Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Bűnmegelőzési tanácsok időseknek: fontos az óvatosság

Szeged - 1700 idős sértett fordult tavaly a megyei rendőr-főkapitánysághoz, főként vagyon elleni bűncselekményekkel károsították meg őket. Mire kell figyelni?
– A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén tavaly az időskorú sértettek aránya az összes sértett 17 százaléka volt. Az 1700 áldozat főként vagyon elleni bűncselekmények (besurranásos, alkalmi, trükkös lopás, csalás) szenvedő alanya. A bűnt megelőzni főként ott lehet, ahol megvalósulhat, és elsősorban azok előzhetik meg, akiket fenyeget – fogalmaz M. Toronykőy Márta rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Felhívja a figyelmet az egymásra figyelés jelentőségére. Azt tanácsolja: kísérjük figyelemmel a lakókörnyezetünkben feltűnő, gyanúsan viselkedő idegeneket, az ismeretlen autók rendszámait írjuk fel. Házalókat, táskából áruló személyeket ne engedjünk otthonainkba, ne vásároljunk tőlük.

– Minden évben több figyelmetlen, hiszékeny embert csapnak be a házaló faárusok. Általában három módszerrel károsítják meg áldozataikat. A leggyakoribb módszer a mérlegelési csalás, a másik esetben elterelik a vevő figyelmét, miközben értékeket keresve átkutatják az ingatlant. Szintén jellemző a pénzváltós módszer. Amennyiben bárkit is pénzváltás ürügyével keresnek fel, utasítsa vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal áll szemben – hangsúlyozza az őrnagy.

Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérni kell: mutassa meg fényképes igazolványát, jelvényét. Rendőri intézkedés esetén is így kell eljárni. A megtakarított pénzt, értékeket ajánlatos elzárva tartani, a lakás ajtaját pedig zárni. Pénzintézetekből, ATM-ekből egyedül senki ne vegyen föl pénzt. A PIN kódot pedig nem szabad a bankkártya mellett tartani.
Tömegközlekedési eszközökön, boltokban értékeinket ne egy helyen tároljuk! Mindig zárt, védett helyre tegyük.

Magánházban a porta védelmét nagymértékben segítik a házőrző kutyák – elriaszthatják a nemkívánatos látogatókat. Mérjük fel, szomszédságunkban kik azok, akikhez probléma esetén fordulhatunk. Szükség esetén tárcsázni kell a 107-es vagy a 112-es segélyhívót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár

A Europe Direct Szeged által szervezett konferencián a romastratégiáról Balog Zoltánt, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárát kérdeztük. Tovább olvasom