Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Buszöböl a kapu előtt

Szeged - Nem tud kimenni autóval a portájáról Kiss János, mert buszöblöt építettek elé. A polgármesteri hivatal egyeztet a családfővel, de egyelőre mintha „csöbörből öbölbe" kerültek volna.
Kiskundorozsma külterületén lakik Kiss János olvasónk, aki végső elkeseredésében fordult lapunkhoz. Öt éve költözött ki családjával a bordányi úti Sia-dűlőbe, a főút forgalma közvetlenül a kertje végében húz el. Megközelíteni autóval és busszal lehetett, a megálló a kert sarkában volt. Eddig.

– Pár hete, se szó, se beszéd, arrébb tették a megálló tábláját, és egy brigád közvetlenül a nagy- és a kiskapum előtt elkezdett építeni egy ötven méter hosszú buszöblöt. Nem kaptam értesítést sem a kivitelezőtől, sem az útkezelőtől, sem a várostól. A megálló miatt viszont nem tudok kimenni a tanyából – panaszolta a fiatalember.

Az út és a portája között legalább 50 centi a szintkülönbség két-három méteren. Ezt most kezdték feltölteni, eddig a családfő a kisteherautójával sem tudott behajtani a kapun. Meredek bejáró lesz, de ahhoz, hogy be tudjon kanyarodni a tanyájára, át kell hajtania a buszöblön. A megálló betonozott része elkészült, tegnap a szegélyköveit igazították a munkások. Azt mondták, a kerítés mentén is szegélyt építenek, nagyjából 40 centi magasan.

A buszöböl már épül, Kiss János még a polgármesteri hivatallal egyezkedik. Fotó: Schmidt Andrea
A buszöböl már épül, Kiss János még a polgármesteri hivatallal egyezkedik.
Fotó: Schmidt Andrea

Csapadékvíz-elvezető árok egyelőre nincs, ha így marad, az eső és a hólé egyenesen befolyik majd a kertbe. A szegélyeket és a feltöltéshez használt földet pedig, úgy néz ki, a család kerítésének a betonlába tartja. A családfő felkereste a kivitelezőt, a közutat, a polgármesteri hivatalt, de megnyugtató választ nem kapott.

A szomszédos tanya száz méterre van a Kiss családétól. Akár a kettő közé is elférne az új buszöböl, ott, ahol most az ideiglenes megálló van.

A buszmegálló a Szeged Kistérségi Többcélú Társulás megrendelésére a Magyar Közút Zrt. kivitelezésében készül, a munkát a polgármesteri hivatal koordinálja. Több mint 80 millió forintból, uniós támogatással összesen 17 buszöböl létesül, és 14 buszvárót korszerűsítenek. Czmarkó László, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának munkatársa elmondta, a Sia-dűlői buszöböl nem itt, hanem jóval hátrébb, Szeged felé lett volna a mostani ideiglenes megálló helyén. Csakhogy a terveket 2009-ben készítették, a kivitelezés pedig idén indult. Az eltelt három évben pedig az áramszolgáltató a buszöböl helyére telepített egy villanyoszlopot. Emiatt itt és – különböző okok miatt – másik öt helyen át kellett tervezni a buszöblöt.

A szakember hozzátette: a tervező szakmai szempontok alapján mérlegelve jelölte ki a megálló új helyét, közvetlenül a nagykapu elé. Kiss János panasza miatt újabb helyszíni egyeztetést tartottak a közút, a közlekedési hatóság, a kivitelező és a hivatal szakembereivel. Akkor hátrébb húzták a megállót 10-15 méterrel. A szakhatóságok ezt a megoldást is mindenben megfelelőnek nyilvánították.

A kivitelezésre rendelkezésre álló idő miatt folyamatosan egyeztet a hivatal a tanyatulajdonossal, kompromisszumra törekednek. Megígérték például, hogy leaszfaltozzák a feltöltött bejárót a kapuig, az építkezés végén csapadékvíz-elvezető árkot alakítanak ki, valamint megvizsgálják a kerítést is, és ha szükséges, több ponton alátámasztják. Új tervezésre nincs lehetőség, mert akkor a kivitelezés megakadna, és új közbeszerzési eljárást kellene indítani.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. pampi28 2012. december 08. 10:46
  „Körbe van még szalagozva az egész!Komolyan, mintha nem élnének emberek...Nem hegyvidékre költöztünk mi, meg hát szívesen várom a próbálkozó kedvű delikvenseket akik szeretnék megmutatni, hogy ilyen útviszonyok mellett hogyan kell a kapubejáró aljából elindulva lendületből bevágódni a főútra...elsőbbséget is kellene adni stb. Ráadásul mezőgazdasági terület ez ahová bármikor bármilyen hosszúságú magasságú és tengelytávú autóval be kell tudni menni pont mint előtte....mivel kívül feltöltötték a megálló alá, dupla meredekségű lett feleakkora szakaszon, így minden elúszott.......”
 • 58. ifj. Nagy Gábor 2012. december 01. 22:50
  „Megnéztem ma a helyszínen is ezt a bejárót.

  Úgy gondolom, a kapubehajtó azért nem egy nagy durranás a most látott formában, simán ki lehet jönni rajta, nem a peront, hanem csak az öböl végét érinti. Hegyvidéken ennél két-háromszor meredekebb bejárókat is láttam már.

  A kerítés menti feltöltés érdekesebben néz ki, oda nem tudom, hogy fér el vízelvezető árok, legfeljebb ha a kerítés tövéig feltöltik és egy folyókát építenek be, akkor képzelhető el, hogy a víz nem fog a kertbe folyni - viszont akkor a kerítés magassága az út felől kb. fél méterre csökken, ami elég szimbolikus magasság...”
 • 57. DMagóg 2012. november 29. 11:35
  „56.pampi28 2012.11.29. 10:19!
  Kormányablak! Ne késs a bejelentéssel! Ők meg bogozzák ki, hogy mi van, ki, mit mulasztott! Ez a dolguk!
  Vélhetően per lesz ebből. Sajnos, ügyvéd a lelke. Fenntartom a személyi szabadság korlátozásának a tényállását, csak nem vagyok jogász. Az biztos, hogy az eddigiekkel egyenértékű megközelíthetőség lehetőségét biztosítaniuk kell! (Akár, kerülőúttal.) Marad még a kisajátítás lehetősége, ami majdnem biztos, hogy szintén perhez vezet.
  Te vétlen fél vagy, bejelentés és leginkább feljelentés! Bogozzák ki! Ezek a saját szakállukra nem mernek dönteni, a saját hülyeségük elfedése érdekében, kell nekik egy bírósági ítélet! Ezek már csak ilyenek! (Most, csak a bürokratákra gondolok, politikai felhang nélkül.)”
 • 56. pampi28 2012. november 29. 10:19
  „Kedves hozzászólók! A mai napig nem áll rendelkezésemre egyetlen értesítés levél sem részükről az üggyel kapcsolatban, mert állítólag semmilyen tekintetben ez nem érint.Na erre mit mondanátok?”
 • 55. ValakiaSOKKözül 2012. november 28. 21:43
  „Jééé.... Aszfaltozott apu előtti parkolód lett ?.....

  Félre a tréfát... Perelni, mert nem rendeltetésszerűen tudod használni a kapubejáród.
  Jogszabály szerint a buszöbölben levő peronra nem hajthatsz fel, mert az nem a közút része...

  Perelni amerre csak jársz...
  Remélem azért van itt 1-2 tökös ügyvéd aki ad némi támpontot”
 • 54. DMagóg 2012. november 28. 12:56
  „53.ifj. Nagy Gábor 2012.11.28. 10:20!
  Ne fokozd a vihart a biliben, úgysem érti! Én feladtam. Köszönöm, hogy megpróbáltad a lehetetlent!”
 • 53. ifj. Nagy Gábor 2012. november 28. 10:20
  „46. azigazitrebitsch
  "Ugratni sem kell majd ott nagyon,mert a kapu felől szintben van, az út felől meg gondolom csinálnak felhajtó részt."

  Azt utóbbit azért megnézem majd: mert vagy az úttest felől lesz egy rámpa, amin a busz döcög át, ahogy elhalad a peronszegély mellett, vagy pedig a peronba kell beletenni egy süllyesztést, ami meg annak a használhatóságát rontja (az oda eső buszajtónál le/felszállók alacsonyabbra/ferde felületre kell, hogy lépjenek).”
 • 52. szatyi 2012. november 27. 21:22
  „"...például azt,hogy az út kellős közepébe is telepít oszlopot-például a Vadaspark bejáratával szemben"

  Pedig arra is kiadta valaki az engedélyt!”
 • 51. nyomdasz63 2012. november 27. 19:14
  „"Csakhogy a terveket 2009-ben készítették, a kivitelezés pedig idén indult. Az eltelt három évben pedig az áramszolgáltató a buszöböl helyére telepített egy villanyoszlopot."

  Aki a buszöböl helyére villanyoszlopot telepít, arról egyéb gazságot is lehet feltételezni...
  ...például azt,hogy az út kellős közepébe is telepít oszlopot-például a Vadaspark bejáratával szemben.”
 • 50. vino_veritas 2012. november 27. 18:34
  „a Szeged Kistérség Töbcélú Társulás a megrendelő, aminek mindenható elnöke Botka László polgármester. Talán ha hozzá fordulnál , bizalommal.... Csak kérjed tőle szépen- "Egy becsületbeli ügy" c. film után szabadon.......”
 • 49. klj-54 2012. november 27. 16:55
  „Aki ezt megrendelte a műszaki tartalmát elfogadta és az engedélyt megadta személy szerint pert kell indítani ellene!
  Más megoldás nincs csak ez.”
 • 48. DMagóg 2012. november 27. 16:42
  „46.azigazitrebitsch 2012.11.27. 15:32!
  Egyetértek Veled! Ha ennek megfelelően tervezték volna meg, s a kivitelezés is ezt tükrözné, akkor nem folyna itt a szájtépés! Ám, úgy tűnik, hogy okot adtak a szájtépésre! Az élet meg ilyen! Hibáztak! Ebben egyetlen vétlen fél a tulajdonos, s nincs minek örülnie, nincs mit értékelnie! Felelőtlenül avatkoztak az életébe! Utólagos igéretekkel meg tele van a padlás! Bizony, bizony most kell tiltakoznia, mert utólag a ráutaló magatartás elfogadottá tenné azt, ami ellen tiltakozik! Egyébként egyetértek a véleményeddel: "Vihar a biliben." Csak, néha a bili kiborul!”
 • 47. AN 2012. november 27. 16:30
  „Nem lepődtem meg. Mi is hasonlóan jártunk és semmire se megyünk. Egyetemi épület van az utcánkban, először a rendeltetését változtatták meg, ami hatalmas forgalmat generált, aztán a felújítása során tönkretették az utca két oldalát és a szélesebb kocsibeállókat a magántulajdonú épületek előtt, mert az anyagszállító autók oda tolattak be, hogy megfordulhassanak. A területrendezést úgy oldották meg, hogy homokot (fövenyt) terítettek, amit persze a rengeteg autó azonnal felszántott, ráadásul hordja szél mindenfelé. Az épület oldalfalaira erős fényű lámpákat szereltek, ami bevilágít a lakásokba. Természetesen hiába próbáltunk reklamálni. Ma már az adófizető emberek nem számítanak a "nagy beruházások" fontosabbak.”
 • 46. azigazitrebitsch 2012. november 27. 15:32
  „44. DMagóg
  Na azért ne keverd össze ezt a buszmegállót a Széchenyi térivel !
  Nem ugrál ott senki ,jó ha napjában 10 emberke használja (azok sem egy időben ),ráadásul azok ismerik is egymást elég jól.
  Ugratni sem kell majd ott nagyon,mert a kapu felől szintben van, az út felől meg gondolom csinálnak felhajtó részt.
  Persze ,ettől még bejöhet az amit te vizionálsz,kb annyi eséllyel ,mint a sokszor megjósolt világvége !”
 • 45. DMagóg 2012. november 27. 15:07
  „Ebben az esetben bizonyítható az egy ablakos ügyintézés létjogosultsága és ütőképessége!
  Kormányablak! Mosolygó ügyintézők! Ezen még a legmorcosabb szőke tündér is mosolyogni fog, nem azért mert kötelező, hanem kínjában! Próba, szerencse! Bejelenteni, azt oldják meg, polgárbarát módon! Kipróbálnám!”
 • 44. DMagóg 2012. november 27. 14:52
  „42.azigazitrebitsch 2012.11.27. 13:49: "Mi itt a gond ...?"
  Nem úgy tervezték meg!
  Csak a járdaszegélyen ugratva, a buszra várakozók között lavírozva, azokat veszélyeztetve lehet behajtani!
  Egy ott -okkal és joggal- ugra-bugráló kisgyerek a kerekek alá kerül, akkor is csak egy "Vihar a biliben."?”
 • 43. DMagóg 2012. november 27. 14:36
  „"... nem itt, hanem jóval hátrébb, Szeged felé lett volna a mostani ideiglenes megálló helyén. Csakhogy a terveket 2009-ben készítették, a kivitelezés pedig idén indult. Az eltelt három évben pedig az áramszolgáltató a buszöböl helyére telepített egy villanyoszlopot."
  Vélhetően jóváhagyó nyilatkozat birtokában telepítették a villanyoszlopot az oda már betervezett buszöbölhöz!
  Fegyelmivel kirúgni az összes érintett személyt! A tervező- vagy a tervet ide megrendelő szervezetet kártérítésre kötelezni! Ez már a személyes szabadság korlátozása! Felháborító, felelőtlen, bűnös cselekedet!”
 • 42. azigazitrebitsch 2012. november 27. 13:49
  „Mi itt a gond,kap ez a jóember egy aszfaltozott bejárót,amit saját maga sohasem csinált volna meg.Valamint megcsinálják a kerítés támasztást,kap vízelvezető árkot,Happy.
  Akkor tessék majd jajgatni,ha ezek nem valósulnak meg ! Ha meg megvalósulnak,azt úgy hívják,hogy értéknövelő beruházás,ami neki nem került egy fillérjébe sem !
  Ja kérem,hogy egy -két hétig nem tudott ki és beállni,nos azok sem tudtak, akiknek az utcájában csatornáztak hónapokig, mégsem állt le a világ!
  Vihar a biliben.”
 • 41. lamatic 2012. november 27. 13:05
  „A tulaj helyében egy kocsmát és egy kisvendéglőt nyitnék oda. Plusz egy kis élelmiszer üzletet.”
 • 40. állatbarát3 2012. november 27. 12:39
  „Tuti, hogy valamilyen módon megakadályoznám, hogy oda betudjon állni a busz, hiszen az kapubejáró.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéthetes kényszerszünet lesz az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem hétfő délutáni szenátusi ülésén egyhangúlag elfogadták, hogy a télen két hétre bezár a legtöbb egyetemi épület. Tovább olvasom