Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Búcsú a fegyverektől

Az uniós alapelvekkel összhangban két évvel ezelőtt egy kormányrendelet megszigorította az önvédelmi lőfegyvertartás előírásait. A megyében azóta felére csökkent a pisztolyok száma – a politikusok közül senki sem adta le. A legnagyobb vesztesek a továbbra is fenyegetett nyugdíjas egyenruhások, bírák.
Szigorúbbak lettek a fegyvertartás feltételei. Fotó: Karnok Csaba
Korábban sokféle munkakörben szinte alanyi jogon járt a maroklőfegyver. Parlamenti képviselők, polgármesterek, bírák, ügyészek, rendvédelmi dolgozók indoklás nélkül kaptak ilyet, ha kérelmet nyújtottak be. 2004 szeptemberétől viszont megszűnt ez a kiváltság, mindenkinek hitelt érdemlően kell bizonyítania fenyegetettségét.

Csongrád megyében a szigorítás óta az önvédelmi fegyvereknek szinte a felétől – önként vagy kényszerűségből – megvált tulajdonosuk. Mint Fülöp Zoltán, a megyei rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője elmondta: a korábbi mintegy ezer, legálisan tartott maroklőfegyverből mindössze négy-hatszáz darab maradt a megyében. Bár a munkaköri veszélyeztetettség sok esetben fennmaradt, alaposan indokolni kell, miért akar valaki fegyvert tartani otthon vagy magánál. A bírák, ügyészek, rendőrnyomozók, vámtisztek, határőrök és honatyák esetében az eljárás továbbra is szinte csak formalitás, számos civil és katona azonban nem kapott új engedélyt, mert náluk a kockázat nem indokolja a fegyvertartást.

Kőkemény szabályok

Akik hatezer forintért megkapják a fegyvertartási engedélyt, szigorú szabályokat kell betartaniuk. A fegyvert és a lőszereket külön, biztonsági záras lemezszekrényben, páncélkazettában kell tartaniuk. Az öt évre kiadott engedélyt lejárata előtt legalább harminc nappal meg kell hosszabbítatni, különben engedély nélküli fegyvertartásért a lejárat után azonnal büntetőeljárás indul a tulajdonos ellen. Évente egy lőgyakorlaton kell bizonyítania ismereteit a fegyvertartónak, a vagyon- és biztonsági őröknél ugyanebből négyet kell legalább produkálni. Az efféle szabálysértések miatt akár két évre is eltilthatják tulajdonost a fegyvertartástól.

Fülöp Zoltán elmondta: a büntetőügyek vagy nagy értékről folyó polgári perek bírái elítélhettek olyanokat, akik bosszúból az életükre törhetnek – így esetükben érthető az engedély megadása. Hasonló a helyzet az ember-, drog- vagy cigarettacsempészeket lebuktató vámtisztekkel, határőrökkel is, és a rendőrnyomozók vagy a veszélyes elítélteket felügyelő büntetés-végrehajtási dolgozók fenyegetettségét sem kell nagyon magyarázni. A politikusok esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Ennek ellenére nekik is megadják az engedélyt, mert nem szeretnék, ha rajtuk múlna egy megfenyegetett honatya vagy polgármester élete. Ők egyébként sem szívesen mondanak le fegyvereikről: önként egyik országgyűlési képviselőnk vagy polgármesterünk sem adta le. Jelenleg húsz megyei honatya és két városvezető tart maroklőfegyvert otthon.

Az osztályvezető szerint a szigorítás igazi „vesztesei" a fegyveres testületek nyugdíjba vonult tagjai – akiknek fenyegetettsége nyugdíjazásukkal nem szűnt meg. Nekik azonban ezt már sokkal nehezebb bizonyítaniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zároltak 19 tonna romlott árut

A Törökbálinton lebukott M. E. G. A. cégcsoport lejárt szavatosságú élelmiszereiből megyénkben is… Tovább olvasom