Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Busz ellen vannak a Katalin utcában

Szeged - Évek óta ácsingóztak a Marostői városrész lakói állandó buszjárat után, most megkapják, mégsem mindenki boldog. 138 lakó petícióban tiltakozik a pöfögő járművek ellen.
A kisgyerekesek, a családosok körében régóta problémát jelentett, hogy a Marostői városrészt a Fülemüle utcán kívül nem érinti állandó buszjárat – tudtuk meg Farkasné Pocsai Blankától, a településrész önkormányzati képviselőjétől, aki kérdésünkre elmondta, hogy az évek óta húzódó ügy végére most pont kerülhet: az önkormányzat új autóbuszjáratot létesít a Katalin utcán, így a lakóknak nem kell hosszú métereket gyalogolniuk, ha tömegközlekedéssel szeretnének utazni. A buszmegállókat és az új végállomást elkezdték építeni, hamarosan az ominózus útszakaszon gurulhatnak a járművek.

A beruházásnak azonban nem mindenki örül. A környékbeliek közül 138 dühös lakó emelte fel szavát, pontosabban tollát, s véste aláírását arra a levélre, amelyet Juhász Györgyi, egy Katalin utcai háztulajdonos fogalmazott meg az önkormányzatnak.

Juhász Gyöngyi nem örül neki, hogy az eddig csöndes utcájukban autóbusz jár majd. Fotó: Karnok Csaba
Juhász Gyöngyi nem örül neki, hogy az eddig csöndes utcájukban autóbusz jár majd.
Fotó: Karnok Csaba

– Bennünket nem kérdezett meg senki, amikor az új buszjárat elindításáról döntöttek. Azért költöztünk ide, mert csendes környékre vágytunk. Most a 2-es és a 71-es útvonalát szétválasztják, egyiknek az Erdélyi téren, másiknak a Borbála utcán lesz a végállomása – magyarázta Juhász Györgyi, aki a lakókkal egyetértésben többek között azt kifogásolja, hogy az eddig jóformán csak sétálóutcaként funkcionáló Katalinon hamarosan hangos buszok pöfögnek. – Hétvégente itt alig van forgalom, a járat nem lesz kihasználva. Az egyik megálló mögött mély árok tátong, ez balesetveszélyes – sorolta kifogásait az asszony, aki lakótársaival együtt Szabó Máté ombudsmanhoz fordult a problémával. Bár az új buszjárat elindítását nem tudják megakadályozni, legalább annyit szeretnének elérni, hogy a járművek ne a Borbála utcán várakozzanak, hanem tegyenek egy kört a lakópark háta mögött, vissza a Fő Fasorra. Ezenkívül pedig azt szorgalmazzák, hogy az új járat iskolabuszként funkcionáljon, és csak reggel, valamint délután közlekedjen.

Nem hiába olyan széles a Katalin

– Képviselői kezdeményezésre indítottuk el a projektet. A lakossági fórumon is szép számmal támogatták a beruházást – mondta el lapunknak Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, akitől megtudtuk: az új buszmegállók kialakítására az önkormányzat uniós pályázaton nyert pénzt. A hálózatmódosítással kapcsolatban – a lakosság panasza ellenére – sem változott a szándékuk. Közgyűlési döntés kérdése, hogy mikor indítják el az új járatot. Nagy Sándor elmondta: a Marostői városrész Szeged egyik legdinamikusabban fejlődő területe, ahol meg kell oldani a tömegközlekedést. A Katalin utcát annak idején nem véletlenül építették ilyen szélesre – a várostervezők is úgy gondolták, hogy egyszer majd itt közlekedhetnek a buszok.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. akadar 2009. szeptember 29. 09:50
  „Felháborító, hogy néhány "újgazdag", aki csak pár éve költözött a környékre uralni akarja a területet.
  Sokunk 10- 30 éve itt lakik és végigszenvedte a sarat, világításnélküliséget, busztalanságot és nem is sorolom tovább. A kiskertek utcái nincenek a rodeósok előtt lezárva és fekvőrendőrökben sem bővelkednek.
  Persze, akinek 2-3 autó áll a ház előtt, hogy a gyerekeket az iskolakapuban tegye ki és persze délután minden különórára kísérgesse...
  Az nem zavarja a környékbelieket, hogy 60-80-al hajtanak az autósok és járda sincs a Katalin utcán?”
 • 27. macs 2009. szeptember 26. 22:04
  „Tudja valaki, hogy ebben a városrészben hányan élnek? A lakosság hány %-a tiltakozó 168?”
 • 26. man 2009. szeptember 26. 13:42
  „21:
  Ha valaki aláírást gyűjt, hogy a TE utcádban a TE házad előtt legyen fekvőrendőr lefektetve, nyugodt szívvel aláírom... De ha valaki azért "küzd", hogy a Traktoron és a környező utcákban legyen még több fekvőrendőr, annak úgy írom alá az ívét, hogy az Ő utcájában fél méterenként legyen egy, az Ő háza előtt meg vagy három. Ha meg neked az a hepped, hogy a Traktor utcába állandó rendőri jelenlét kell, akkor kívánom neked, hogy a te házad előtt álljanak mindennap, és téged mérjenek be mindennap, mert 20 helyett 22-vel fordultál be...”
 • 25. szandokán 2009. szeptember 26. 12:21
  „Mégis mire gondoltak a lakók,hogy életük végéig csak a hajnali gerlefing fog végigmenni az utcájukban?Ez benne van a pakliban amikor portát vesz valaki.”
 • 24. luckydevil68 2009. szeptember 26. 11:14
  „Én teljesíteném a követelésüket ha köteleznék magukat, hogy a következő tíz évben csak gyalog közlekednek Szeged közigazgatási határain belül. Napi három négy óra séta kifejezetten egészséges, és ahogy a képet nézem kifejezetten hasznára válna.”
 • 23. tuti 2009. szeptember 26. 07:21
  „Pontosítsunk!
  1. A képviselőasszony többször és többféleképpen tartott a témában tájékoztató, véleménykérő fórumot, ahol szép számmal meg is jelentünk. Érdekes módon ott nem hangzott el a Katalin utcaiak ellenvéleménye, holott a képviselő teleszórta a kerületét tájékoztató papírokkal.
  2. A Katalin utcának az sem felelt meg, hogy áthaladnak rajta a járművek, ezért lerakattak beton virágládákat, még a mentő és egyéb jármű se tudjon ott kölzkeledni. Magyarul, kisajátították a város ezen közterületét.
  3. Nem minden újszegedi baromarcú kőgazdag, kikérem magamnak az általánosítást.
  4. Talán egy információ maradt el a telkek eladása idején: hogy tájékoztassák a tervezett buszjáratról a potenciális vevőket. Ha ez nem maradt el, akkor ez az egész megint egy lecke a "hogyan gyűlölködjünk" című tananyagból.”
 • 22. rozator 2009. szeptember 25. 22:47
  „22! Az ott lakók azt szeretnék, ha a szomszéd utcában járna a busz, 0 fok alatt feléjük kerülne, ingyen lenne, hang nélkül és láthatatlanul közlekedne!”
 • 21. Rosmary53 2009. szeptember 25. 22:28
  „Ha akarják, ha nem, lesz, mert: a képviselő kezdeményezte, van rá uniós pénz, és mert így döntöttek. Nem az ott lakók, hanem a vezetők. Meg jó előrelátók voltak, széles utcát csináltak...lehet majd felvonulni, tüntetni, meg amire még gondoltak. Azért, mert valami dinamikusan fejlődik, nem kell mindjárt beerőszakolni valamit. Kérdezzék meg az ott lakókat, mit szeretnének. Aztán majd úgy járnak, mint a roma közösségi házzal. Senkinek sem kellett azok közül, akiknek tervezték. Meg is lett az eredménye.”
 • 20. LukSzusz 2009. szeptember 25. 22:14
  „Az Ujszegedi az nem is ember,az egy külön kitenyésztett faj.
  A Traktor utcát Forma 1-nek nézik,a békésen bámészkodó rendőrök előtt.”
 • 19. Zs 2009. szeptember 25. 21:18
  „18.
  Nem kicsit, nagyon...
  Komoly szegénységi bizonyítvány ez 138 rendben :))))”
 • 18. rozator 2009. szeptember 25. 19:24
  „Morog a szegénynegyed! Na meg a csendes trolik!(némelyik úgy zúg mint egy repülőgép!”
 • 17. florian70 2009. szeptember 25. 19:23
  „A hölgy helyébe én ezzel ki se mertem volna állni, és nyilatkozni az újságba.
  Kicsit nevetséges .
  Pontosan úgy van ahogy az ellőttem szóló írja,ez rá is vonatkozna.”
 • 16. web 2009. szeptember 25. 18:36
  „"a Marostői városrész Szeged egyik legdinamikusabban fejlődő területe, ahol meg kell oldani a tömegközlekedést. A Katalin utcát annak idején nem véletlenül építették ilyen szélesre - a várostervezők is úgy gondolták, hogy egyszer majd itt közlekedhetnek a buszok."- úgy tűnik nincs szükség a dinamikus fejlődésre. Akik ott laknak nem utaznak.”
 • 15. flexsnake 2009. szeptember 25. 18:14
  „na a barmok. költözz bameg szigetre. Busz lesz ha beledöglesz is. Bele fogsz :D”
 • 14. rozator 2009. szeptember 25. 18:03
  „De persze a szomszéd utcában viszont járjon, de azonnal!!!”
 • 13. daveedbrown 2009. szeptember 25. 16:37
  „Úristen Hamarabb érnek be a városba atyagatya! világvége van gyerekek nap közben pár busz el fog ott menni Szörnyű! ha nap közben odavan dolgozni akkor nem tökmindegy?”
 • 12. benzol 2009. szeptember 25. 14:52
  „késő bánat. Gondolhatták volna. Ez magyarország. Egyik ismerősöm vett egy telket épített egy szép kis házat, majd szomszédjába épült egy többemeletes társasház..., ezt miért engedték??”
 • 11. Szemif 2009. szeptember 25. 14:48
  „10. Na jó, meggyőztél, de a pusztaszéli képeket csak vasárnap este tudom feltenni, mivel az otthoni gépemen vannak, akkor majd egyúttal hozzá is szólok a Tisza Volán és Partiscum-os fórumon, ja és kitalálok egy új nick-et is, Szemifként csak itt meg az origo cikkeihez szóltam hozzá, illetve egyszer ilyen néven beleszerkesztettem a Tisza Volánról szóló Wikipédia szócikkbe. Ja amúgy addig is valaki ma fotózzon 11Y-t! B@sszus pont ma nem vagyok otthon........
  (mellesleg szubjektív vélemény, de az utóbbi időben a Szeged(tömeg)közlekedése sokat vesztett a színvonalából, sok régi nagytudású fórumozó otthagyta, ahogy elnézem, vagyis régebben több hsz. volt több témában, sokkal több képpel :-/)

  A többi itteni fórumozótól meg elnézést, amiért így szétvertük a cikk kommentfelületét, elvégre egy másik fórum kitárgyalása nem ide tartozik.”
 • 10. Zsoltee0716 2009. szeptember 25. 14:18
  „Szemif!
  Szerintem nyugodtan regisztrálj és szólj hozzá, ill képeket is feltölthetsz.
  ---Szeged (tömeg)közlekedése--- ill.Tisza Volán és Partiscum Busz én általában ebbe a kettőbe szoktam írni le a gondolataimat észerevételeimet stb.
  Nem csak olyan emberek írnak ide akik tudják ennek, meg ennek a busznak a fordáját. Átlag töm. köz.-es emberek bicajosok stb!
  Kapásból az AAD-335 már a Tisza Volán Partiscumosba fel is rakhatod!
  Kép feltöltés az úgy megy ott: Be tallózod, majd feltölt és ugyan itt megjelenik a kép és ott beszúrás, majd a mehet gomb!
  Üdv: Tourismo”
 • 9. Szemif 2009. szeptember 25. 13:33
  „7. Nézd, végülis hozzászólhatok néha ott is, csak be kell regisztrálnom, de az olyan vitákba, hogy mondjuk mi DUD-618 (mondjuk ő már helyközizik) fordája érdemben nem fogok tudni hozzászólni. Idén júniusban gondoltam, hogy a Tisza Volános fórumra beírok, mikor megszűnt a Pusztaszéli úti busz, mert én voltam az egyetlen közlekedésbarát aki elkísérte az utolsó járatot és képeket is csináltam az útról, de aztán végül mégsem írtam, meg a képbeillesztésel is gondban lettem volna, mivel soha nem csináltam ilyet korábban. Most meg, hogy iskolabuszként feltámadt a járat már nem is enyém a dicsőség mint utolsó utas. :-) Mellesleg bár nem vagyok jó buszfotós szerintem AAD-335 ott a semmi szélén egy érdekes kép lett, olyan nagyon pusztaszélis......(mondjuk ha akarod azt elküldöm és te felteheted ha be vagy regisztrálva).”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orfeusz az alvilágban

Istenek „emberkednek", horkolnak, lázadoznak az Olümposzon és az alvilágban – Offenbach burleszk-operettjének ma esti bemutatójával indítja az évadot a Szegedi Nemzeti Színház. Tovább olvasom