Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Burgonyaország a Lidlben és az áruház előtti parkolóban

Homokháti krumplit osztottak tegnap a szegedi Lidl Áruház mellett – mórahalmi aktivisták. Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő a magyar termékek védelmét sürgette és nemzeti üzletlánc létesítését szorgalmazta.
A munkahelyek megőrzéséért oszt ingyen krumplit Nógrádi Zoltán. Fotó: Karnok Csaba
Egy „magyar burgonya" feliratú furgonban hozták Mórahalomról a krumplit a szegedi Lidl Áruház elé. A tegnap délutáni demonstrációt a magyar áruk védelme érdekében hirdették meg a homokháti gazdák. Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, a kisváros polgármestere elmondta: a kormány munkahelyteremtő ígéretei nem valósultak meg.

Szegeden is nőtt az állástalanok száma, 16 százalékkal többen keresnek most munkát a megyeszékhelyen, mint egy évvel ezelőtt. A munkanélküliség oka szerinte részben az, hogy a magyar termékeket nem védik meg az unióból beáramló rossz minőségű, de olcsó áruval szemben.

Nógrádi két zsák krumplit mutatott, az egyiket a Lidlben vette 79 forintért, felirata szerint Csehországból származott. A másikat a homokhátiak hozták. Nógrádi elmondta: a gazdák 35 forintot kapnak azért a krumpliért, amelyet 80 forintért kap a fogyasztó, közben a mezőgazdaságból élők nem tudják eltartani a családjukat. Hatékony piacvédelmet, nemzeti áruházlánc létrehozását sürgette.

Miközben Nógrádi a kamerák és a fényképezőgépek előtt beszélt, egy kerékpárját toló asszony dühös megjegyzéseket tett. A polgármester beszéde után gyorsan körbevették őt is az újságírók. Budai Ferencné szerint jó ez az akció, de akkor is csinálhatták volna, amikor a magyar gazdák 250 forintért adták a burgonyát és 450 forint volt a gyökér. A nyugdíjas óvónő szerint az emberek azt kénytelenek megvenni, ami olcsóbb, ezért jó, hogy több áruház települt Magyarországra. Budainé azért nem utasította vissza az ingyenkrumplit, három kilót beletett a csomagtartó kosarába.

Kocsis Illésné is biciklin tolta haza a krumpliszsákokat. Szerinte helyes a gazdákat támogatni, sajnálja, hogy ilyen helyzetbe kerültek. A multik leszorítják az árakat, a magyar gazda nem tudja eladni a terményét. Én ezért a piacon veszek magyar zöldséget – mondta.

Mindeközben a parkoló tele volt, az áruházban sokan vásároltak. A Lidlbe érkezők azonban nem rohamozták meg a krumpliosztókat. Csak egy kis sor állt, folyamatosan vitték a zsákokat a magyar burgonyás autóból.

Benn a Lidlben 199 forintos spanyol paradicsomot, spanyol uborkát kínáltak, a cseh hagyma, káposzta és krumpli mellett. A Lidl zöldségeinek csak kisebb részét állították elő Magyarországon. A zöldpaprika egy debreceni cégtől származott, de az öt kilogrammos burgonyászsákokban is hazai terményt kínáltak. A 179 forintos áru minden egyes zacskóján ott díszelgett a dunaegyházi szövetkezet neve: Burgonyaország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legnépszerűbb a Gáspár utca

Mind a harminc szegedi szociális bérlakás pályázata eredményesen zárult – tájékoztatta… Tovább olvasom