Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Bűncselekmény is lehet a plakátfirkálás

Szeged - Piros színű, horogkeresztre emlékeztető jelet fújt fel egy ismeretlen néhány napja a szegedi Ortutay utcában a henger alakú hirdetőoszlopon két politikai plakátra.
Az ábra a szegedi 1-es választókörzetben országgyűlési képviselőjelöltként induló Fidesz–KDNP-s Bohács Zsolt, valamint az ellenzéki kormányváltó szövetség jelöltje, Szabó Sándor fényképére került, a két politikus homlokára-arcára. A horogkereszt egyik karja a többivel ellentétes irányban van felfújva, így hivatalos értelemben nem értelmezhető önkényuralmi jelképként.

A héten írtunk arról, hogy Hódmezővásárhelyen is folyamatosan rongálják a választási plakátokat, ám mivel a rongálás nem éri el darabonként az 50 ezres határt, így az elkövetőknek – elfogásuk esetén – csak szabálysértés miatt kellene felelniük. A büntető törvénykönyv szerint aki horogkeresztet a köznyugalom megzavarására alkalmas módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő. A Btk. azonban ismeri a közösség tagja elleni erőszakot is, amit az követ el, aki kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít egy csoport tagjaival szemben, ami alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen – ez a bűncselekmény akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A kormányzó és a legnagyobb ellenzéki párt képviselőjének plakátjára is horogkeresztet fújt a rongáló. Fotó: Schmidt Andrea
A kormányzó és a legnagyobb ellenzéki párt képviselőjének plakátjára is horogkeresztet fújt a rongáló. Fotó: Schmidt Andrea

– A négy évvel ezelőtti választásokon is számtalan plakátunkat csúfították el horogkereszttel, ami után minden esetben feljelentést tettünk a rendőrségen, de a nyomozás eredménytelenül zárult. Egy politikusnak hozzá kell szoknia a kampány alatt, hogy egyesek ilyen formában valósítják meg önmagukat, amivel persze egyáltalán nem értek egyet. Nem állíthatunk minden plakát mellé embert, az összefújkáltakat kicseréljük, de idén már feljelentést sem teszünk a kampány rövidsége miatt, és mert a rendőrség munkáját sem szeretnénk terhelni olyan ügyekben, amelyekben nagyon nehéz lenne elfogni a tettest – mondta Bohács Zsolt.

Szabó Sándor, a szegedi polgármesteri hivatal kabinetfőnöke azt mondta: az ellenzék sem tervez feljelentéssel élni Szegeden, bármilyen durva is egy plakátjuk megrongálása, ugyanakkor folyamatosan cserélik a megfújt darabokat. – Szerencsére csak Szeged néhány városrészére jellemző a rongálás. Aki ezt csinálja, az magáról állít ki szegénységi bizonyítványt – fogalmazott a Kormányváltás közös országgyűlési képviselő-jelöltje.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a mai gépekre tervezték a panelek elektromos rendszerét

A panellakások 90 százaléka alumíniumvezetékkel szerelt, a falban futó kábelek, a dobozokban lévő kötések 45 év alatt elöregedtek. Tovább olvasom