Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Büntetik a sárga csekkes ügyfeleket

Csongrád megye - Májustól 142 forintot kell fizetniük a Magyar Telekom ügyfeleinek, ha számláikat sárga csekken fizetik be. Csak annak nem kell tranzakciós díjat – a népnyelv szerint büntetést – fizetnie, aki banki átutalással vagy interneten, elektronikus számlán rendezi tartozását.
A Magyar Telekom a napokban, az aktuális számlákkal együtt küldött levelet ügyfeleinek, amelyben az áll: a május 1-je után csekken befizetett T-Home- és T-Mobile-számlák után tranzakciós díjat, 142 forintot számolnak fel. Még annak is, aki ügyfélszolgálaton, illetve T-Pontokon egyenlíti ki számláját. A díj alól csak az mentesül, aki banki átutalással, elektronikusan vagy csoportos beszedéssel rendezi tartozását.

A szolgáltatónak drága
A sárga csekk bonyolult és költséges dolog – olvasható a Magyar Nemzeti Bank e témáról készült tanulmányában. A szolgáltatási szerződések, a dokumentumkezelés, a készpénz-átutalási megbízások gyártása mellett szükség van a pénz kezelésére, szállítására, direkt ügyfél- és reklamációkezelésre is. A posta értékarányos (0,3 százalék) és tételdíjat is felszámít (74–210 forint között, utóbbi a sürgős megbízásra vonatkozik). 2009-es számítások szerint egy sárga csekk legyártása 5,21 forintba került, ha legalább 10 ezer 001 darabot rendeltek belőle.  
A Magyar Telekom közleményt adott ki a témával kapcsolatban. Ebben az áll, hogy a díjat elsősorban környezetvédelmi okokból vezetik be, azért, hogy az ügyfelek kevesebb papírt használjanak. A 142 forintos összeget pedig azzal indokolták, hogy ennyibe kerül egy csekk postaköltsége.

A Magyar Posta sajtószóvivője, Szerdahelyi Kinga megvédte a sárga csekket, lapunk kérdéseire a következőket válaszolta: – Az ügyfél oldaláról nézve ez a legegyszerűbb, ráadásul ingyenes fizetési mód. Egyszerű, mivel nem kell kitöltögetni, és úgy kerül a fogyasztóhoz, hogy az minden információt tartalmaz. Több mint 2700 postahelyen, 350 mobilpostán befizethető. Rugalmas, mert folyószámla hiányában is lehetősége van bárkinek rendszeres fizetésre, megbízható, hiszen a felvételt követő 2. munkanapon megérkezik a címzetthez. Az emberek ütemezni tudják a befizetéseket, ami fontos a mostani gazdasági helyzetben – ez csoportos beszedésnél nem lehetséges: ott leemelik a pénzt az adott időpontban.

Simon Dezső, az MSZOSZ Nyugdíjas Szervezetének elnöke is tiltakozott: szerinte a szolgáltató a költségének egy részét át kívánja hárítani a nyugdíjasokra, méghozzá azokra a kis jövedelmű nyugdíjasokra, akiknek nincs bankszámlájuk, és nem interneteznek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pedig vizsgálni fogja a tranzakciós díj bevezetését. Fülöp Zsuzsanna szóvivő szerint az ilyen típusú díjtételek bevezetése, az általános szerződési feltételek módosítása lehet tisztességtelen, de ennek megállapítására a bíróság jogosult.

A papírszámlához kapcsolódó adminisztrációs díj bevezetésébe 2008-ban az UPC-nek egyszer már beletört a bicskája: a távközlési szolgáltató akkor csak 100 forintot kívánt külön kiszámlázni ügyfeleinek a sárga csekkekért, a tiltakozások miatt azonban egy hónappal a bevezetés után törölte a díjtételt. A 2008-as eset kapcsán az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, az APEH és a GVH is vizsgálódott.

Olvasóink írták

113 hozzászólás
 • 113. sandorhaz 2012. március 28. 17:13
  „Annak külön örülök, hogy nálam magasabb szinten járt ezeknek utána. De nekem ehhez elég volt megnéznem a bankok lakossági kondícióit. A neten :-)))))))))))

  Kedves 112.jacuzzi !
  Köszönöm, megtisztelő, figyelmes reagálását, sajnos ez az ami kevés, ezért nem jut hiteles információhoz, mert a net, a net, csak a net!
  A neten levő információk 60% -a valós alapú, 40%-a nem hiteles, ami rosszabb valóságtartalma nincs, sőt kimondottan hamis, értéktelen.
  Sajnálom de nem "hőbörgök" - az Ön szavait idézve, - mert nekem nem teher, sőt nem számít 100-200.-Ft ! :-))))

  Ami fontos, hogy munkahelyeket tar meg, a sárga csek !! ! !

  ....és még valami, miután a szakmámon belül van, és napi tevékenységemhez tartozik, a bank és a banki kapcsolatok, a NET-en közzé tett kondíciók meg sem közelítik a valóságot! :-(((
  Majd ha valóban használja is a netet, nem csak olvassa, akkor szembesűl a valósággal is ! :-)))))))

  Jó NET-ezést !”
 • 112. jacuzzi 2012. március 26. 20:09
  „Kedves sandorhaz! Ha figyelmesen elolvassa hozzászólásaimat, látni fogja, hogy egyetlen egy szolgáltatót sem reklámoztam. E-számlát mint olyat nem is említettem. Azt közöltem, hogy nem egy bank kínál olyan lakossági bankszámlát, melyben a csoportos beszedési megbízások és az átutalások díjmentesek, avagy ha jobban tetszik: ingyenesek.
  És bizony, ez jó nekem. De elárulom, még sokaknak :-) Ezért nem hőbörgök, hogy 100-200 Ft-ot felszámolnak vagy sem a szolgáltatók.
  Annak külön örülök, hogy nálam magasabb szinten járt ezeknek utána. De nekem ehhez elég volt megnéznem a bankok lakossági kondícióit. A neten :-)))))))))))”
 • 111. sandorhaz 2012. március 26. 17:24
  „102. jacuzzi 2012.03.25. 13:44 Csak utánajárok, mi jó nekem

  Bocsásson meg kedves jacuzzi, de SENKIT NEM ÉRDEKEL MI JÓ ÖNNEK !
  Az Ön álltal favorizált nagyszerű szolgáltatói (csak hogy tudja én is utána jártam, magasabb szinten is mint Ön!) nem hajlandók írásba adni (még virtuálisan sem - remélem érti a szó jelentését) hogy egy év múlva is letudom hívni az e- számlát, és nem nekem kell bizonyítani a tényleges kifizetést öt évig.
  Mivel ez a szabály még érvényben van, ők csak egy évig garantálják az e-számlák elérhetőségét az ügyfelek, fogyasztók számára.
  Ha Ön nekem csak egyetlen, bank, vagy szolgáltató, szerződést is prezentálni tud nyomtatott formában ami tartalmazza e szabály megváltoztatását, vagy a szolgáltató általi kockázat viselést, e bizonyítási szabály átvállaásáról akkor hiszem el hogy utána járt és amit leírt az hiteles.”
 • 110. macs 2012. március 25. 22:15
  „104. szatyi,
  "Az azért érdekes, hogy felsőbb szinten mindenki ekézi a bankokat, hogy kiszipolyozzák a magyar népet.
  Itt meg a kommentelők többsége nem győzi reklámozni őket!
  Hogy van ez?"
  Tudod, úgy van ez, hogy a világ nem fekete és fehér. A kommentelők jelentős része úgy gondolja, ha olcsóbban úszhatja meg az utalást, akkor megkeresi azt a megoldást.
  A bankok ekézése felsőszinten, politika! :-)”
 • 109. ValakiaSOKKözül 2012. március 25. 20:19
  „Én a számlákat a vállalkozásomban lköltségelem. Utalásos számlát kérek, gyakorlatilag ugyanannyi papír, mint a sárga csekk.... Sokazor van, hogy a számla nemérkezikmeg....reklamalok, majd küldik idővel, de szép kis összegeket felszámolnaka késedelemért amiről nem tehetek....

  A távszámla jó dolog.....de tudjátok ti, hogy egy vállalkozás esetén milyen költségek ésmilyenfeltételeknek kel megfelelni törvényileg? ...”
 • 108. sgilakos 2012. március 25. 18:31
  „Leszögezem,fiatal pályakezdő vagyok,és internethasználó.A befizetés választásának szabadságát azonban ne korlátozzák!
  Van egy olyan érzésem,hogy tudatosan próbálkoznak a csekkes befizetést visszaszorítani egyes szolgáltatók nem túl etikusan.Hadd döntsem el ,hogy mikor fizetem be,mikor tudom befizetnem a szolgáltatóknak a díjakat,és ne büntessenek azért sem,mert ragaszkodom a postán kapott papír alapú feladóvevényhez,amin bizonyítható a befizetés ha arra szükség van.
  Sok olyan törénetről hallani,hogy adathalászok leszedték a bankszámlaszám-és egyéb adatokat,nem ment végbe az átutalás,stb..).Kinek kell ez?
  A sorbanállásról pedig csak annyit,hogy nem oly vészes dolog,a kispostákon töredéke szokott lenni a várakozási idő,és ismerősökkel is összefuthatunk.Annyi idő elmegy a számítógépen / telefonon /egyéb eszközön való online vacakolással is.
  Ez persze csak egy nézőpont,de látom nem vagyok ezzel egyedül.”
 • 107. howatowabb 2012. március 25. 17:05
  „De tudja itt valaki tutit!
  1; Mit tegyen az, akinek a munkáltatója NEM utal a Jóisten kedvéért SE számlára fizetést?
  2; Akinek nincs jövedelme? Vagy 22800.-, az a banki költség terhe mellett csakis oda utaltat!
  3; Nyugdíjas, koros embernek már nem valószínű, hogy megoldás ezt tanulni. ( internet)
  4; Nem mindenkinek van net otthon.
  5; Nem mindenki fizeti meg szívesen a net díjcsomag, szintén ügyintézési díjjal bíró kiadását.( nem sz... am a kútba, csak mellé, és belepiszkáltam.)

  Fizetek, ha sárga csekken utalok, fizetek, ha neten bonyolítok. Nem kell egymás torkának esni, kinek melyik a jó megoldás. Nincs ebben semmi különleges. Miért kell ennyire le- kiosztó hangon mások meggyőződését bírálni, úgy teszi, ahogy akarja, vagy ahogyan TUDJA. Kinek milyen feltételek vannak birtokában. ENNYI!”
 • 106. NP1 2012. március 25. 14:53
  „jacuzzi

  Naiv vagy.
  Vagyunk jó néhányan, akik nem jókedvükben utaltatják egy bizonyos bankhoz fizetős számlára a fizetésüket. Tudod, ha a főnököd azt mondja: gyerekek az X bank finanszírozza (még..) a forgóhitelünket de vannak elvárásai....annak azért komoly ösztönző hatása tud lenni.”
 • 105. abai 2012. március 25. 14:51
  „Az Invitel már régen 300-at kér attól, aki csekken fizet...”
 • 104. szatyi 2012. március 25. 14:23
  „Az azért érdekes, hogy felsőbb szinten mindenki ekézi a bankokat, hogy kiszipolyozzák a magyar népet.
  Itt meg a kommentelők többsége nem győzi reklámozni őket!
  Hogy van ez?”
 • 103. keletaru 2012. március 25. 14:16
  „Ezt mind miattunk értünk hozták törvénybe DRÁGA képviselőink !!!! okrácia !! MI?????? Üdv Kuci”
 • 102. jacuzzi 2012. március 25. 13:44
  „Kübekházáról és Pusztaszerről (meg még több hasonló településről) is be lehet ám jönni Szegedre bankszámlát nyitni. Kit érdekel, hogy ott a településen nincs kirendeltségük? Minden héten nem nyitsz számlát. És bizony, több számla is van, amelyről ingyenesek az átutalások és csoportos beszedési megbízások. Tehát ennek költségére ne hivatkozzanak már... Hja, hogy ebben az országban még a "adják csak a kezembe a pénzemet" megy. Itt tartunk még :-)
  Nyugdíjasnak meg van bizony nyugdíjas számla, amit havi 130 Ft-ért vezetnek, és ingyenesek a csoportos beszedésik. Neten meglehet nézni :-) És mielőtt valami okos megállapítja, nem dolgozom annál a banknál :-))))))))))
  Csak utánajárok, mi jó nekem”
 • 101. macs 2012. március 25. 12:59
  „98. ascendum,
  azért a Postának még van némi dolga azok után, hogy a csekket és a pénzt elvette tőled. :-)

  Abban tényleg nagy igazságod van, hogy az idősek jobban járnának, ha bankszámlára kérnék a nyugdíjukat. Tudom, sokan idegenkednek is ettől a módszertől, de sok kistelepülésen nincs lehetőség pl. kártyás fizetésre, vagy nincs automata, ahol a pénzt felvehetnék.
  Egyébként én úgy tudom, hogy a banki utalás csak akkor ingyenes, ha abba bankban fizetsz, ahol a cég a számláját vezeti. Egyéb esetben csak számláról utalnak számlára, aminek plusz költsége van.

  Más. Tudom, sokan nem értenek velem egyet, de sajnos mindenek ára van. Sok szolgáltató az eredmény terhére a csekkek költégét magára vállalta, de sajna mostanában már nem ilyen "nagylelküek". Lásd: telekom adó.”
 • 100. TrombiFrédi 2012. március 25. 11:15
  „" Szegény Magyar Telekom" már ilyen mélyponton van???”
 • 99. NP1 2012. március 25. 10:40
  „ascendum

  "El kell végre jutnia a magyar társadalomnak, hogy az efféle idő- és nyersanyagpazarló dolgokat, mint a csekkesdi, magunk mögött tudjuk." - a nyersanyagpazarlás megszüntetésére lenne egy javaslatom a Cégnek: a papíralapú reklámjaikat küldjék el nekem NETEN, máris megtakarítottuk a csekkek előállítási árát.
  Egyébként a logikád ott téved, hogy a cégek ennek az átalakulásnak az árát is velünk akarják megfizettetni. Miért nincs pozitív diszkrimináció? Amennyiben átutalással fizetek írjanak jóvá 140 Ft-ot. Ja, ez persze eszükbe sem jut.”
 • 98. ascendum 2012. március 25. 09:43
  „Nem tudom, nekünk nincs szükségünk internetre a számlák kifizetéséhez, és mégsem csekken fizetünk.... és igen, szerintem ez leginkább *időszerű*. El kell végre jutnia a magyar társadalomnak, hogy az efféle idő- és nyersanyagpazarló dolgokat, mint a csekkesdi, magunk mögött tudjuk. A postás kisasszonyok egy dolgot csinálnak a csekkel: beviszik a gépre, hogy az ügyfél befizetett, és utána még jön a további adminisztráció a készpénzzel. Ennek nincs 21. századi realitása szerintem.
  A bankszámlával nem rendelkező idősek is jobban járnának, ha lenne nekik, gondoljunk csak arra, hogy ha nem tartanák a megtakarításaikat a "cihában", hány kirablástól menekültek volna már meg... ismerek olyanokat, akiktől milliókat vittek el a betörők, mert otthon tartották... 2 sarokra a legközelebbi takarékszövetkezettől.
  A hozzászólók továbbá azt is elfelejtik, hogy banki átutalást lehet intézni a bankfiókból is, tehát az igazi keményvonalas (egykori) csekkezők akár azt is tehetnék, hogy ezentúl a posta helyett a takarékba fáradnak be, és "Jó napot kívánok, Mariska vagyok, szeretnék átutaltatni 3000 Ft-ot a Magyar Telekomnak", így a sorbanállás és az ügyintézővel való személyes kontaktus örömében továbbra is részesülhetnek, tehát senkinek sem KELL számítógépet vennie, meg internetre előfizetnie...”
 • 97. szgd-i 2012. március 25. 09:34
  „87. szegedivagyok
  Akkor viszont Te nem olvastad el a bankod díjakra vonatkozó hirdetményét, bujtatva, rejtve ugyan de ott vannak a méreg drága költségek, minden banknál....
  Ezek szerint fel sem tűnik hogy milyen leleményesek ezek a bankok. Használják a pénzed, és még nem hogy fizetne érte kamatot vagy valamit, hanem még te fizetsz keményen!!!
  Lehet velem vitázni de ettől a tények nem változnak meg, semmit nem adnak ingyen és főleg nem a bankok, bármennyire is véded őket!”
 • 96. Ellenzéki 2012. március 25. 09:18
  „Azért jó lenne ha némelyik hozzászóló visszafogná magát!
  Van köztük olyan aki egyszerűen lehülyézi azokat akik a sárga csekken fizetik a szolgáltató számláját!
  Arról azonban megfeledkezik ez a hülyéző, úriembernek egyáltalán nem nevezhető egyén, hogy sok ember él ebben az országban olyan helyen ahol nincs internet elérhetőség, így ha akarna akkor sem tudna netes átutalással fizetni.
  Van - nem is kevés - olyan előfizető akinek nincs is bankszámlája, főleg a nyugdíjasok körében!
  Van olyan hozzászóló aki oktatást tart a netes átutalásból!
  Nos, megkérném ezt a tiszteletre egyáltalán szintén nem méltó urat, hogy tartson már olyan embernek oktatást aki nem rendelkezik internet hozzáférhetőséggel!
  Olyannak, aki nem azért nem rendelkezik internetes hozzáféréssel mert nem akarja, hanem azért mert ahol él egyszerűen nincs ilyen lehetőség!
  Azt meg ne várja, ne írja elő az ilyen "ész osztó", hogy az átutalás kedvéért bárki is rendel mobil netet!
  Nagyon jó lenne ha az ilyen hozzászólók kissé visszafognák magukat!”
 • 95. THK 2012. március 25. 09:17
  „91,
  ott a pont, ugyanezt akartam írni!
  Sokan most is csak a szűklátórkörűségről tesznek bizonyságot, mert attól még, h NEKÜNK ez nem gond (hiszen ha itt fórumozunk hétvégén, akkor nyilván van otthoni számítógép, nettel), attól még egy kisnyugdíjasnak egyáltalán nem magától értetődő ugyanez...
  (és a kis jövedelme miatt azt sem teheti meg, h beszedési megbízást adjon minden tételre)”
 • 94. NP1 2012. március 25. 09:13
  „jacuzzi
  "Hja, hogy kicsit körbe kellene nézni?!?" - ha Pusztaszeren, Kübekházán szétnézek, szerinted hány értem versengő bankot találok?”
113 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körülményes megállni a nagyállomásnál

Csendes hétköznap délután is dugig vannak a szegedi nagyállomás környékén a parkolók. Tovább olvasom