Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Budapest–Szeged: a tolvajjárat?

Szeged - Nagy értékű fényképezőgépek, laptopok is sorra tűnnek el a Budapest–Szeged vonatjáraton. Meg lehet ezt akadályozni?
Olvasónk, Judit vonattal tartott Budapestről Szegedre, Ferihegynél vette észre, hogy laptopja eltűnt. A felső poggyásztartóra tette, elépakolt egy táskát, és kabáttal is letakarta. Nem aludt, nem hagyta el a helyiséget. Valaki mégis elég ügyes volt, hogy elemelje. A vonaton lévő vasútőr nem tudott mit tenni, a rendőrség a feljelentés után 13 órával felfüggesztette az eljárást. Agyő, laptop.

Bár nem ezen a vonalon, de olyan is előfordult már, hogy a zárt fülke alján a furnérlemezt kivágták, és az utas szék alá betett laptopját meglovasították. Általában azonban kisebb értékre utaznak: felakasztott kabátból, a tárolóra pakolt táskából lovasítanak meg bármit, amit értéknek gondolnak.

A legtöbben „tesznek is" azért, hogy áldozattá váljanak – magyarázta Szentes Bíró Ferenc, a a MÁV szegedi területi kommunikációs vezetője. Úgy gondolja, hogy a károsult utasok legtöbbje nem veszi elég komolyan a többféleképpen beléjük sulykolt jótanácsot: mindig figyeljenek értékeikre. Csakhogy ez nem mindig lehetséges. A hosszú úton lévők elalszanak, az egyedül vonatozók ki-kijárnak a vécére, poggyászuk, kabátjuk pedig szabad prédává válik. Mit tud tenni a MÁV az utasok védelmében?

Elég egy pár perces elbóbiskolás, és kész a baj. Fotó: Segesvári Csaba
Elég egy pár perces elbóbiskolás, és kész a baj.
Fotó: Segesvári Csaba

Budapesten már több pályaudvaron sokmilliós kamerákkal pásztázzák a vonatok környékét, megpróbálják a kétes elemeket kiszűrni, a területen kívül tartani, a szerelvényeken pedig a MÁV Vasútőr Kft. biztonsági és vagyonőr munkatársai próbálnak tenni a bűnözők ellen. Több-kevesebb sikerrel. Szentes Bíró Ferenc szerint pénz kérdése is az általuk nyújtható biztonság: talán a beléptető rendszer nyújthatna megnyugtatóbb megoldást. Vagyis ha csak olyanok tartózkodnának a peronon, akiknek jegyük van.

Állítólag ugyanis a tolvajok már a Nyugatiban kifigyelik áldozatukat, és legkésőbb Ferihegynél lelécelnek, sokszor úgy, hogy a szajrét korábban már kiadták az ablakon. Budapesten kívül nem is tapasztalható az effajta, profin megtervezett tolvajlás. A szegedi és a fővárosi rendőrség együttműködik, de számos esetben már nincs forró nyom, így az esély is kevesebb a bűnös megtalálására.

A kalauz kisasszony azt ajánlotta, többet ne pakoljuk sehova, hanem kapaszkodjunk bele – meséli Judit. Mást tényleg nem lehet tenni, mivel nincsenek széfek a vagonokban. Tolvajok azonban, legalábbis ezen a népszerű vonalon, mindig megjelennek. Mi pedig próbáljuk nyitva tartani fáradt szemünket, hiszen ezek a trükkös bűnözők gyakran átcsúsznak a MÁV és a rendőrség védvonalán is.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. őrgróf 2009. október 31. 10:50
  „mattil: nagy ostobaságokat írkálsz...eszerint ha te egy nyitott táskáz látsz, belenyúlsz?! Nekem pl. lehet száz otthagyott bármi: NEM AZ ENYÉM! NEM NYÚLOK HOZZÁ! EZT KELLENE MEGÉRTETNI MINDENKIVEL, BÁRMILYEN ÁRON! ( akár a dubai példa árán...de nem azt a kezet levágni, amelyikkel még dolgozni tudna!)”
 • 68. flexsnake 2009. október 30. 15:37
  „64. haszontalan. A lapikat szét lehet szedni. Az usb kulcsos megoldás 10perc plusz munka az eladás előtt... :D
  Nem kell őrizetlenül hagyni. A vasútőröket meg ki kell vezényelni a kocsikra. Minden kocsin legyenek vasútőrök!”
 • 67. flexsnake 2009. október 29. 06:50
  „65. a szemben lévőre kell pakolni, nem a fejed fölé.”
 • 66. leeannlarue 2009. október 28. 13:20
  „egy barátnőm lelakatolt bőröndjéből lopták ki az amúgy CSAK töltővel működő, vacak akkujú, régi laptopját. semmi "fontos" adat nem volt rajta, csak 2,5 év tanulmányi jegyzetei, fényképek, személyes dolgok. száradjon le a keze!

  ugyanazon a járaton egy évvel később szintén hordozható géppel utaztam. előzőleg Finnben voltam, ott egy fia lopás nem volt. a gépemet mégis hátizsákban, az ölemben átkarolva vittem. amikor elaludtam, arra hajtottam a fejem, de közben is átkaroltam. tömve valutával, géppel, fényképezővel, iratokkal... mégsem lopták el. 33 fok volt, azt hittem, rám olvad a táska, de kibírtam hazáig. a bőröndben csak ruhák, tisztálkodószerek, cipő és egyéb pótolható, kis értékű holmik voltak, mert azért mégis csak a Balkánra jöttem haza! más ország, más íratlan szabályok.

  a vonaton én sem megyek el WC-re, mert egyrészt gusztustalan, másrészt ha mégis elhagyom a kocsit, lehetőleg idős, jólszituált, "kárálós", hangoskodó nénikét kérek meg, hogy figyeljen a csomagjaimra. nem potenciális tolvaj, lehet számítani rá, ha a "mai fiatalokat" kell szidni. max megkínálom a rejtvényújságommal cserébe. :D”
 • 65. kishableany 2009. október 28. 11:37
  „MAV: mossa kezeti.no comment.
  Bp nyugati es kobanya kozott rendszeres a potyazok jelenkete a vonaton,illetve ha valamilyen erteket el kivannak emelni egyesek, idealis, hiszen kobanyan mar huss, le is szalltak.

  mas kerdes, hogy regi ismert problema a felso csomagtartok rizikofaktora, semmilyenertekes targyat nem szabad elhelyezni itt. bar, lehet, hogy legkozelebb a poggyasz lesz elemelve”
 • 64. zest 2009. október 28. 09:20
  „Liberális´ laptopozóknak ajánlom :)

  http://www.dobermanproducts.com/office-security.htm

  http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVlZoTTJ4T1lXdFdNdz09&page=10

  "szegediolvasó" (#55) - Dubaiból importált RIASZTÓját szerintem a parlament azonnal leszavazná ... megjegyzem a dubai azért valamivel emberségesebb, mint a szomáliai, mert ott a "jobb kéz, bal láb" szabály van érvényben.”
 • 63. +36 2009. október 28. 07:51
  „csapdát kell állítani <moderálva>!”
 • 62. flexsnake 2009. október 28. 06:32
  „51. hordj fegyvert, és legközelebb <moderálva>.
  Nem kell beszarni a bökőtől.”
 • 61. hb 2009. október 27. 21:50
  „komolyan, ez most hír??? kinek nincs annyi esze hogy ha tudja hogy sok százezres érték van nála, akkor azt nem pakolja általa nem látható helyre. kapaszkodjon bele és kész, akkor megnézném hogy lopják el tőle!!!”
 • 60. vmagdi 2009. október 27. 21:21
  „persze hogy nincs igazsagszolgaltatas, kulonben parlamentunk se lenne”
 • 59. mattil 2009. október 27. 20:34
  „51 kiszy: Biztosan engem neveletek rosszul a szüleim, de úgy tanítottak, és mai napig tartom magam ehhez, hogy főleg hajnali és esti időpontokban keressek olyat, aki mellé beülhetek és ne egyedül legyek egy fülkében vagy kocsiban. Ugyanakkor nem alszok el a vonaton, ha pedig ki kell mennem a wc-re viszem magammal a dolgaimat.
  A legtöbb áldozat igenis tehet arról, hogy áldozattá válik. Főleg tömegközlekedési eszközön utazva a nyitott táskákat, a pénztárcástól magára hagyott kabátokat, az őrizetlenül hagyott laptopokat és telefonokat elnézve sokszor azon csodálkozom, csoda hogy csak ilyen kevés lopás történik!”
 • 58. macs 2009. október 27. 19:22
  „A kórházakban is lopnak, mégis mekkora "röhögés" volt amikor a széfeket fel akarták szerelni. Már nincs széf, csak tolvajok.”
 • 57. szjuci 2009. október 27. 18:41
  „Az a legszomorúbb, hogy nem volt kipakolva, hanem elé volt téve egy utazótáska, rá pedig két télikabát...valószínűleg kifigyelték és amíg a süketnéma leányzó lefoglalt minket valaki kihúzta.
  De a legfelháborítobb az ez a cikk: http://www.infovilag.com/hir-6979-trukkos-lopasok-kivedesere.html
  azt mondta a rendőrség, hogy nem nézik meg a kamerafelvételeket, mivel az drága (?), meg nem biztos, hogy be volt kapcsolva...hát ennyi pénzért jó lenne, ha működne.”
 • 56. szeged1 2009. október 27. 18:33
  „moderálva durva”
 • 55. szegediolvasó 2009. október 27. 18:32
  „Be kellene vezetni azt a rendszert mint az arab államokban.
  Például Dubaiban, (olyantól hallottam aki kin járt) ha lopsz levágják a karod.
  Nem kell aggódni ha nincs nálad biciklizár, leteszed és érdekes ott marad!
  :)”
 • 54. KolompárRómeó 2009. október 27. 18:25
  „48. hozzászólás Johns 2009.10.27. 16:40

  Sehol nincs leírva, hogy lopni KELL. Sem az alkotmányban, sem máshol.

  Kéz láb eltör, hogy a végbélrózsáját se tudja kitörölni. Aztán lehet menni a zombucmanhoz, hogy jajj, megvertek, amikor loptam.”
 • 53. szegediolvasó 2009. október 27. 18:21
  „Kedves Kiszy szomorú ezt olvasni de sajnos vannak ilyenek
  Ha meg megfogod ezeket a szemeteket és kilógatod a fejüket az ablakon a következő póznáig akkor, meg téged csuknak le mert megvédted magad.
  Magyarországon nincs igazság szolgáltatás!!!”
 • 52. őrgróf 2009. október 27. 18:17
  „48 johns, <moderálva> remélem te is beleszaladsz egyszer a csőbe, megérdemelnéd.
  A peronjegy (volt már!) ugy-e senki nem gondolja komolyan, hogy egy pár ft-os jegy akadálya lehet annak, hogy ezek a "bűnözői csoportok" ne menjenek ki a p.u-ra?
  A kórházakból kiebrudalt páncélkazettákat tegyék át a vonatokra!”
 • 51. kiszy 2009. október 27. 18:08
  „Most vasárnap reggel 4:03-kor indultam a Nyugatiból Szegedre az első, egyébként személyvonattal. Egyedül utaztam a fülkében és nagyjából a kocsiban is. Vártam a kalauzt, hogy miután lekezeli a jegyem bezárom a fülkeajtót és aztán alszom. Ferihegy után két erősen pigmentált bőrű 18 év körüli srác beugrott a fülkébe kést szegeztek rám és elkezdtek üvölteni: "Add ide a pénzed". Oda adtam ami volt nálam, 3.000 Ft-ot. Elmentek és mire jött a kalauz, egy kb. 25 kilós nő, már leszálltak. Szóltam neki, hogy mi történt. Azt mondta, hogy szerencsés vagyok, mert előbbre két kocsival egy sráctól 10.000-et és a mobilját vették el ugyanezek. Ne tegyek feljelentést mert fölösleges- mondta, nem tudni pontosan hol szálltak le és nem is tudom bizonyítani, hogy elvették a pénzem. 3 éve utazok kb. havonta 2-szer ezzel a vonattal. Még soha nem volt ilyen. Most van. Szomorú.”
 • 50. rozator 2009. október 27. 17:14
  „Ma 10-12ig semmi nem tünt el!”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 ezer eurót fizettek a Tiszába fúlt albánok

Családonként 6-8 ezer eurót fizettek az embercsempészeknek azok a menekültek, akik még október… Tovább olvasom