Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Budapesten át jön a tápéi kávé

Szeged-Tápé - Negyven éve működik szinte kifogástalanul a Tápéi cukrászda retró kávéfőzője: a kétkaros Budapest típusú készüléktől semmi pénzért nem válnának meg a cukrászdában.
– Emiatt jönnek hozzánk kávézni az emberek. Nagyon finom italt készít, bár a karok húzásához nem kevés erőt kell kifejteni. Egyedisége miatt azonban nem akarjuk lecserélni semmilyen modern masinára. Szinte már csak nálunk látni ilyen gépet: még a régi ÁFÉSZ-es időkből maradt ránk a kávéfőző, amikor a presszóknak még csak számuk volt – mesélte Kiss Lászlóné.

A készülék szerencsére nem elromlós fajta: a szerelők ma már nem is mernek hozzányúlni, az apróbb javításokat a tulajdonos végzi. Őrölt kávéból se kell több bele, mint modern társaiba: bár kétszer két adag kávét tudnak lefőzni rajta, rendszerint csak az egyik kart használják a minél aromásabb íz miatt.

A negyven éve működő kávéfőző még mindig vonzza a vendégeket. Fotó: Schmidt Andrea
A negyven éve működő kávéfőző még mindig vonzza a vendégeket.
Fotó: Schmidt Andrea

A gép természetesen nem tud magától például kapucsínót csinálni: 40 éve még nem nagyon volt divat ez a kávétípus Magyarországon. Aki ilyet rendel, annak kávéjába tejet töltenek, majd felgőzölik, habosítják az éberen tartó italt.

Az első kávéházak az 1550-es években Isztambulban nyíltak. Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven. A Kárpát-medencében a mai napig a legelterjedtebb kávéfőző az úgynevezett „kotyogó", amelyben a víz alulra kerül, s fölé egy szűrőbe töltik a kávét. A forró víz szinte átpréselődik a kávérétegen, s kioldja az őrölt kávéból a hatóanyagokat és az aromákat, majd a felső részből a kész kávét ki lehet önteni.

Olvasóink írták

 • 9. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. augusztus 17. 09:04
  „Akkoriba nem volt annyira szempont a tervezett elavulás.
  Ha egy mérnök manapság ilyet tervezne, menne a project a sülyesztőbe, a csávó meg lapátra.
  Vagy ha tévedek, akkor valaki magyarázza meg miért 1 mm-es furaton megy a forró gőz a forralótól a filterig, ha nem azért, hogy minél hamarabb elduguljon a vízkőtől?!”
 • 8. Casablanca 2012. augusztus 17. 07:45
  „A szerény, spártain puritán cukrászda a Honfoglalás utcában van, a templommal szemben.

  A kávéjuk fejedelmi, (a hozzáadott tejszínhab házikészítésű!) süteményük isteni!

  Abban is biztos vagyok - tapasztalatból - hogy a modern kávéfőzőkkel felveszi a versenyt...”
 • 7. csonakos 2012. augusztus 17. 06:57
  „Ki kell jönni a cukrászdába és megkóstolni ezt a tényleg finom, erős kávét! Előtte a süteményekből vagy akár a fagyiból is lehet kóstolni mert azok is kiválóak mint a kiszolgálás!”
 • 6. azmegszeged 2012. augusztus 17. 02:33
  „Ez a reklámcikk mennyibe fájt a kávézónak? Azt meg nehogy elhiggye bárki, hogy ennek az ócskavasnak a terméke felveszi a versenyt egy barista által La San Marcon lefőzött minőségi kávéval.”
 • 5. TELSTAR 2012. augusztus 16. 22:22
  „Az egykori Mignon cukrászdában is volt ilyen, a "Zúzmara" márkanevű sütemény-hűtőpulttal együtt. Még 1981-ben is használták őket !!”
 • 4. Queenmargareth 2012. augusztus 16. 16:40
  „És nagyon finom kávét készít!”
 • 3. Horthyszobor 2012. augusztus 16. 14:47
  „2. Biztos a helyi fontosember budoárjában:)”
 • 2. a84esbusz 2012. augusztus 16. 14:14
  „És hol leledzik a Virág cuki kávéfözője?”
 • 1. IVY 2012. augusztus 16. 11:29
  „Húúúú, tényleeeg! Már ovis koromban is meg volt a masina! Jól bírja! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogcentrum a Szegedi ifjúsági Napokon

Negyedszázada működik Szegeden a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, amely számos neves fesztivál mellett a kezdetektől jelen van a SZIN-en is. Tovább olvasom