Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

BSI Futóklub: futni lehet örömmel, csak el kell kezdeni

Szeged - Szegedi önkéntesekkel, kezdő és haladó futókkal valamint sok lelkes taggal 2013 októbere óta működik Szegeden a BSI Futónagykövet csoport, amelynek megragadó szlogenje a „futni lehet könnyedén és örömmel, csak tudd, hogyan kezdd el!"
A futás a cipőnél kezdődik

Bár sokan azt hiszik, hogy nem érdemes több tízezerért cipőt venni, mert jó lesz oda olcsóbb is, nagy tévedésben vannak. A cipő ugyanis a legmeghatározóbb, főleg itt Szegeden, ahol az ember nem tud pályán futni, szinte csak betonon. A töltésen pedig elég keskeny a nyomsáv ahhoz, hogy hosszútávon kényelmes legyen. Bár a cipő nem olcsó, muszáj beruháznia annak, aki futni szeretne. Ezt ugyanis nem fél évre veszi az ember, ráadásul a 3 féle lábtípusra gyártott – attól függően hogy merre dől a boka – lábbelik közül mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Egy olcsóbb cipőnél komoly terhelést kap a boka,a térd és a hát a nagy visszaverődés miatt, amit egy rendes futócipő csillapítani tud.

- A BSI 2012 januárjában indította útjára a Futónagykövet programot. A futónagyköveti címet Tóth Szabolcs pályázat útján nyert el 2012 februárjában, ekkor alakította meg a Facebook-on a BSI Futónagykövet – Szeged csoportot. Ide bárki ingyenesen csatlakozhat, itt szerveződnek az olyan közös futások, mint az enyém is. Ennek a taglétszáma már 600 felett van.– kezdte a beszélgetést Kókai Dániel, aki a „Lassan futsz, tovább jutsz" csütörtöki futásokért felelős. A kontrollerként dolgozó fiatalember elmondta, 2013 szeptemberében ennek a csoport törzs futóiból alakult meg a Pulzus Szeged Futóklub Sportegyesület. A klubba bárki csatlakozhat, de tagdíjat kell fizetnie. A nagyobb futóeseményeket, mint a jótékonysági Mikulás-futás a klub szervezi, mivel ezekhez már egy hivatalos szervezet szükséges. Ennek a taglétszáma 40 feletti.

Dániel nem tekinti magát edzőnek, ugyanis mindössze tavaly áprilisban kezdett el futni, a csoportban mégis sokan edzőként tekintenek rá. – Edzőnek lenni hatalmas felelősség, és sokkal több tapasztalat és tudás kell, mint amivel én rendelkezem. Magamra inkább szervezőként tekintek – tette hozzá.

Fotó: BSI
Fotó: BSI

A klub a kezdetekkor kétféle összejövetelt tartott: egy közös futást és egy ligetes futást szakavatott edzőkkel. – A két óra között megtaláltam azt a rést, amit ki lehetne tölteni, így kezdtem el a csütörtöki közös, kocogós-beszélgetős futást. Minden alkalommal nőtt a létszám, szinte szájról-szájra terjedt, milyen jó hangulat van csütörtök esténként a Móra múzeum előtt, ráadásul az addig sétálva 800 métert futók is simán lefutottak a csapattal 2-3 kilométert – mesélte saját foglalkozásáról Dániel.

Félmaraton is lehet Szegeden

A BSI és a Pulzus régóta tervezi egy szegedi félmaraton megrendezését, ahogy a sörfutás és több jótékonysági futás is tervben van, amelyek közül több még idén megvalósulhat.

Szerinte a legjobb módszer a kezdő futóknál, hogy távokat kell megtenni, és nem az órával versenyezni. A sebesség – a jól beosztott fokozó edzések mellett – magától jönni fog. Az így felépített futás mindenkinek jót tesz, persze mindenkinek meg kell találnia a komfortzónáját, amiben kényelmesen tud futni.

Dániel csoportja nem csak „hobbifutókból" áll. Idén már az Ultrabalatonon is indultak, ahol a tervezett időnél 2 órával (!) futottak jobbat.

- Fokozó edzéseket tartottunk, a futáson kívül is összejártunk, így egy olyan baráti társaság alakult ki, ahol a tagok egymásért erőn felül tudtak küzdeni. Mindenki jobb időt futott annál, amit eddig itthon elért, és ez az egész csapatra pozitívan hatott.

A jó hangulat és az erős csapategység a BSI minden órájára jellemző

Kókai Dániel szerint mindenki tud futni, csak fejben kell eldönteni. Futni egyedül elég unalmas, ráadásul nincs túl sok motiváló tényező. – A klub pont azoknak jó, akik jó társaságban, jót beszélgetve és röhögcsélve szeretnének sportolni úgy, hogy közben nem halnak bele. Úgy szoktam mondani, hogy nekünk van a legvidámabb hátsó sorunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos egyiptomi kincsek érkeznek Bécsből a Móra-múzeumba

A fáraók Egyiptoma című tárlat harmadik helyszíne a Móra Ferenc Múzeum főépületében június 21-től várja a látogatókat. Tovább olvasom