Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Bububan volt chip, haza is került

Január óta a megmentett állatok ötödében volt chip, a kutyák nagy részében továbbra sincsen - helyzetkép negyedéves távlatból.
Január elejétől kutyát szabályosan csak úgy lehet tartani, ha az állat azonosítását elősegítő mikrochip-el is elláttatja a gazdája. Nyilván aki direkt akar megszabadulni felesleges kutyájától, annak esze ágában sem lesz bechipeltetni az ebet, viszont sok véletlenül utcára kerülő állat gyors hazajutását segítheti az azonosító chip megléte. Az Orpheus Állatvédő Egyesület utcáról menti meg a bajban lévő kutyákat. Január óta a megmentett állatok ötödében volt chip, a kutyák nagy részében továbbra sincsen.

Rengeteg az áprilisi télben utcán lévő kóbor állat. Az ebek nagy része csak ideiglenesen kóbor, a párzási időszak miatt szökik utcára - ismerteti Seres Zoltán az állatvédő egyesületvezetője. Az állatokat sokan szabadosan tartják, a kapun engedik kiszökni, így tovább nőhet a felelőtlen (és tudatlanságból bekövetkező) szaporítás, kóbor kutya termelés. Az utcán született állatoknak - ha nem jutnak el az állatvédőkig - senki nem fog oltást és chipet adni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület jelmondata, hogy "Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik". Az autók által elütött kutyák tetemeiben is ellenőrzi az egyesület a chip-et, előfordul ugyanis, hogy míg a gazda nagy erőkkel kutatja az elkóborló kutyáját... az már rég elpusztult.

Bubu a chip azonosító révén került gyorsan haza

Bubut visszakaphatta gazdája
Bubut visszakaphatta gazdája

Kutya nyüszít a garázsüzlet előtt. Amikor csak a hangot hallottuk, azt hittük valami aprócska kutyus van bajban. Amikor megláttuk, hogy a gyenge nyüszítéshez egy nagy harci kutya teste párosul, a hideg is kirázott - meséli egy kutyabarát Bubu történetét. A kan, staffordshire, robosztus kutya egy boltnál, sérülten próbált menedéket találni. Sokan megijedtek tőle, de kutyabarátok az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakemberének kiérkezéséig biztonságba helyezték. A kutyában szerencsére volt chip, így rövid kutatás után a gazdát a www.ebangyal.hu gazdikereső azonosítani tudta. Kiderült az is, hogy a kutya egy költözködés miatt került utcára, a gazda az állatát így most még visszakaphatta.

Olvasóink írták

 • 8. l3xi 2013. április 03. 00:21
  „Én azért meggondolnám, hogy kik tarthassanak kutyát! Sok embernek nem engedném!”
 • 7. sziszi3ehe6 2013. április 02. 17:07
  „Amíg a nagy magyar megtaláló le nem lopja a kóbor kutyáról...”
 • 6. pachakuti 2013. április 02. 15:04
  „A csip, annak ellenére, hogy nagyon hasznos a kivert, rosszul tartott, elütött és sintértelepre szállított kutyusok azonosításában és a felelőtlen nem gazdi, hanem "állattartó" felelősségre vonásában, a simán elkóborolt állatkáknál hasznosabb egy nyakörvön lévő gravírozott biléta a gazdi telefonszámával. Kevés, de előforduló esélye van annak, hogy a megtaláló keressen egy állatorvosi rendelőt, várja meg a rendelési időt, várja ki a sort és esetleg fizessen a leolvasásért, vagy sétáljon el a kutyussal a legközelebbi állatmenhelyre leolvasatni. A bilétáról pedig elég leolvasni a telefonszámot és hívni az aggódó gazdit. Jómagam már két kutyát juttattam így haza. Sajnos több tucaton csak sajnálkozni tudtam-tudok. Nem azt mondtam, hogy nem kell a csip! Már tíz éve is késő lett volna bevezetni, talán mára kevesebb kóbor eb és felelősebb állattartás lenne. Az én kedvencemben is van hét éve, és pár éve, hogy ne a tenyésztő adatai hanem az enyémek legyenek rögzítve, kemény 6000 HUf-ot is fizettem. Ennek ellenére biléta nélkül egy lépést se teszünk az utcán.”
 • 5. sziszi3ehe6 2013. április 02. 15:00
  „4: szerinted a staffordshire öleb? netán vadász kutya? netán kotorék eb?

  Az amstaffok őseit a farmokon használták úgy általános feladatok elvégzésére, mint "babysitter"-ként, tehát félig pásztorkutya :) Főleg a kikötővárosokban a fajta őseit gladiátorkutyákként használták. Tehát HARCRA!

  Én sem szeretem ezt a szót, mert míg a vadállatok a létért harcolnak, addig az ember saját örömére harcoltatta a szegény állatokat :(”
 • 4. Zaza84 2013. április 02. 14:33
  „Annyira jól ismeri az állatokat a cikkben csak "kutyabarát" néven említett illető, hogy az Amstaff-ot harci kutyának nevezi! Hozzáértés egyes! Ülj le!”
 • 3. CsengeleMSN 2013. április 02. 14:32
  „Szia Bubu!”
 • 2. ebrendeszet 2013. április 02. 12:46
  „Költöztek egyik helyről a másikra, az ajtót az egyik nyitva hagyta, a kutya (tüzelési időszak van...) pedig elillant. Amikor visszament, már késő volt.”
 • 1. sultane 2013. április 02. 12:06
  „"a kutya egy költözködés miatt került utcára"
  Lehet, én vagyok nagyon gyönge, de ezt nem is értem... :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megtelt vízzel a Nagy-Széksós-tó

Az egyik legnépszerűbb mórahalmi turisztikai látványosság Nagy-Széksós-tó, amelyet 2011 nyarán fejlesztettek tovább. Tovább olvasom