Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Buszra szoknak az ateisták

Szeged - Nálunk szégyen kereszténynek lenni – mondják a hívők. Ám a legutóbbi népszámláláskor Magyarországon több mint 5 millióan vallották magukat római katolikusnak, milliós, több százezres a többi felekezethez húzók száma is. 1 millió nem válaszolt a kérdésre. Vajon ők mind ateisták?
És az előbbiek mind hívők? A püspök – és az ateista vallásfilozófus – szerint is az a tisztességes, ha valaki egyenesen vállalja meggyőződését. Ám a többség nem gondolja végig, miben is hisz. Pedig egyre nagyobb a „választék".

„Hiszem, hogy valahol egy felsőbb hatalom lát bennünket. Csak sajnos ez a kormány." Woody Allen filmrendező – és ateista aforizmagyártó – gondolatán, ha hinni lehet a népszámlálási adatoknak, Magyarországon mindösszesen 1 millió 35 ezer ember mosolyodik el kajánul és őszintén. Ők azok, akik legutóbb nem válaszoltak arra a kérdésre, milyen vallási felekezethez sorolnák magukat.

Vallásos – a maga módján

Ezzel szemben 5 millió 290 ezren római katolikusnak, 1 millió 623 ezren reformátusnak, 305 ezren evangélikusnak, 269 ezren görög katolikusnak, 18 ezren baptistának, 13 ezren izraelitának vallották magukat. Több mint 500 ezren más felekezethez tartoznak, 1 millió 483 ezren felekezeten kívüli hívők, és 70 ezren nem adtak értékelhető választ. Ez az információ nagyon is érdekli a mi felsőbb hatalmunkat: 2004-ben a Miniszterelnöki Hivatal készíttetett reprezentatív felmérést, eszerint a megkérdezetteknek csupán 13 százaléka kötődik ténylegesen valamelyik nagy keresztény egyházhoz, több mint a fele csupán „a maga módján vallásos", és egynegyede nem hívő. Vajon melyik statisztika hazudik kisebbet? Az adatok zavara jelezhetné a bőség zavarát is. Hiszen nálunk is nagyon sokféle egyház létezik: több mint 150. Ha pedig ide számítanánk a különféle szellemi, egzotikus, misztikus irányzatokat is, kiderülne, többféle vallás létezik, mint például bor.

Ateista roadshow és coming out Németországban. A busz felirata szerint Isten valószínűleg nem létezik.
Ateista roadshow és coming out Németországban. A busz felirata szerint Isten valószínűleg nem létezik.

– Magyarországon szerintem kevés a meggyőződéses ateista – halljuk Kiss-Rigó László megyés püspöktől.

– Kereszténynek pedig az számít, aki tisztában van azzal: Isten léte nem kérdés, inkább az a fontos, hogy meg akarja ismerni őt az ember. Sokan úgy vannak ezzel a kapcsolattal, mint az a gyerek, aki felnőve nem akar tudni az édesanyjáról. Mások kapcsolatot tartanak vele, őszinte érzelemből vagy illemből. Nem tisztem megítélni senkit, tényleg vannak, akik inkább külsőséget, szokást látnak a vallásban. De olykor például az egyházi esküvőre való felkészülés olyan élmény, amelynek hatására az Istenhez fűződő kapcsolat elmélyül. Örülni kell annak, ha valaki legalább abban egy nézetet vall a közösséggel, hogy az adott szó tanúk előtt fontos dolog, érték.

Ön dönt: megy vagy marad

Bérmáláskor mindig elmondom: most dönti el az ember, hogy azok az értékek, amelyekkel gyerekkorban megismertették, fontosak-e számára. Az is tisztességes lépés, ha valaki föláll, és kimegy.

Magyarország missziós területnek számít, a püspök szerint ez a II. vatikáni zsinat óta divatos kifejezés. A kereszténységnek természete a misszió, ahogyan jellemző rá az is, hogy az elnyomatás idejét átvészeli. Sokkal nagyobb kihívás elé állítja egy olyan közeg, amelyben az önállóságra, a felelősségre, az érett döntéshozatalra és az értékekre való nevelés, egyáltalán, a nevelés válságát éli. – A keresztény kultúrájú Európában az emberek nagy része elveszítette saját értékeit, újra kell misszionálni, evangelizálni őket. Jézus azonban nem a statisztikai évkönyvek számára teremtette egyházát. Azt mondta: legyetek só és kovász! Vagyis mindig legyenek keresztények a világban, akik nem kereskednek az értékeikkel, hanem tanúságot tesznek mellettük.

A tanúságtétel újabban a jelek szerint nem csak a keresztényekre jellemző. Németországban ateista szervezetek a múlt héten busszal jártak végig 24 várost. Ez a roadshow az angliai ateisták ötlete volt, de állítólag Spanyolországban is szervezik. A járművön lévő felirat szerint „Isten valószínűleg nem létezik, ne aggódj tovább, élvezd az életedet!" Miben hisznek ők? Például abban, hogy a vallás rossz út, pusztulásba viszi a civilizációt, és ezt például a terrorizmus léte bizonyítja. – Az ateisták nagy tiszteletet vívnak ki maguknak: állandóan csak Istenre gondolnak – kommentálta az evangélikus egyház berlini tagozatának szóvivője az eseményt vidáman.

Neked ateista vagyok. Istennek – lojális ellenzék – mondja Woody Allen, az egyik legismertebb istentelen. Fotó: MTI
Neked ateista vagyok. Istennek – lojális ellenzék – mondja Woody Allen, az egyik legismertebb istentelen. Fotó: MTI

– Büszkék valamire, és ezt hirdetik; láttunk már ilyet. Ha ez nekik jó, engem ugyan nem zavar – reagál a megyés püspök. Ami a kiállást illeti: az ateisták maguk is úgy látják, ott tartanak, ahol a meleg mozgalmak tíz évvel ezelőtt. Nálunk azért egy ilyen busz másféle reakciókat váltana ki, mint Németországban.

– Nyugaton az állam és az egyház szétválasztása spontán társadalmi küzdelmek eredménye volt, és az ateizmusnak, szekularizmusnak már kialakult a maga hagyománya – feleli kérdésünkre Szalai Miklós történész, vallásfilozófus. A Wikipédia Woody Allennel együtt őt is úgy tartja nyilván mint befolyásos ateistát. – Magyarországon a kommunista diktatúra erőszakkal választotta szét az államot és az egyházat, különben is elnyomott minden spontán szerveződést. Ezért nem születhettek nálunk ateista klubok.

Inkább higgyen valamiben

Szalai szerint most az emberek a vallásosságban látják az erkölcsi értékek, a szép, a jó hordozóját. A vallás azt állítja magáról, hogy egyrészt ellentétes azzal, ami a kommunizmus volt – és a kommunizmust az emberek nem szerették –, másfelől, hogy más, mint a Nyugatról beáramló sekélyes, felszínes, értékválságot gerjesztő tömegkultúra. – Mi, ateisták úgy gondoljuk, még mindig jobb az, hogy ha valakinek van valamilyen meggyőződése, amely tartalmat ad az életének, mint ha nincs neki semmi. Ezért a legtöbben nem tartjuk szívügyünknek, hogy megpróbáljuk meggyőzni a vallásos embereket. Ezt csak akkor tennénk, ha az a veszély fenyegetne, hogy bárkik is megpróbálják visszafordítani az állam és egyház szétválasztását, és valamiféle, az iszlám fundamentalizmushoz hasonló rendszert bevezetni. Erről szó sincs.

Valóban nincs. Előítéletek azonban munkálnak, mindkét oldalon. Egyvalamit ezen a ponton érdemes megjegyezni: az életet nem csak az ateisták élvezik. Itt van például a bor. A hívő Hamvas Béla a második világháború poklából szabadulva írta meg A bor filozófiája című munkáját, amelyet – mintha sejtette volna, milyen világ jön – imakönyvnek szánt az ateisták számára. Azt írja: „Van borunk. Az átkozott sokkot fel tudjuk oldani. A bor visszahozza eredeti életünket, a paradicsomot, és megmutatja, hová fogunk érkezni a végső világünnepen. Ezt a hidat az első és az utolsó nap között az ember csak önkívületben bírja ki. Ez az önkívület a bor."

Olvasóink írták

 • 12. flexsnake 2009. június 23. 21:10
  „11. Amíg a tudósok azon vitatkoztak hogy a fekete lyuk létezik-e egy másik bebizonyította. HA tudod a választ nem érted hogy miért teszik fel az emberek újra és újra a kérdést. Elsőre nem hallották? Nem hiszek istenben de elfogadom a létezését de az az isten aminek én a létezéséről tudok nem olyan mint a vallások istene. Az enyém egy rendszert irányít. Amiben pont úgy kell forognia a bolygóknak ahogyan és muszáj volt hogy kitalálja a tömegvonzás mire lesz majd jó. Az én istenemhez még imádkozni sem kell, anélkül is segít. És ebbe a világba tökéletesen beilleszkedik az a világ is amit azok laknak akiknek lejár az idejük. Ha megdörgöli az ember a szemét egyre több részletet ismer meg. Néha meg is mutatják ha már nagyon akarja. Csak meg kell ismerni.
  Felnézel az égre rábökök egy csillagra hogy nézd az ott egy madár alaknak a szárnya, de te sehogy nem akarod azt látni neked úgy néz ki mint egy krokodil. Na ha megtanulod látni a madarat is akkor megérted hogy miért nem lehet mennyország. Mert ahhoz mindenkinek egy krokodilt kellene látnia. A valóságban viszont madár.”
 • 11. tulipant 2009. június 23. 05:46
  „Flexsnake, nem igazan vall ertelmes elmere ilyen jellegu kijenelteseket tenni hogy most van-e Isten vagy nincs, na es persze mennyorszag. Aki akar hisz benne aki nem az nem. A vilagban nem az a baj egyebkent hogy ennyi vallas van, hanem az hogy mindenki a masikra akarja tukmalni a sajatjat, illetve a sajat vilagnezetet.”
 • 10. redstar 2009. június 22. 07:55
  „Vöröscsepel!Ezennel ünnepélyesem megvonom tőled a vörös színt!Úgy látom, te hihetetlenül boldog vagy /a feltételeknek legalább is megfelelsz/...!!!Várnak odafönn, siess! :-))) Én amúgy is a pokolba tartok, a jó társaság ott van...Qrvák,politikusok,jogászok,kocsmárosok, stb...És koedukált!!! Lehet hogy kocsma is van?.....:-DDD”
 • 9. flexsnake 2009. június 22. 06:58
  „Nem a tudománynak kell bizonyítania a dolgok nemlétezését hanem a vallásnak a létezését. Nem tudja, nem is akarja. A vallás rossz. A hit és a vallás egymástól távoli dolgok.
  1.Nincs Isten. Nem úgy létezik ahogyan azt gondolnád. A gravitációhoz sem szoktak imádkozni.
  2. A világnak nem volt eleje.”
 • 8. flexsnake 2009. június 22. 06:55
  „4. hozzászólás vöröscsepel 2009.06.21. 19:29
  Akkor minden keresztény lelkiszegény hogy a mennybe jusson.
  Van egy rossz hírem: nem létezik mennyország.”
 • 7. maradando 2009. június 22. 02:10
  „4 .
  Úgy látom a te utad jó szándékkal van kikövezve:mehetsz a pokolba. :))
  Mindenki hisz valamiben, de nem hivő.A hivő mindenben hisz,mert ez a hite!
  Az isten azért megfoghatatlan,mert mindenkinek úgy jelenik meg ahogy ő azt akarja!
  A hitettlen azért nem fogja látni istent, mert nem is akarja. Fohászkodni érte akkor akarsz mikor az életed a tét !”
 • 6. Gábor_mester 2009. június 21. 23:30
  „Kedves Floridába Szakadt Honfitársunk!
  Einstein vallásos volt. De az se a "spec.reles", se az "ált.reles" képleteiben nem szerepel Isten. Elméletét azóta számtalanszor igazolták. (És közismert a kvantummechanika iránti idegenkedése is.) Azt akarom ezzel mondani, h. Einstein fizikusként nem volt vallásos, mint ahogy egyetlen tudós sem vallásos a saját tudományterületén. Namost, ha az összes tudományterület megállapítását összegzed, akkor abból csak és kizárólag materialista álláspont jöhet ki, ha korrekt vagy. Abban semmi helye semmilyen istenségnek! Mióta kéne bizonyítani valaminek a nemlétét?? Azt kéne bizonyítanod, Te Nagyokos, ha legalább a logikát, mint tudományos eszközt használnád: 1.: Van Isten. 2. A világunknak van kezdete. 3. A világunk kezdete Istenhez köthető. Az még a köznapi formál-logikai érvelésnek sem felel meg, hogy van világ, amelyik ugyebár bonyolult, és ezért szerinted "magától" nem alakulhatott ki, de mert tény, hogy van, valakinek ilyen bonyolultra kellett kialakítania, az pedig az Isten volt...
  MINDEN valamiféle közösségben élő állatnál megfigyelhetők "erkölcsi" preferenciák, ill. annak a csírái - némelyiknél sokkal-sokkal mgasabb szinten, mint az embernél. A vallás csak szeretné ezek letéteményeseiként elfogadtatni magát - és ezt jól megfizettetni a hívekkel...”
 • 5. floridaimagyar 2009. június 21. 19:54
  „Nem kellett volna ezt a temat felhozni... ma meg nem tudod bizonyitani hogy letezik sem azt hogy nem letezik Isten. A vallasosak erdemere jon az hogy nekik magsabb az erolcsi es viselkedesi normajuk. De ha elgondolkozol azon amikor egy erdoben setalsz hogy hany millio atomnak kellett pontosan egy ilyen szerkezetben osszeutkoznie hogy egy ilyen fa letrejojjon? Vagy ha megkerdezed magad - en az agyam vagyok vagy egy lelek vagyok? En tudomanyos teruleten dolgozok, de vallasos vagyok a magam modjan mert nem hiszem azt hogy dolgok teljesen maguktol jottek letre itt ahogy vannak.”
 • 4. vöröscsepel 2009. június 21. 19:29
  „moderálva”
 • 3. redstar 2009. június 21. 16:29
  „Na, hol a híres keresztényi szereteted? :-)))”
 • 2. cumania 2009. június 21. 11:40
  „Ha hülye vagy,maradj csendben.”
 • 1. redstar 2009. június 21. 08:05
  „a XXI szd-ban vallásosnalk lenni?.../Önkéntes moderálás.:-)))/ Annyit ér a meggyőződésük mint anno az 1 millió MSZMP-tagé..:-)))Most ez a divat, ezt majmolják..
  "Azt mondta: legyetek só és kovász! "Legyetek, és hagyjátok békén az embereket...
  Melyik statisztika hazudik nagyobbat?Nyilván az egyházé...:-))) Ha a hívők adományaiból kellene fenntartani azokat - állami támogatás nélkül, ahogy az normális országokban szokás - igen csak éhen halnának...De hát ahogy Einstein mondta:"Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen...bár az elsőben nem vagyok biztos..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apák napjára, szeretettel

Szeged - Az apákat ünnepli holnap az egész világ. Az angolszász kezdeményezésre született ünnep lassan nálunk is divat lesz. Tovább olvasom