Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

˝Bűnös˝ a génszennyezett kukorica és szója

Szeged - Információink szerint megyénkben nem vetettek a génszennyezett kukoricahibrid vetőmagból, 4 másik megyében azonban 940 hektárnyi szennyezett kukoricát és szóját tárcsáztatott ki a hatóság.
Magyarország tiltja a génmódosított vetőmagok előállítását és használatát – Románia korlátozott arányban ugyan, de lehetővé teszi. Egy ilyen tábláról elszabadulhat olyan virágpormennyiség, amely egy nem GMO-s területű kukoricavetőmag-előállító táblát szennyezhet.

Délmagyarország / Délvilág hírek Bővebben olvashatnak a problémáról a Délmagyarország és Délvilág csütörtöki számában. Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

 • 11. qrumpli 2011. július 16. 05:13
  „A disznóval is megbeszélték?
  Csak ért hozzá az is valamit.”
 • 10. jozko 2011. július 14. 17:33
  „Szerintem Micsurin forog a sírjában, ha egyesek a génmódosítással létrehozott és a keresztezéssel kifejlesztett
  élelmiszer-növények közé egyenlőségjelet tesznek!”
 • 9. deszkás 2011. július 14. 13:51
  „A VTV-n tegnap a Szegedi vegyészt kellet volna hallgatnod mert ez igy azt láttatja megmérgezik az embereket.”
 • 8. öregvegyész 2011. július 14. 11:42
  „Kedves Demanda a génmódosítás és a fajtaszelekció nem ugyanaz,Sajnálom,hogy maga úgy gondolja ez annak a modern formája. Ma már a tehenet is manipulálhatnánk akár az elefánttal is. Tegyük? Nem ettől lesz1000 ft a kenyér,hanem az ingyen kenyérpusztítóktól és csatlósaiktól”
 • 7. öregvegyész 2011. július 14. 11:31
  „Kedves varadipal,higgye el ez volta legbiztosabb.
  Ilyen körülmények között ahol a lopás nemzeti sporttá vált beérni hagyni? Vagy zölden megetetni szabadna,csak a szemben van a gén?”
 • 6. varadipal 2011. július 14. 08:32
  „A kitárcsázás olcsóbb volt, mint címerezni és utánna bioenergiát csinálni belőle?/bioetanolt/”
 • 5. Demanda 2011. július 14. 07:13
  „szeti: Látom ügyesen <moderálva> vissza a lobbi nagy szavait. Nincs szó háromszoros termésről, még kétszeresről sem. Arról van szó, hogy amit elvetnek, azt le is lehessen aratni, ne úgy, mint most. A te logikáddal szépen be kellene tiltani az intenzív földművelést, vissza lehetne hozni a vetésforgót. A termékek vitamin és tápanyagtartalmával ma sem foglalkozik senki sem, össze lehetne hasonlítani a mai és a 40 évvel ezelőtti termékeket. Nagyon meglepődnél. A rovarok jelenleg a vegyszerekhez alkalmazkodnak, és évről évre lehet agresszívabb vegyszerekkel kezelni a termést - sokkal jobb, mi? Nekem mindegy, aztán 3 év múlva ne sírj nekem, hogy 1000forint a kenyér kilója, mert a mostani folyamatok oda mutatnak.

  Ebben az egész hisztiben az a szép, hogy innentől kezdve bármi szokatlan történik, lehet majd erre fogni. Az első példáját mintaszerűen hozta is nyomdasz63.”
 • 4. nyomdasz63 2011. július 13. 21:21
  „Valószínű nekem is jutott egy kevés...ilyet még nem tapasztaltam. Vettem egy kis zacskó csemegekukorica vetőmagot(50g-os),április végén elvetettem.
  Már hetekkel ezelőtt gyanús lett,hisz mindegyik levél tövében elkezdett kukoricaszerű valami kifejlődni. Mostanra már "hányja a zabját",de attól,hogy minden száron irreális,6-7 cső mutatkozik,kint van a bajusza,de kibontva nincs benne semmi,se kis csutka,se szem.”
 • 3. szeti 2011. július 13. 21:12
  „javítok a félreértés elkerülése végett: "védjük meg a jó magyar termőföldet a szétbarmolástól!"”
 • 2. szeti 2011. július 13. 21:01
  „1. nem attól lesz génszennyezés, hanem attól, hogy háromszoros termést akarnak előállítani ugyanakkora földterületen, melynek nyilván ugyanakkora a tápanyagtartalma. tehát silányabb minőség, alacsonyabb vitamin- és tápanyagtartalommal nagy tételben. emellett a rovarok előbb-utóbb genetikailag alkalmazkodnak, ergo lehetne állandóan módosítgatni. ez igenis szennyezés, és gusztustalan, hogy azért, mert valaki csal, a szomszédos gazdák termése is szennyeződik. örülök, hogy ez ellen mind a két nagy pár kiállt és kiáll, csak így tovább, védjük meg a jó magyar termőföld szétbarmolását!”
 • 1. Demanda 2011. július 13. 19:02
  „Nahh, gratulálok ide is betette a lábát az anti-génmódosított lobbi. "Génszennyezett" milyen kifejezés ez már? Az öregeink évszázadokon keresztül keresztezték a fajokat, és "nemesítésnek" nevezték. Ha modern technológiát vonunk bele a játékba, az egyből génszennyezés lesz? Vagy csak bizonyos csoportoknak nem áll érdekében, hogy szélesebb tűréshatárú növények jelenjenek meg, amelyeket nem visz el a sok csapadék, a szárazság, a sok kártevő és a betegségek? Vajon akkor hirtelen lemennének az egekbe strófolt árak?

  No mindegy, ez nem a Délmagyar felelőssége, az viszont igen, hogy félretájékoztatja az embereket, manipulálja a szóhasználatával. Génmódosított termékekről van szó, nem génszennyezettekről. A butaság önmagában nem mentség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegben mérik a kánikulát a meteorológiai állomáson

Hosszú napok óta tart a kánikula, mindenki az időjárás előrejelzést böngészi. Tovább olvasom