Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Bulgáriában segít egy szegedi lány

Szeged - Önkénteseket közvetít külföldre egy szegedi szervezet. Aki belép, az kosztért, kvártélyért és némi zsebpénzért más országban dolgozhat. Kékesi Lujza Nikolett alig több mint egy hete került Bulgáriába, gyerekekkel foglalkozik.
– Az egyetemi éveim alatt terveztem önkénteskedni külföl-
dön, de akkor nem jött össze. Most egy szegedi szervezetnek köszönhetően Lovechben, Bulgáriában segítek gyerekeknek – meséli a szegedi születésű Kékesi Lujza Nikolett.

Niki újabb kalandnak tekinti ezt a lehetőséget, hiszen 2009-ben, miután diplomázott, két nappal később már Olaszországban volt légiutas-kísérő. Nem adta fel az egyetemi álmait, így a szegedi Geothink Tudományos Egyesület közvetítésével Bulgáriába került.

– A bolgár Ecomission 21st Century nevű nonprofit szervezet önkéntese vagyok, két spanyol és egy lengyel munkatársammal együtt. Javarészt gyermekekkel foglalkozunk, programokat és kéthavonta táborokat szervezünk nekik, rendszeresen járunk a helyi általános és középiskolákba, hogy felhívjuk a figyelmüket a környezettudatos életmódra, beszélgetünk velük, megnyitjuk előttük kicsit a világot, megismertetjük velük a saját kultúránkat, hazánkat – újságolja Niki.

Európai Önkéntes Szolgálat

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) révén fiatalok önkéntes munkát végezhetnek egy másik országban, általában kettőtől tizenkét hónapig tartó időtartamban. Az önkéntes munkák széles körét kínálják a különböző résztvevő szervezetek, mindenki megtalálhatja az érdeklődésének leginkább megfelelő tevékenységet kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken.

Két-három alkalommal pedig bolgárul tanulnak, ami a cirill betűk miatt is nagyon nehéz. Hétvégente általában szabadok, ekkor korlátlanul utazhatnak, szórakoznak, és beépülnek a közösségbe. Biztosításukat az Európai Unió fizeti, a szállást és az étkezést pedig a fogadó szervezet. Kapnak némi zsebpénzt is, ami elég ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

– A bolgárok rendkívül vendégszerető emberek, a fiatalok és az idősek egyaránt nyitottak és szívélyesek, ebben a kisvárosban igazi celebeknek számítunk, ha történik valami fontos esemény, rögtön hívnak. A program december elejéig tart, igyekszem élvezni annak minden pillanatát.

Jánosi-Mózes Tibor, a természettudományi kar PhD-hallgatója hozta létre néhány barátjával a Geothink Tudományos Egyesületet. Tibor szerint nagyon kevesen ismerik ezt a lehetőséget, ami elsősorban a fiatal értelmiségnek lehet érdekes. Többnyire diplomások és diploma előtt állók keresik őket, de egyáltalán nem kötött programról van szó. Szerinte kedvező lehetőség a fiatalok számára a nyelvtanulásra, illetve akár akkreditált képzést is szerezhetnek a vállalkozó szelleműek. Jelentősen könnyítheti a nyelvvizsga előtt állók dolgát, hiszen külföldön csak idegen nyelven beszélhetnek, úgy kell boldogulniuk. Az Unió által is támogatott programban csak ellenőrzött és jóváhagyott, akkreditált helyekre közvetíthetnek embereket, a fogadó és a küldő intézményt is átvizsgálják, hogy a körülmények megfelelők legyenek.

Olvasóink írták

 • 3. Dzsolesz 2011. március 12. 08:25
  „Félre raktam neked egy nyomtatott változatot.
  Lujza a mi büszkeségünk :-)”
 • 2. tiburi 2011. március 12. 06:41
  „Niki, gratulálok! Ügyes legyél!”
 • 1. Beathryche 2011. március 11. 10:06
  „Lujza, Lujza .... ezt is megértük, hogy cölöb lettél? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az 1,7 milliárdos zárolás ellenére sem szeretne elbocsátásokat a szegedi egyetem vezetése

Megtakarítanának a juttatásokon is, de nem fűnyíró elv szerint, hanem a dolgozók szolidaritására apellálva a legnehezebb helyzetben lévőket nem érintve. Tovább olvasom