Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Büntetés a túl egészségesek miatt

Szeged - Senkit sem lehet orvoshoz kényszeríteni – főleg ha makkegészséges. A háziorvosokat mégis büntetik, ha a praxisukba tartozó beteg már évek óta nem járt náluk.
Kamatostul, 5 évre visszamenőleg kell visszafizetniük a háziorvosoknak azt a kártyapénzt, amit olyan páciensek után kaptak az OEP-től, akik – életkortól függően – 1–3 éve nem jártak a rendelőben. Ezt egy 10 éve létező, de valójában sosem alkalmazott kormányrendelet teszi lehetővé. Ez alapján az utóbbi időben már számos baranyai háziorvost szankcionált az egészségbiztosító.

– Az nem kifogásolható, hogy ne kapjunk finanszírozást olyan páciens után, akit nem vizsgáltunk meg, nem kezeltünk. De hogyan lehet rávenni valakit, hogy ha makkegészséges, vegyen ki szabadságot csak azért, hogy eljöjjön megújítani a törzskartonját, és hogy igazoljam: járt nálam – reagált az ellenőrzések hírére Szilárd András tápéi háziorvos, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke. A büntetést csak úgy lehet elkerülni, ha „hitelt érdemlően" bizonyítják, hogy az illetőt felszólították a megjelenésre, de nem ment el. Ez tértivevényes levélben történhet, aminek egy átlagos, 1800 fős praxis esetében jelentős költségei lehetnek. Ráadásul – tette hozzá – a háziorvosi praxisok így is késélen táncolnak, ezért mindenféle elvonás a működésüket veszélyezteti.

– Senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy jelenjen meg a háziorvosnál – kommentálta a szankcionálást Kormányos Szilvia makkosházi háziorvos. Nála pluszprobléma, hogy a lakótelepen gyakran váltják egymást az ott élők, ezért lehet, hogy már elérni sem tudja azt, aki elvileg még a körzetébe tartozik. Ő egyébként többnyire a nála megjelenő rokonokon, szomszédokon, ismerősökön keresztül próbálja értesíteni azokat, akik túl régen jártak nála.

– Az alkotmányos szabadságjogok korlátozása lenne valakit orvoshoz kényszeríteni, aki nem áll gondnokság alatt – véli Kass Ferenc újszegedi háziorvos, aki szerint a mostani „büntetőhadjárat" célja az, hogy az OEP így spóroljon a kiadásain. Megjegyezte, jogsértőnek tartja azt is, hogy bár maximum 3 évente kell ellenőrizni egy praxisba tartozó pácienst, az OEP 5 évre visszamenőleg büntet.

Kártyapénz

A kártyapénz olyan OEP-támogatás, amit az orvoshoz bejelentkezett páciensi kör nagysága és korösszetétele alapján határoznak meg egy pontrendszer segítségével. A gyerekorvosnál 5 éves korig 4,5 pont, 15 éves korig 2,5 pont, 18 éves korig 1 pont jár személyenként. A felnőtt háziorvos a 15–35 évesekért 1, 35–60 évesekért 1,5, a 60 év felettiekért 2,5 pontot kap. Egy pont jelenleg havi 163,21 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csernus Tibor képei a REÖK-ben

Szeged - Lajta Gábor festőművész nyitotta meg Csernus Tibor kamarakiállítását tegnap a… Tovább olvasom