Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Buli és szeméttenger Szegeden

Szeged - A legszemetesebb területet kerestük a szegedi belvárosban vasárnapra virradóan a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársaival. A legsiralmasabb látvány a Dóm téren fogadott bennünket.
Még sötét volt, amikor tegnap kora reggel, nem sokkal hat óra után találkoztunk a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. Munkatársaival a belvárosban. Nem csupán őket, a szombat éjszaka megfáradt vendégeit is láttuk még az utcákon: többségük egy-egy hamburgerrel a kezében sietett hazafelé. Más eredménye is volt a legbulisabbnak tartott éjszakának: az utcákat ellepő szeméttenger.

Tisztább Újszeged

Szegeden összesen tizenhét takarítóbrigád dolgozik hétköznaponként. Varga Gábor zöldterület-fenntartási részlegvezető elmondása szerint a belvároson kívül a Mars tér, a Korányi fasor és a Huszár Mátyás rakpart szokott a legszemetesebb lenni. A legtisztább területek: a Torontál tér és az újszegedi liget. A városban összesen 4 ezer 500 szemetes található. Éves szinten egy-egy darab fenntartása 25-30 ezer forintjába kerül a városnak.

– Madách utca, Anna-kút, Széchenyi tér, Kárász utca, Dugonics tér, Árpád tér, Dóm tér, Roosevelt tér, Stefánia – sorolta az útvonalat Kis Ágnes, a kht. belvárosi üzemegységének vezetője. A tucatnyi közterület-karbantartó a belvárosban minden egyes napon ezen az útvonalon halad végig: mire beindul a vasárnapi élet, tiszta járdák fogadják a városlakót.

– Nem becsülik meg a munkánkat – folytatta Kis Ágnes, akivel a Széchenyi téren beszélgettünk, miközben beosztottjai serényen söpörték fel a járdára lehullott avart, az előző este eldobott szemetet. Ha nem mondta volna, akkor is láttuk: hiába a sok szemetes, az embereknek a jelek szerint még néhány métert is nehéz megtenniük, hogy abba tegyék a hulladékot. A tapasztalatok alapján ehelyett inkább a fa tövét és a padokat használják. A Széchenyi tér ennek ellenére tegnap hajnalban még a jobb arcát mutatta. Sokkalta csúnyább volt a Kárász utca, ahol a gyorsétterem melletti padokon tucatnyi hamburgeres és sült krumplis zacskó, összetört sörösüveg éktelenkedett. Meg sem lepődtünk: néhány méterre az egyébként félig sem teli szemetesektől.

– A legrosszabb természetesen a hányás – beszélt Kis Ágnes munkatársai legnagyobb ellenségéről. Megtudtuk, nincsen kijelölve „erős gyomrú" munkatárs a cseppet sem kellemes feladat elvégzésére. Akinek a sávjába esik a „rókabőr", annak a feladata a nyomok eltakarítása. Utóbbiból tegnap a fent említett útvonalon csak a Dóm téren találtunk. Igaz, rögtön többet is. A látvány: elképesztő. A nemrégiben az ország második legszebbjének megválasztott téren a padok alatt kétdecis üres szeszesital-üvegek és hányásnyomok sorakoztak. A Somogyi-könyvtár mellett az üvegek tanúsága szerint whiskyt, a fogadalmi templommal szemben pezsgőt fogyasztottak az éjszaka folyamán. A szombat este mulatozók eldobált szemetével húsznál is több százliteres zsákot töltöttek meg vasárnap reggel a kht. munkatársai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a kiállításra

Szeged - Japán mocik dübörögtek tegnap délután a Móra parkban. Csapatostól gördültek a közművelődési… Tovább olvasom