Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Búcsúzik Zsukov, Marx és Engels

Csongrád megye - Ne szerepeljenek cégek, civilszervezetek, közterületek nevében a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések – javasolja a kormánykoalíció. Székkutas a Felszabadulást Piroskára váltaná – az önkormányzat csak a törvényre vár. Üllésen a lakosok tavaly elvetették a névcserét. A tápéi Zsukov tér lakóit nem zavarja a szovjet marsall emléke.
– A Churchill téren is ugyanúgy nőne a gaz az árok szélén, inkább azzal kéne foglalkozni – zárta rövidre tegnap a tápéi Zsukov tér átkereszteléséről érdeklődő újságírói kérdést egy járókelő.
Az országgyűlésnek 9 kormánypárti képviselő nyújtott be törvényjavaslatot a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításokról. A dokumentum szerint nem lehetne használni ilyen elnevezést cégeknél, civilszervezeteknél, közterületeknél. A sajtótermékek elnevezését abban az esetben korlátozná, ha „az önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet betöltő személyről történik vagy olyan kifejezés, szervezet neve", vagy ilyen rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette


Az MSZP országgyűlési képviselője, Lendvai Ildikó közleményében azt írta: „a beterjesztők szerint a közvéleményt kizárólag a kommunista diktatúrákra utaló nevek borzolják fel. A javaslatnak egy szava sincs azokról a helyi botrányokat kiváltó átnevezésekről, amelyek másfajta diktatúrák és történelmi tragédiák emlékét mosnák tisztára".

Az indoklás szerint a törvényjavaslat azért időszerű, mert „hazánkban jelenleg egyre erősebb nyomás érezhető mind a lakosság, mid a média irányából a diktatúrákhoz, elsősorban a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről elnevezett utcanevek, intézmények, társadalmi szervezetek nevének megváltoztatásával kapcsolatban". Több száz utcanevet sorol fel a dokumentum, amely egy kutatásra alapoz.

A lista azonban korántsem teljes: a székkutasi Marx és Kun Béla utca, a forráskúti Felszabadulás és Tanácsköztársaság utca – utóbbiból Ópusztaszeren is van – a szegedi Engels utca szerepel rajta, miközben Felszabadulás utcát találni például Újszentivánon, Bordányban, Forráskúton, Deszken, Röszkén, Ásotthalmon, Ruzsán és Zsombón is.
Székkutas képviselő-testülete már tavaly decemberben döntött arról, hogy 500 ezer forintból kicserélnek 220 utcanévtáblát – de még nem tették meg. – Erre a törvényre vártunk. Így könnyített és díjmentes lesz az eljárás – tájékoztatott Szél István polgármester. A rendszerváltás után több kezdeményezés volt már a cserére, de szerinte egy testület sem foglalkozott a kérdéssel. – Olyan utcaneveket keresünk, amelyek köthetők a településhez: Kun Béla helyett Greguss utcát, Felszabadulás helyett Piroska utcát szeretnénk – mondta.

Üllés polgármesteri hivatala is megpróbálta már eltüntetni a régi rezsim neveit a faluból. Megírtuk: tavaly nyáron 7 utca – Gorkij, Makarenkó, Partizán, Hámán Kató, Mező Imre, Felszabadulás, valamint a Szabadság tér – nevének a megváltoztatásáról lehetett szavazni a lakóknak, akik elvetették a cserét. Féltek, hogy a névváltozással járó költségek őket terhelik majd. A friss törvényjavaslat leszögezi: a csere az érintetteknek díjmentes lenne, az állam fedezné a költségeket. Az okmányirodák ingyen cserélnék a lakcímkártyát, forgalmi engedélyt, jogosítványt.

– Azóta nem volt téma a településen a névcsere. Tudunk a kormányzati szándékról, várjuk a megvalósítás módját, de őszintén szólva most ennél sokkal nagyobb feladatok állnak az önkormányzatok előtt – fogalmazott Nagy Attila Gyula településvezető.

– Inkább másra költse az állam az adófizetők pénzét! Én tökéletesen meg vagyok elégedve a Zsukovval. Nem kevés idő lenne utánajárni a cserének hivatalban, szolgáltatóknál. Nem szeretnék változást, 30 évig megfelelt, ezután is jó lesz – hallottuk redőnytisztítás közben Kálmán Árpádnétól Tápén. Egyik szomszédja, Rajtók György szerint pedig „ez a név senkit nem zavar. Akkor miért probléma?"

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. saturnus 2012. október 05. 06:35
  „Egy két év és át lesznek keresztelve újra az utca nevek semmi sem örök. Másrészt a fasiszta nevek és a népgyötrő nevek biztos.”
 • 53. macs 2012. október 03. 12:57
  „46. Kazikázmér,
  szerintem olyan nincs, hogy egy nép szolgaságra lenne ítéltetve. Csak a rossz döntéseknek, rossz következményei vannak.
  Nem tudom, hogy a History vetíti még a II. világháborúról szóló filmeket, ha igen, érdemes megnézni, mert többek között nemzetközi összefüggésekben mutatja be a magyar eseményeket. Tudod, ok okozat.”
 • 52. öregvegyész 2012. október 02. 23:15
  „Szerintem inkább ő mint az ezek. Olyan jót röhögne rajta a mennyországban, Van Szegeden olyan utca melyben ház sincs, Akkor se?”
 • 51. öregvegyész 2012. október 02. 22:57
  „29 macs
  Képzeld el tudom Csak hog ytudják kimondani,az öreg ügót.meg mi érdem miatt van Szegeden az utca táblán?Ja és Hozzátenném még Balassi Bálint pedig költő. De a multkor Rúzsa Sándor mint szegdikum ls felmerült. Az kimondható még nekünk tarhonyazabálóknak is,”
 • 50. tzs_szeged 2012. október 02. 22:53
  „"49. öregvegyész 2012.10.02. 22:44
  Legyen Hofi Gézáról közterületünk elnevezve."

  Nem hiszem, hogy azzal kellene megalázni Hofit, hogy "ezek" ilyen módon "becsüljék meg".”
 • 49. öregvegyész 2012. október 02. 22:44
  „Legyen Hofi Gézáról közterületünk elnevezve.”
 • 48. ALBERT 2012. október 02. 21:47
  „A második világháború egyik legkiemelkedőbb hadvezéreként tartják ma is számon Zsukov marsallt. Emlékiratai szintén hírnévre tettek szert, magyarul is többször kiadták könyvét, melyben születésétől kezdve követhetjük végig életpályáját, egészen a potsdami konferenciáig. Részletesen leírja a hadműveletek tervezését, végrehajtását, és találkozhatunk sok híres katonával, politikussal is a mű lapjain.”
 • 47. Kazikázmér 2012. október 02. 21:37
  „37. klj-54 2012.10.02. 18:26
  Régi vicc jut eszembe: A törökök nem ünnepeltették meg velünk Mohácsot, de az oroszok a megszállást igen és ráadásul még hazudni is kellett!”
 • 46. Kazikázmér 2012. október 02. 21:35
  „42. deszkás 2012.10.02. 19:56
  Igen és mi is kaptunk a 100 vagon almáért cserébe Mojszejev együttest 1 vagonnal! Meg ugye nem kellett a Marschall segély! Ki mondta ki ezekre a végső szót? A hazai kommunisták nem igaz? Ez ország eredendően szolgaságra van ítélve, ezt már Trianon óta tudjuk, de ha fel mert lázadni ellene akkor megkapta akkor is és azután is a magáét! Lehet ez másként is a mai világban?”
 • 45. szatyi 2012. október 02. 21:22
  „"Az okmányirodák ingyen cserélnék a lakcímkártyát, forgalmi engedélyt, jogosítványt."

  Ez a legkevesebb! Az összes szolgáltatót végigjárni(víz, gáz, villany, telefon, bank, stb.) is tetemes költséggel ill. idővel jár. És akkor még nem említettem, ha vállalkozás is működik az adott utcában, netán társasház is található!
  Nekik mennyi kellemetlenséggel jár az egész?”
 • 44. tzs_szeged 2012. október 02. 20:42
  „1. "A friss törvényjavaslat leszögezi: a csere az érintetteknek díjmentes lenne, az állam fedezné a költségeket."

  Eszementek! És az állam milyen pénzből fizeti? Amit én fizettem be? No akkor díjmentes?

  2.
  1948->1989 - 41 év
  1989->2012 - 23 év
  Lassan összemérhetők.
  Ha ilyen fontosnak tartják, akkor miért nem tettek róla előző országlásuk idején?”
 • 43. Apátfalvi** 2012. október 02. 20:26
  „Nem arról van szó, hogy az adott nevek önmagukban mit jelentenek (pl. partizán), hanem arról, hogy ezek az 1948-1989 közötti politikai berendezkedés által használt elnevezések, ha úgy tetszik, ezen rendszer maradványai. Mely kétségkívül sok embernek hozott sok pozitívumot (munkahelyek, viszonylagos jólét, létbiztonság, stb.), de sokaknak -különösen 1945 és 1953 között, valamint ´56 után- rengeteg szenvedést is.

  Persze nem ez a legfontosabb dolga a jelenleg hatalmon lévőknek, az biztos, de a múlt rendszerrel való szakításnak ezek az aktusok is elkerülhetetlen részei. Mint ahogyan számos utcát, teret neveztek át 1945 után is és nemcsak a Horthyról vagy a Hitlerről elnevezetteket, hanem olyanokat is, amelyek ilyen-olyan módon, de kapcsolódtak az 1920-tól 1944-ig terjedő Horthy-korhoz.”
 • 42. deszkás 2012. október 02. 19:56
  „KAZIKÁZMÉR! És most nem szabadultak ránk? Neeeeeeem. Veszem észre. Cseléd lehetek országomban. És te a vezetőkhöz tartozol? Vagy annak véled magad,mert az más akkor érthető. Egy példával szolgálhatok: Az amerikaiak akik ugye Japán két városát tették a földdé egyenlővé mégis 1960-ban az amerikai Ventures már Japánban adott koncertet ami a Japán zenében máig is érezhető nyomot hagyott. Vagy hogy lehet hogy a Ford gyárában a háború után Japán mérnökök tanulták az autógyártást-eredményét tudjuk. Ha ezt velünk tették volna 20 000 évig haragudhatnánk és a lekvárból soha nem másznánk ki. Egyébként így se.”
 • 41. A.R. 2012. október 02. 19:48
  „Remélem a bal mellett a jobb oldali önkényuralmi rendszerekre is kiterjed majd (pl Horthy). Ugyanakkor meg kellene szabadulni a királyság-császárságra utaló nevektől is.
  Amúgy vicc az egész.”
 • 40. ráérő 2012. október 02. 19:35
  „Nagyon remélem hogy Ságvári(spitzer) Endre névvel ezt túl lehet élni....”
 • 39. THK 2012. október 02. 18:33
  „34,
  elszomorító, mennyire tájékozatlan vagy... :(
  (aminél persze még szomorúbb, h a cikk szerint döntéshozatali pozícióba is lehet kerülni ilyen háttérrel)

  Németország keleti fele bőven tudna mesélni a múlt rendszer okozta szenvedésekről: sokkal keményebb diktatúrában éltek, mint mi!
  (ráadásul ők egyfolytában látták, az ország másik felében, gyakran a közvetlen családtagjaik, rokonaik mennyivel szabadabban és jobban élnek)

  De ők mégsem voltak akkora hatökrök, h mindezt Marxnak vagy Engelsnek tudják be!
  Volt fontosabb dolguk is az újraegyesítés után, mint a közterületek értelmetlen átnevezése - előbbre is jutottak...”
 • 38. baba60 2012. október 02. 18:32
  „Most megtudhatjuk, hogy mi a legégetőbb kérdés ebbe az országban, hát ez!!!!!”
 • 37. klj-54 2012. október 02. 18:26
  „@ Kazikázmér:
  Akkor tudhatod a történelemből, hogy MI TÁMADTUK MEG ŐKET!
  Ennyi és nem több.”
 • 36. szatyi 2012. október 02. 18:06
  „Nagyon sivár, szánalomra méltó lelkű ember az akinek a "felszabadulás" szó hallatán csak 1945 jut eszébe!
  Ha neked a "felszabadulás, rászabadulás, megszállás" rokonértelmű szavak, akkor csak sajnálni tudlak.”
 • 35. dave-id 2012. október 02. 16:24
  „Fontos kérdések ismét. Nyilván lelki torzulást okoz az ilyen nevű utcák lakóinak, hogy önkényuralmi elnevezésű utcákban laknak. Inkább másfelé kellene a tisztelt felső vezetésnek kaparásznia.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyeztetett gyerekek: dobogós a dél-alföldi régió

Több mint ezer fiatal került tavaly Szegeden a Gyermekjóléti Központ ellátottjai közé. Csak családon belüli erőszak miatt 91 eljárás indult. Tovább olvasom