Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Bűnmegelőzés a felsőoktatásban

Idén is folytatódnak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Tudományegyetem közös bűn- és drogmegelőzési kurzusai. A cél, hogy a leendő szakemberek tájékoztatást kapjanak a bűnmegelőzésről.
Az első bűnmegelőzési speciális kollégium 2000-ben indult az egészségügyi, valamint a tanárképző főiskolai karon. Azóta is tanári képzettséggel rendelkező bűnmegelőzési szakemberek oktatják a bűn- és kábítószer-prevenciós ismereteket. A cél, hogy a leendő tanárok és védőnők az ilyen órákon szerzett tapasztalataikat későbbi munkájukban hasznosíthassák.

Tavaly már a bölcsészkar hallgatói is felvehették ezeket a tantárgyakat. Így évente több mint ezren választják a bűnmegelőzési előadásokat. A kurzusok egy vagy két félévesek, elméleti és gyakorlati képzésből állnak.
Erőszak – előadásban

„Mind a három kurzuson részt vettem, érdekes volt, rengeteg példával és filmmel illusztrálták a tananyagot" – meséli Iván Szabina, a tanárképző főiskola harmadéves hallgatója. A diáklányt leginkább a családon belüli erőszakról szóló előadás érintette meg. Szerinte ezek az órák mindenki látókörét szélesítik, mert olyan szituációkat mesélnek el, amelyekre eddig oda sem figyeltek és a könyvekben sem szerepelnek.

A drogprevenciós előadáson például megismerhetik a különböző kábítószerek pszichológiai, valamint kémiai hatását és a fogyasztás jogi következményeit. A bűnmegelőzési órán a fiatalkori bűnözéssel, az áldozattá válással, és a kisebbségi joggal ismerkedhetnek meg. A kriminálpszichológián pedig bemutatják, hogyan válik egy gyerek bűnözővé. A tanárok főleg megtörtént eseteket mesélnek el, így még érdekesebb és életszerűbb az oktatás.

– A legfrissebb információkat adjuk át a hallgatóknak. Célunk, hogy ha védőnőként vagy tanárként családoknál járnak, hamarabb felismerjék és szakszerűen kezeljék a problémákat – fejtette ki Zsolczai István rendőr alezredes. A rendőr oktatók eddigi tapasztalata, hogy sokan nem a potya jegy és a megszerezhető kredit miatt veszik fel a tantárgyakat, hanem azért, mert valóban érdeklődnek. Több alkalommal előfordult már, hogy a diákok az újságokban olvasott vagy tévében látott esetekről kérdeztek. Zsolcai István biztos abban, hogy ebben a tanévben az első órákon a közelmúltban történt magyarcsanádi tragédiáról érdeklődnek majd a legtöbben. 

GY. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt kormányfő a közhangulatról

Kampánykörútján tegnap Szegedre és Hódmezővásárhelyre látogatott Orbán Viktor. A Fidesz-MPSZ elnöke… Tovább olvasom