Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Bunyóra kényszerítette diákját az igazgató

Szeged - A kecskeméti speciális iskola igazgatónőjét 7 hónap börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Szegedi Ítélőtábla, mert a gondjaikra bízott egyik 16 éves fiúval vérre menő bokszmeccset játszattak.
A táblabíróság ezzel a határozattal súlyosbította a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét, amely csak pénzbüntetésre ítélte a két pedagógust, és kimondta, hogy a történtek kiskorú veszélyeztetésének számítanak. Mindkét pedagógus büntetését két év próbaidőre felfüggesztette az ítélőtábla.

A két pedagógus a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Szakszolgálati Intézmény kecskeméti speciális iskolájában dolgozott igazgatóként és gyermekfelügyelőként.

A vádirat szerint még 2005. novemberében egy gondozásukra bízott, agresszívnak mondott gyereket arra kényszeríttettek, hogy a tornateremben zártkörű bokszmeccset vívjon a gyermekfelügyelővel. A teremben csak hárman voltak, a diák, a nagydarab férfi nevelőtanár és a magát bírónak kikiáltó igazgatónő. A fiúnak, minden ellenkezése ellenére bokszolnia kellett a tanárral.

A vádiratban olvasható, hogy a két pedagógus kifejezetten azzal a szándékkal kényszeríttette a fiút a mérkőzésre, hogy megleckéztessék. A nevelőtanár puszta ököllel esett a fiúnak, aki az igazgatónő biztatására pár alkalommal megütötte a tanárt. A nevelő legalább húsz percen át öklözte a fiút, többször keményen megütötte, emiatt vérzett a diák orra, szája, többször földre került és könyörgött, hogy hagyják abba, de az igazgatónő mindig a folytatás mellett döntött. A bokszmeccs végén az igazgatónő szabályosan nyertest hirdetett, majd közölte, akinek felesleges energiája van, az bármikor hasonló bokszmeccsen azt levezetheti. A meccs végén az igazgatónő a fiúval még feltakaríttatta a tornateremben a vérfoltokat.

A történtek után az intézményt fenntartó megyei önkormányzat fegyelmi vizsgálatot indított, de ezt később megszüntették, mert mindkét pedagógus lemondott és még a büntetőper előtt elhagyta az iskolát.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. flexsnake 2009. március 06. 23:18
  „27. hozzászólás 140 2009.03.06. 08:34
  esetleg nyilvános akasztás, ha ezt meg merték tenni akkor bármelyik gyerekkel megteszik.
  kemény lesz az a 7hónap, olyan lesz mint 7év... már nagyon várják az anyukák bent :)”
 • 28. comet 2009. március 06. 09:38
  „27. - a gyerek félórás verését nem indokolhatja semmi. Vannak speciális iskolák a problémás (nem szellemi) gyerekeknek, sajnos ezeket takarékossági okokból meg akarják szüntetni böszméék, annak ellenére hogy a többi iskola igényli őket.(a feleségem ilyenben tanított) Ezek nem nevelőintézetek, a tananyag megegyezik a többi iskoláéval.
  A legfőbb büntetés itt a magántanulónak történő átiratás. A tanárok kis létszámú osztályokat tanítanak, így jobban tudnak figyelni a gyerekekre.
  Vannak durva esetek, mégsem verik a gyerekeket. Itt az a sikerélmény ha a gyerekeket felveszik innen valamelyik középiskolába, és "vissza tudják őket hozni" a társadalomba.
  Vannak itt kicsapott gyerekek, túlkorosak, de olyanok is akikat a szűlők hoznak az iskola híre miatt, és sajnos tanárától menekűlő tanulójuk is volt.
  Jelen esetben mindenképpen a gyerek kicsapása lett volna a megoldás a megverése helyett, ha valóban annyira rossz volt.”
 • 27. 140 2009. március 06. 08:34
  „Az is kimaradt a cikkből, hogy a gyerek úgy verte a többi gyereket, főleg a kisebbeket, mint a répát.
  Az is kimaradt, hogy az iskola hányszor kérte a szülőket, hogy próbáljanak hatni a gyerekre, de ez sem működött.
  Próbálták eltanácsolni, de a szülők nyomására, ez sem jött össze.
  Akkor valaki mondja már meg, milyen eszközei maradtak az iskolának?”
 • 26. pille 2009. március 05. 21:57
  „Nem írom le, hogy hol is dolgoztam egykoron.Volt olyan diák, akit "falhoz állítottam ", közöltem vele, ha még egyszer tiszteletlenül beszél velem, alaposan meg fogom cibálnii.Ennek nyomatékot is adtam! Soha nem beszélt velem tiszteletlenül, s amikor évek múltán találkoztunk, s kezeltünk ,azt mondta, hogy . " soha nem lett volna belőlem senki, ha ön akkor nem azt teszi, amit akkor tennie kellett.”
 • 25. Mátrix 2009. március 05. 21:27
  „24: A lényeg hogy rendkívül igazságtalan a 2. fokú ítélet a felfügesztett olyanért ami legtöbbször szabálysértésnek elmegy. Ezért jogos az óriási felháborodás!!!! Némely bíró kiskirálynak képzeli magát?

  Ami a kormány szidását illeti, szemléltetésképpen a véleményem: ha valaki beengedni a tyúkólba a görényt és az óriási károkat okoz, azért a görényt kell szidni?”
 • 24. Hidegen 2009. március 05. 21:04
  „Elképesztő hogy mindenkiben ennyire elszabadultak az indulatok itt Magyarországon! Mathiasking és Mátrix, ti mitől durvultatok be ennyire? Titeket is vertek anno a suliban? Vagy éppen nem? Egyedül COMET őrízte meg a higgadtságát a 12-es hozzászólásban, és itt a végén... Nem értem honnan veszítek a bátorságot az önbíráskodáshoz??? Ha ennyire rossz a helyzet az iskolákban, akkor inkább azt a politikai vezetést szidjátok (és váltsátok le!) amelyik idáig züllesztette az oktatást, amelyik ekkora jogokat adott a diákoknak(szinte kötelességek nélkül) és ennyire megnyirbálta a pedagógusok fegyelmezési lehetőségeit! Remélem Ti nem fogtok ordítva berohanni az iskolába ha netalán a Te gyereketek fejére nyom egy "kokszit" a tanár? Vagy az már egészen más tészta? Nem csodálkoznék...”
 • 23. comet 2009. március 05. 20:40
  „13. nehéz megmondani hogy extrém estben hogy viselkedik az ember (volt már néhányban részem, nem vesztettem el a fejem, de ezt az ember nehezen tudja szabályozni)
  20 percig ököllel ütni valakit az nem normális, és a leírt jelenet alapján itt leckéztetésről volt szó nem vészreakcióról.
  Veszély elhárítása miatt amúgy a tanár súlyos sérülést is okozhat, csak ennek szükségességét meg kell indokolni.(Pl gyerek megmentése egy másiktól)
  Feleségem amúgy tanár, és évekig tanított problem childokat, túlkorosokat, kicsapottakat - szerette csinálni. Sok esetben egyértelmű volt a környezet vagy korábbi iskola felelőssége ezeknél a gyerekeknél és ha megnyíltak sokszor természetessebbek ragaszkodóbbak voltak mint a normál iskolások.”
 • 22. Mátrix 2009. március 05. 20:24
  „A diák biztos megkapta amit érdemel, sajnos a tanár ráfázott. Általában tanárellenes vagyok de most nem.
  Az országos erkölcsöt közvetlenül nagyrészt a sok hülye gyerek rontja le (nem a válság mert régóta rossz) mert nincs módja a tanárnak hatékonyan fegyelmezni, közvetve persze a kormány. Az helyzet hogy sok helyen nem lehet kirúgni a gyereket, mert felsőbb utasítás van rá. Nem tudom miért jó ez de az van. Manapság hülye aki tanárnak megy mert lassan amerikai viszonyok kezdenek kialakulni a diákok magatartását illetően, és a tanár aki ember is elég rendesen sérül.
  Enyhén sérült a gyerek, kb felrepedt a szája, nagyon durva a büntetés szabálysértés pénzbüntivel reálisabb volt. A hírközlés meg egyoldalú, a gyerek pártján van.”
 • 21. flexsnake 2009. március 05. 18:33
  „Akármilyen rossz lehet egy diák, nem ütöm ököllel. Valahogy ebben nem látok megoldást. Azért a tasli meg az ököllel kiverem a fogait kicsit más... Nem való ilyen tanárnak.
  3. ufó efektus...”
 • 20. smalltown 2009. március 05. 18:03
  „Jo kis pedagogia,ahol a problemas,agressziv gyerekeket agresszioval kezelik. Lehet,nem veletlen "izultaltak"a tanarokat a gyerekek szulei......”
 • 19. Mathiasking 2009. március 05. 17:50
  „Arról nem ír a fáma, hogy hány tanárt inzultálta az elmúlt időszakban az iskola tanulóinak szülei. Arról sem írtak, hogy a gyermek akit bántalmaztak mennyire antiszociális és agresszív gyerek. Azt sem említették a cikkben, hogy politikai nyomásra született ez az ítélet. Ugyanis másodfokon csak pénzbírságot kapott az igazgatónő és a délutános nevelő tanár. Többet nem írok mert a Moderátor elvtárs illetve apparatcsik úr törölné!”
 • 18. Mathiasking 2009. március 05. 17:21
  „9. hozzászólás Mátrix 2009.03.05. 13:47

  Megkérdezem a kméti barátaim, hogy is volt”
 • 17. Fall3nangel 2009. március 05. 17:12
  „Szerintem az ilyen ne menjen pedagógusi pályára! Érdekes módon nálunk is voltak kezelhetetlen és agresszív diákok, mégsem boxmeccsekkel oldottuk meg a problémákat!
  Aláírom, hogy vannak olyan iskoláskorú állatok, akik bizonyosan megérdemlik az ilyesfajta fegyelmezést, de pontosan ez az eset bizonyítja, hogy semmi jó nem sül ki abból, ha az ember az öklét használja az esze helyett...”
 • 16. Perszóna 2009. március 05. 16:46
  „Szégyen! Akár mit csinált az a diák, ezek után vajon hogy lesz bizalma a tanárokban, az emberekben? Vagy véres konfliktusmegoldásokra tanítjuk a diákokat aztán csodálkozunk ha beválik?”
 • 15. sima 2009. március 05. 15:25
  „Mondjuk ez már elég kemény fegyelmezési módszer. Mi is bunyóztunk tornaórán , de kesztyüben és az egy súlycsoportba tartózok kerültek össze.(diákok és nem tanárok !!) A tornatanárom elötte boxedző volt , és megállította a küzdelmet amikor az eldurvult. Igy is fröcsögött a vér , pláne kesztyü nélkül.
  Késöbb senki nem jelentette fel !! Miért tette volna ??
  Valószínü hogy a kölöknek túl nagy arca volt , és ettől vadultak be a tanerők.

  "agresszívnak mondott gyereket arra kényszeríttettek, hogy a tornateremben zártkörű bokszmeccset vívjon a gyermekfelügyelővel."
  Ha már valakiről azt írják hogy "agresszívnek mondott" , akkor valami alapja csak van. Most, hogy az újságírók leírták a kölök verzióját , kíváncsi lennék a tanárok történetére is , ők is igy mesélnék el ?”
 • 14. GER 2009. március 05. 15:24
  „Egy gondolat: Van most a kalapácsos cikk, lehet, hogy velük is ezt kellett volna csinálni ahhoz, hogy azt a kisembert, ne gyilkolják meg brutálisan!
  Kíváncsi lennék erre 16éves gyerekre! Ugyan mit csinált?”
 • 13. GER 2009. március 05. 15:16
  „comet!
  Oké, de egy kérdés: Akkor is így gondolod-e, ha ez a GYEREK leszúrja egyik hozzátartozód?”
 • 12. comet 2009. március 05. 15:00
  „a nevelőtanárnak vélhetően fogalma sincs az ökölvívásról, és beteges hajlamait élte ki a gyereken az igazgatónővel együtt. Húsz perc puszta ököllel, ehhez mindkettőnek bénának kellett lenni, de pont ezért veszélyes az egész.
  Letöltendőt érdelmelne mindkét tanár. Magyarországon a jog nem veszi kellően komolyan a gyerekekt, és itt szinte mellékes hogy mennyire agresszív diákról volt szó, mert ilyet egy felnőtt nem tehet, egy tanár meg főleg nem.”
 • 11. GER 2009. március 05. 14:12
  „Bocsi
  vele = velük”
 • 10. GER 2009. március 05. 14:11
  „Jaj, szegény diák, biztos egy angyal volt :)
  Na de komolyan, fegyelmezni kell őket! Meg lehet nézni, hogy a mai oktatás, és nevelés = egy kalap sz.r (bocs, ha valakit megbántottam). Mikor én voltam iskolás, nálunk is voltak ilyen kemény diákok, mikor kiderült, hogy viselkednek, megkapták a nevelésük, és utána érdekes mód nem volt baj vele (ja, és még otthon is megkapta)!
  Szerintem, (biztos) nem ok nélkül kapta.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A véres tőr lett gyanús

Szeged - Közúti ellenőrzés során bukott le egy 44 éves szegedi férfi, aki engedély nélkül lőtt ki… Tovább olvasom