Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Bugyiügyek és üzleti nyomozások

Szeged - A magyar magánnyomozók nem feltűnők: munkájuk lényege, hogy ne tűnjenek ki a tömegből. Nincs ballonkabát vagy lyukas újság. Herczeg Anna azt mondta: hűtlenségi és üzleti ügyekben nyomoznak a legtöbbet.
Nincs ballonkabát, nincs kalap, sem napszemüveg. A szegedi magánnyomozók nem olyanok, mint az angol Sherlock Holmes, és nem dolgoznak titkosszolgálati eszközökkel sem, mint James Bond. A magyar magándetektívek sokkal szürkébb és hétköznapibb figurák, leginkább hűtlenségi és üzleti nyomozásokat folytatnak.

– A magánnyomozás nem sérthet személyiségi jogokat. Szigorú szabályok alapján dolgozunk, például bármilyen kép- és hangfelvételt csak az adatvédelmi törvény rendelkezései alapján készíthetünk – magyarázta Herczeg Anna magánnyomozó.

A Magyar Detektív Szövetség elnöki tisztségét is betöltő szegedi nő elmondta: amikor 2001-ben elkezdett magánnyomozóként dolgozni, még alig képviseltette magát a szakmában a szebbik nem. Manapság egyre több nő lesz magándetektív. És több olyan házaspár van, ahol mindkét fél nyomoz.

Herczeg Anna nyolc éve magánnyomozó. Fotó: Segesvári Csaba
Herczeg Anna nyolc éve magánnyomozó.
Fotó: Segesvári Csaba

A klasszikus hűtlenség bizonyítása az egyik leggyakoribb feladat. A szakmai szlengben ezeket „bugyiügyeknek" nevezik. A másik terület az üzleti nyomozások köre: például a nagyobb üzletkötések előtt ellenőrzik, hogy létezik-e a cég, elégedettek-e az ügyfelei. A magánnyomozói munka része az elemző-értékelő munka is.

Csak igazolvánnyal

Magyarországon körülbelül 1260-an rendelkeznek magánnyomozói igazolvánnyal, Csongrád megyében 50-en vannak. Aki jogi egyetemet vagy rendőrtiszti főiskolát végzett, az automatikusan megkaphatja az iratot. Civilként egy magánnyomozói szaktanfolyamot kell elvégezni. Amikor valaki megbízást szeretne kötni, az kérje el a magánnyomozói igazolványt – így megelőzheti, hogy átverjék.

– Az egyik eszközünk a megfigyelés, vagyis a célszemély mozgásának tényszerű dokumentálása. Ha például bemegy a megfigyelt személy egy házba, oda már nem követjük. Nem törhetünk rá, mint a filmekben: a magánnyomozó nem rendelkezik hatósági jogkörrel, semmivel sincs több jogunk, mint egy átlagpolgárnak – avatott be Herczeg Anna.
A detektív nem oldja meg a családi problémákat. Ő csak döntési helyzetbe hozza a megbízót az információk révén.

– A magánnyomozónak nem szabad olyan helyzetbe kerülnie, hogy felfedje magát. Fontos, hogy jól reagáljon a váratlan helyzetekben. Például ha nőként követek valakit, és a férfinak ez feltűnik, könnyen flörtnek álcázhatom egy mosollyal vagy egy kacsintással – árulta el a fiatal detektív.

A megbízás egy részletes beszélgetéssel kezdődik. A leendő ügyfél elmondja, mit szeretne, a magánnyomozó pedig tájékoztatja, hogy minek mi a költségvonzata. Írásos szerződést kötnek, és kezdődik a részletes információfelvétel. Például a hűtlenség bizonyításánál a megfigyelés, amihez adatgyűjtést is lehet folytatni az ismeretségi körben. A nyomozás ára attól függ, hogy milyen bonyolult és mennyire költségigényes az ügy.

Bűnügyi információgyűjtésnél, amikor a magánnyomozó rendszerint a sértett megbízásából jár el, a rendőrség nem segíti a magánnyomozók munkáját, mert nem adhatnak ki információt. A detektív azonban tudja segíteni a rendőrök munkáját az általa gyűjtött információkkal. A magánnyomozónak foglalkozásbeli titoktartási kötelezettsége van már az első kapcsolatfelvételtől kezdve.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. május 09. 18:05
    „Az kimaradt hogy kamarai tagnak is kell hozzá lenni :) Még egy kis pénz amivel lehúzzák az embert és nem kap érte semmit. A Biztonság 2009 konferenciáról miért nem írnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Bárdi Sándor énekművész

Szeged - Életének 65. évében tegnapra virradó éjjel váratlanul elhunyt Bárdi Sándor operaénekes, a… Tovább olvasom