Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Busszal mennek tüntetni Budapestre

Nem zsarolni akart a nyomdaigazgató, hanem garanciát kapni: nem lesz több sztrájk. Némi huzavona után felvették ugyan a munkát tegnap a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. egy hétig sztrájkolt dolgozói, de pénteken buszt bérelnek és Budapestre, a tulajdonos székháza elé mennek tüntetni.
A Szegedi Kossuth Nyomda Kft. sztrájkbizottsága még az elmúlt pénteken eredménytelennek minősítette a több mint egyhetes munkabeszüntetést, a dolgozók tegnap újra felvették a munkát. A sztrájkot – amelyet az váltott ki, hogy a nyomdászok nem kapták meg májusi és júniusi munkabérüket – bizonytalan időre felfüggesztették.

Hétfőn reggel 6-kor azonban újabb meglepetés érte őket: amikor a dolgozók be szerettek volna menni az üzembe, a biztonsági szolgálat útjukat állta. A percekkel később megérkező Névery Tibor ügyvezető igazgató azt közölte velük, egy nyilatkozatot kellene aláírniuk: december 31-éig nem sztrájkolnak, és nem lehet határidős követelésük. A felzúdulás hatására azonban a vezető elállt a kéréstől, miközben a munkabér kifizetésre továbbra sem vállalt garanciát (eddig egyszer, a munkabeszüntetés második napján utaltak fejenként 17 ezer forintot).

Az ügy a tárgyalóasztalnál folytatódott: Névery Tibor és a dolgozók küldöttei a gyártás folytatásában állapodtak meg, a megrendelőktől péntekig várható 5-6 millió forintot pedig a vezetés a munkabérek kifizetésére fordítja. Az ügyvezetőt megkérdeztük, nem érzi-e úgy, hogy zsarolni próbálta a dolgozókat. Névery válaszában kijelentette, ő a kompromisszumot kereste, és garanciát szeretett volna kapni arra, hogy nem lesz több sztrájk. Szerinte nem szabad cserben hagyni azokat a fizető partnereket, akik várják a kinyomtatott könyveket. Információink szerint jogtalan azt kérni a dolgozóktól, hogy ne legyen „határidős követelésük", a munkabérükről ugyanis nem mondhatnak le. Diszkrimináció az is, hogy egyedül a nagycsaládosok kapták meg az elmaradt családi pótlékot.

A dolgozók még tegnap délelőtt jogi tanácsért fordultak Bálint János ügyvédhez, aki az áprilisban rendkívüli felmondással távozott Gábor Csaba kollégájukat képviselte, mivel az nem kapta meg munkabérét. Az ügyvéd elmondta, meglepve tapasztalta, hogy a szegedi nyomda székhelye időközben Budapestre, a Jászberényi útra költözött.

A szegediek elhatározták, pénteken bérelt busszal mennek Budapestre és tüntetnek a Kossuth Nyomda Rt. székháza előtt. Úgy tudják, múlt héten hasonló lépést terveztek a fővárosi nyomdászok is, de a demonstráció elmaradt, mivel előtte a vezetés kifizette a munkabéreket.


Még nincs felszámolás

Információink szerint még nincs jogerős felszámolási eljárás a szegedi nyomda ellen. Ezt Névery Tibor is megerősítette, aki kisebb összegű felszámolási követelésekről beszélt, amelyeket egyelőre kezelni tudnak. Tegnap megint sikertelenül próbáltuk elérni Székely Károlyt, a Kossuth Nyomda Rt. elnök-vezérigazgatóját, a szegedi nyomda tulajdonosát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi városházán nincs felelős?

Kódolva volt, hogy csődhelyzetbe kerül a szegedi rendelőintézet – állítják ellenzéki… Tovább olvasom