílus, amely nem az izom erejére, hanem a belső erő fejlesztésére, és az ezáltal elért eredményekre helyezi a hangsúlyt. A Szegeden ugyancsak oktatott Chi Kung hagyományos kínai energiatorna és meditáció.

Sifu Lo Man Kam az általa tartott szemináriumokon nem csak a Wing Chun technikáit mutatja be és gyakoroltatja a résztvevőkkel, hanem annak elméleti hátteréről, taktikájáról is beszél. Tanítványait arra ösztönzi, hogy ne csak a hogyant, hanem a miértet is tanulják meg. Ne csak vakon ismétlő, a gyakorlatokat végrehajtó emberek legyenek, hanem gondolkodó, elemző harcművészek. A mester szerint a kung fu gyakorlása teljes figyelmet kíván. Amikor belépünk az edzőterembe, minden problémánkat ki kell zárnunk, csak önmagunkra és a gondolatainkra szabad figyelnünk. Nem az erő a legfontosabb, hanem az egészséges test megőrzése, mely a hosszú élet titka. Véleménye szerint nem lehet megmondani, mennyi idő kell ahhoz, hogy valakiből professzionális kung fu mester váljon, mivel ehhez élethosszig tartó gyakorlást szükséges. A legfontosabb azonban, hogy megtaláljuk belső békénket, mivel csak így sajátíthatjuk el megfelelően a kung fu technikáit.

A sifu nagymester jelenleg is működteti Wing Chun Kung Fu iskoláját Taiwan fővárosában, emellett könyveket ír a kung-furól. Tudásának és a Wing Chun tanítás szeretetének köszönhetően számos külföldi is érkezik folyamatosan a taiwani iskolába, hogy csatlakozzon az ott tanuló kínaiakhoz. Közülük nem ritka az olyan tanítvány sem, aki valamely más stílusnak (Tai Chi, Mantis, Taekwon-do, stb.) már mestere. Az elmúlt harminc év alatt több mint kétezer tanítványt tanított.

Olvasóink írták

  • 3. tol 2011. április 11. 17:00
    „jobb a békesség.”
  • 2. Ebgondolat 2011. április 11. 11:12
    „Így igaz!!! :)) Legyen az Chun vagy Tsun. Bár, mivel semmi mást nem próbáltam még, nem tudom kijelenti, hogy ez a legjobb! Arról nem is beszélve, mindig két ember küzd és nem két stílus....”
  • 1. antikos 2011. április 11. 10:41
    „Mély tiszteletem a mesternek!!! Javaslom kipróbálni ezt a harcstílust!!! Ez az egyik legkomolyabb, ahhoz, hogy megvédje magát az ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kutyatámadások elkerüléséről tartott előadást a Tappancs

Terápiás kutyákkal ismeretterjesztő előadást tartottak a domaszéki általános iskolában a Tappancs Állatvédő Alapítvány önkéntesei. Tovább olvasom