Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Búcsú a háromszáz forintoktól

Szeged - A népszavazást követő parlamenti döntés eredményeként mától már nem kell vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetni. Ezt azonban a legtöbb beteg nem várta meg, a szegedi rendelőkben és ambulanciákon ugyanakkora volt a forgalom, mint máskor. A háromszáz forintos tarifák 410 napot éltek meg.

A vizit- és kórházi napidíjat még Molnár Lajos, egykori egészségügyi miniszter vezette be: tavaly február 15-étől minden orvos-beteg találkozó, illetve kórházban fekvő betegként töltött nap után fizették a páciensek. Akkor azzal indokolták a bevezetését: ettől majd kevesebben járnak fölöslegesen orvoshoz, és csökkenti a hálapénz mértékét is. A tapasztalatok szerint azonban a díjfizetés egyik dolgon sem változtatott lényegesen – a tébét fizető embereket viszont erősen irritálta. Mivel a törvény végrehajtási rendeleteit kapkodva dolgozták ki, szinte mindenütt káosszal járt a bevezetése.

– A díjbeszedés megszüntetésével összefüggő feladataink gyorsabban és könnyebben mentek, mint a bevezetéskor megoldandók, noha a jogszabály csak 26-án jelent meg – árulta el Kovács Iván, a szegedi klinikai központ hivatalvezetője. Az orvoskar stratégiai igazgatója elmondta: tegnap körlevélben értesítették a betegellátó egységeket a feladataikról. Teljes idejű vizitdíjbeszedők – azaz pénztárosok – csak a rendelőintézetekben voltak: az összesen tíz munkatárs közül négyet a betegirányításhoz helyeztek át, hatan a záró feladatokat végzik.

Az elmúlt 410 napban a megyei egészségügyi intézmények többsége havi pár milliós bevételre tett szert a vizit- és kórházi napidíjból. A makói kórház nagyjából 3, a vásárhelyi 4,4, a szentesi 4,5 millió forintot szedett be, a szegedi klinikai központ az októberi integráció óta körülbelül havi 22 millió forintot. A megyei intézmények napi működési költségekre fordították a pluszpénzt, a szegedi klinikai központ elnöke, Pál Attila azonban júliustól már minden klinikán összegyűjtette az összegeket, és az alulfizetett nővérek munkáját honorálta belőle. A vizit- és kórházi napidíjból származó bevétel a kórházak költségvetésének elenyésző részét adják, ezért számukra nem okozott nagyobb anyagi gondot az eltörlésük.

A szegedi rendelőintézetben Kispál Zoltán fizetett utoljára. A háziorvosok a csodában bíznak – a kórházakat nem rázza meg a bevételkiesés. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi rendelőintézetben Kispál Zoltán fizetett utoljára. A háziorvosok a csodában bíznak – a kórházakat nem rázza meg a bevételkiesés. Fotó: Karnok Csaba

Nem úgy a háziorvosoknak, akiknek havi bevételeik 25-30 százalékát eddig a vizitdíj adta. Kormányos Szilvia szegedi háziorvos úgy számol, áprilistól havi 150-180 ezer forinttól vehet búcsút. Csak úgy maradhat talpon, ha még szorosabbra húzza a nadrágszíjat, és a nála eddig ingyenes szolgáltatásokért – például védőoltás beadásáért – is pénzt kér. Emellett pedig – mint fogalmazott – kollégáival együtt a csodában bíznak.

A háziorvos egyébként – a vizitdíj április 1-jei eltörlése ellenére – tegnap is a szokásos hétfői forgalmat tapasztalta rendelésén. Azaz nem várt senki sem máig csak azért, hogy ne kelljen vizitdíjat fizetnie. Ugyanezt láttuk tegnap délelőtt a Tisza Lajos körúti rendelőintézetben is, ahol a betegirányító pult előtt a megszokott, 15-20 méteres sor állt, és a pénztáraknál is pörögtek a százasok. Zsúfolt volt az új klinika traumatológiai-ortopédiai-idegsebészeti ambulanciája is. Az itt várakozók közül többen mondták, hogy szívesebben jöttek volna kedden, de egy hónapja hétfőre kaptak időpontot – s akkor még nem lehetett tudni, mi lesz a népszavazás eredménye. Volt, aki csak a vizitdíjfizetés miatt jött reggel 8-ra, mert 9-re volt időpontja – de 11-kor még így is a kontrollvizsgálatára várt. Az egykori SZTK-ban az utolsó, vizitdíjat fizető beteg negyed 7-kor egy marék aprót szórt a pultra. Kispál Zoltán „az utolsó szó jogán" azt mondta, nemmel szavazott március 9-én, mert „mindegy kitől szedik be a pénzt, de így legalább az orvosnál maradt". A pénztárra ezután kikerült a „Zárva" tábla. Végleg.

Vásárhely kontra Szeged

Hódmezővásárhelyen megelőzve az új jogszabály hatályba lépését már a népszavazás másnapjától, március 10-étől nem szedtek vizit- és kórházi napidíjat az önkormányzati fenntartású kórház és rendelőintézetben. A napokban a vásárhelyi háziorvosok iparűzési adójáról mondott le az önkormányzat, hogy segítse a nehéz helyzetbe került szakembereket. Szilárd András, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke nem számít a szegedi önkormányzat segítségére, a kieső bevételüket szerinte a kormánynak, illetve a parlamentnek kellene pótolnia. Mivel nincs a háziorvosoknak tartalékuk, kompenzáció nélkül a gondok hamarosan testet öltenek. Az elnök szerint tömegével adják majd vissza a praxisokat a háziorvosok, mert ráfizetésesek lesznek. Helyette aki teheti, elmegy nyugdíjba, a fiatalabbak pedig külföldre.

Olvasóink írták

 • 16. Pecc 2008. április 02. 07:02
  „300 ft., na ne. Kezdtem a házi orvasnál, beutalt a rematológiára, itt is 300,- tovább utalt röggenre, másnap tudtam menni, itt is 300,- vissza a lelettel 300 ft., kezelésre jártam, 5 alkalommal itt nem fizette m utána vissza a rem-ra itt ismét 300 ft., maj vissza a kez. papirral a házi orvoshoz itt is 300 ft. 8 nap alatt fizettem, 1500 ft-ot. Ennyit erről a két gömb fagyi áráról.”
 • 15. ukuku 2008. április 01. 23:01
  „Ha nem az alappillére a reformnak, akkor nincs is rá szükség. Infláció meg így is úgy is elindult volna. Gondoljatok csak bele: a kormány(ok) igen sok pénzt fektettek eddig is abba, hogy a siralmas gazdasági, pénzügyi helyzetetet tudják kozmetikázni. Támogatnám az ötletet, hogy minden egyes fillérrel számoljanak el. Többek között az uniós pénzekkel is és még sorolhatnánk...”
 • 14. Andris31 2008. április 01. 21:01
  „Teljesen jogos, hogy megszüntették. Az eü. reformra és általában
  a reformra - állami apparátus, stb. - szükség van, de ne azok döntsenek akiknek az az érdekük, hogy ilyen "zavaros" helyzetben
  éljünk. Jó lenne ha a képviselők is elszámolnának a költségeikkel.
  Ez a jelenlegi helyzet egy velejéig romlott állapotokat tükröz. Az infláció ismét elindult.”
 • 13. csonakos 2008. április 01. 19:42
  „Sajnos már nincs..-( 43 évi munka után én is tudom nagyon sokat fizettem én és a vállalatom is. Ennek ellenére - bár sokat vagyok kórházban - én éreztem ennek a jelképes összegnek az erejét. Nem a DOLGOZÓKKal fizettetik meg az én gyógyításom, hanem valami kicsivel a nyugdíjam mellett is hozzájárulok mert hiszen én veszem igénybe! Ne fizessen helyettem az akinek nincs köze hozzám!
  sajnos sok helyen előre kérik azt a bizonyost. S vannak sokan akik mindig a lelkiismeretük szerint gyógyítanak.
  Tudom nem vagyok egyedül ezzel a gondolkodással de sokan az én korosztályomból már idegenkednek a nettől.:-(”
 • 12. dudo00 2008. április 01. 18:43
  „Kedves csonakos!
  Kukkants már bele a bérpapírodba (ha van olyanod) Nézd már meg, hogy mennyi tb-t vagy egészségbiztosítási járulékot fizetsz és fizet a céged utánad!
  Aztán gondoljuk át mire is van (volt) a 300 Ft-os díj???
  Most adhatsz is hálapénzt, de legalább Nem kötelez rá rendelet...
  Nem támogatom (soha nem is adtam és nem is tervezem), de az egy lehetőség neked... Nem kötelező és nem előre kell fizetned!!!!
  Arról nemis beszélek, hogy szerintem NEM a vizitdíjjon múlik, hogy sikeres lesz e a költsévetési terv vagy nem... Ha ezt elhiszed akkor téged vezetnek az orrodnál fogva”
 • 11. csonakos 2008. április 01. 17:35
  „Ha ti most azt mondjátok itt sokan ez így jó, akkor nem tudom hol éltek! A reformok kellenek továbbra is!
  Aki sajnál 300 Ft de az orvos zsebébe ezreket csúsztat az ne beszéljen. Sevenfo meg a messzi honból nagyon tudja mi is zajlik ebben az országban. A kormányzás eddig négy évről szólt! Értékelni majd 2010-ben lehet és kell! Az, hogy a Fidesz kasszája milliárdos hiányt mutat még nem kellene, azt jelentse a népet "vezetni" kell az óránál fogva. Nézzetek már szét egy kicsit a világban! Eddig ha beteg voltam tudtam, kell fizetnem. Nem vág földhöz a 300 Ft. Még két gömb fagyi ára sincs. Szóval nem egészen értem én ti miért is nem látjátok a reformokat. le kellene venni a ködöt ami a szemeteket eltakarja. Persze így lehet beszólni. Ha jól tudom hároman szavaztak nyolc ellenében az alkotmány bíráknak nevezett személyek. Miért kellett ilyen gyorsan eltörölni a díjakat? Ezt kérdezzétek meg a honatyáktól akik mindannyian siettették ezt a véget. Ráértek volna 2009 jan. elsejével is eltörölni? Akkor lett volna miért az utcára menni és csinálni a balhét a sok kárt. Szóval nézzetek egy kicsit önmagatokba. Mi is jó ennek az országnak? Már régen nagykoalícióban kellene gondolkozni és akkor a haza is előrébb jutna! Reformokkal vagy azok nélkül. Mindkét oldalnak megvannak az értelmes politikusaik csak már ezt a kézi vezérlést kellene valahogy megszüntetni.:-(”
 • 10. maci52 2008. április 01. 16:22
  „Kedves csónakos.Légyszives mesélj már nekünk konkrétan ezekről a reformokról,magyar ember szóból ért,nem Lendvai hablatyolásából.Mik ezek? Gáz-villany-víz-csatorna-TV-telefon-fűtés-élelmiszer-üzemanyag és még sorolhatnám,árainak emelése?Saját maguk jólétének biztosítása?Pl.Botka és hasonszőrűek havi 1.560.000.-Ft illetménye?Minimál bér 69.000.-FT,ezek areformok?Tájékoztassál légyszi!!!”
 • 9. 009 2008. április 01. 14:39
  „Csónakos! Érdekes, amíg az oroszok bent voltak és még azután is, nem ment tönkre az ország a polgárok gyógyításában, támogatásában? Csak épp mostanában akar tönkremenni? Amit a polgárok megkapnak a befizetett járulékokból, az legalább nem kerül illetéktelen helyre!”
 • 8. FossiL 2008. április 01. 12:02
  „Ha mondjuk egy óvodai homokozóba ültetnénk át ezt a kis, rendkivül termékeny, sokáig fokozható eszmei vitát, és homokozólapátról, vödrökről, és öntőformákról vitatkozna a kis- és mini-csoport, azt mondanám mulattató. Komolyan sírva röhögnék. De sajnos nem tudok. A nép tépi önmagát, hamis, szájába adott dogmákat köpköd önmagára. A hit fontos, a naív ember hite veszélyes. Nevetni nem tudok. Sírok inkább...”
 • 7. figyelö 2008. április 01. 11:00
  „nagyon nagy szégyen erre a szép kis országra hogy 300ft miatt idejutottunk, most ezután hogyan tovább nagy okosok, a vizcsapbol is pálinka folyik, ha a Miniszterelnökünk lemond?”
 • 6. Rs 2008. április 01. 10:04
  „A szavazás tétje 2009. jan. 1. volt, erre miért nem akartok emlékezni Csónakos?
  Szereted vezéred sértetségében hozta előre a vizitdíj eltörlését Ágicával együtt. Még a választókat is megfenyegeték, az ellenzékre tolva minden felelőséget, hogy nincs pénz sem akarat. De kérdem én az általam befizetett eü járadék hova tűnik? Hol a pénz? Hol vannak a fizetésemből levont dolgok, hol a kamatadó. hol az Áfa, és a többi pénz?Ki nyeli le?”
 • 5. theseus 2008. április 01. 09:36
  „Csónakos,

  A pénzbehajtás nem reform. Egyébként csak leépítések vannak és totális káosz.
  Bihari Mihály - az AB elnöke, volt MSZP képviselő - pártutasításra cselekedett? Ez számomra újdonság.

  Véleményeddel szerencsére elenyésző kisebbségben vagy.

  A "refompárti" SZDSZ is rövidesen sikeresen lenulláza magát.”
 • 4. Gergő_ 2008. április 01. 08:26
  „sevenof9: éppen a multban történt hasonló esetek miatt volt folyamatban az EÜ refürm, amit a díszhuszárokkal teli Fidesz a 2011-es koronázás miatt szétcsapott a demagóg idiotizmusával.”
 • 3. Hné 2008. április 01. 08:23
  „Ez egyszerűen nem igaz, vagy a háziorvosod nem töltötte fel a MEP frissítést. Ami számomra elképzelhetetlen.”
 • 2. sevenof9 2008. április 01. 07:32
  „vazold mar nekunk a reformot!

  2004 ota nincs magyar munkaviszonyom,de a haziorvosom szamitogepe szerint ma is aktiv a biztositasom! ez reform? en inkabb kaosznak hivnam!”
 • 1. csonakos 2008. április 01. 04:55
  „Sajnos ezek az alkotmánybíróknak nevezett emberek "hagyták" magukat megvezetni! Így történhetett meg a reform bukása! De lehet, egyszerűen csak párt utasításra cselekedtek! Még mondja valaki, függetlenek.
  A dolgozók isszák meg a levét előbb utóbb mert a pénzt pótolni kell!:-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

110 terasz várja a vendégeket Szegeden

Szeged - A terasz nem olcsó mulatság, mégis évről évre több szegedi vendéglátós dönt úgy: előkerttel csalogatja a vendégeket. Tovább olvasom