Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Brüsszel is kíváncsi a lézerre

Szeged - 500 millió forintra lehet pályázni a szuperlézerhez kapcsolódó gazdasági, kutatási-fejlesztési vagy oktatási programokkal – jelentették be tegnap Budapesten.
Decemberben mutatja be az Európai Bizottságnak az ELI európai lézerközpont közös megvalósítási tervét Magyarország, Csehország és Románia Brüsszelben – tudatta tegnap budapesti sajtótájékoztatóján Lippényi Tivadar, az ELI-program magyar kormányzati megbízottja. A Versenyképességi Tanács ülésén a 3 ország felvázolja azt a közös európai nagyprojektet, amelynek egyik fele Szegeden valósul meg, 2015-ig. De mi történik addig?

Megírtuk: olyan lézeres központ épül, amely a jelenlegi rendszereknél ezerszer nagyobb fényteljesítményű lesz. Ilyen még sehol a világon nincs, ezért maga a beruházás is kutatás-fejlesztés eredménye lesz – az ELI-kutatóknak ki kell találniuk, miként lehet a szuperlézert létrehozni. Mindhárom ország más területre fókuszálva indítja a kutatás-fejlesztést, aminek alapján 2015-ig elkészítik berendezéseiket. Az később, az eredmények alapján dől majd el, miként és hol épüljön meg a szuperlézer, várhatóan 2018-ban.

– Jövő nyárra például részletes alkatrészlista kell. Csakhogy a kellékek egy része még nem is kapható sehol – érzékeltette a kihívást Szabó Gábor fizikusprofesszor, akadémikus. Ott volt a fővárosi konferencián, csakúgy, mint az ELI európai vezetésében szerepet vállaló Osvay Károly, az SZTE egyetemi docense. Utóbbitól tudjuk: 2011-ben kell kezdeni az építkezést, a lézereket egy évvel később állítják össze. A kísérletek várhatóan 2013-ban indulnak. Addigra legalább 150 mérnököt és fizikust kell felkészíteni – ezért az egyik legfontosabb most a megfelelő oktatási programok elindítása.

– A gazdasági szférát is fel kell készíteni, hogy minél több hazai vállalkozás vállalhasson beszállítói szerepet – fogalmazott Osvay. Erre szolgál a tegnap bemutatott hELIos szakmai program. Főként a lézerkutatással kapcsolatos programok támogatására, lézertechnológai kutatás-fejlesztési infrastruktúrák fejlesztésére lehet pályázni. 500 millió forintot különített el rá a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal.

Emlékeztető

200 millió eurós beruházás kerül Szegedre. 300 kutató érkezhet a világ minden tájáról. A szuperlézer üzemeltetési költsége évente 50 millió euró. A kormány 25 évig erre is garanciát vállal. A szegedi projekt több mint 50 milliárd forintos költségét hazánk az Unió strukturális alapjának forrásaiból, illetve részben az innovációs alapban erre a célra tartalékolt összegből fedezi. A lézer révén lehetőség nyílik például hatékonyabb sugárterápiás módszerek kidolgozására, szuperpontos navigációs rendszerek fejlesztésére, új eredményekre a részecskegyorsításban.

Olvasóink írták

  • 1. joy 2009. november 19. 14:14
    „-1. Emberi környezetet kell addig teremteni a lézerlabor körül, mert ami most a tájékon van, embertelen.

    -2. Olyan vállalkozások kellenek, amelyek nem olcsón sz.rt és késve dolgoznak, hanem EUrópai módon teszik a dolgukat.
    Ma ilyen vállalkozások nincsenek ittHUN!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan kerékpározni balesetveszélyes!

Szeged - Sokan úgy gondolják, hogy ittasan csak autót vagy motort nem szabad vezetni, pedig az ittas… Tovább olvasom