Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Búzából sok termett

Csongrád megye - Váratlanul sok búza termett idén, az étkezési minőségű termés aránya is jobb lett. Az árak ugyanakkor alacsonyak. A hőség a gabonának nem ártott, de a napraforgót és a kukoricát kikezdte.
 Padlón az árak

A takarmányárpa és -búza ára tonnánként 41-44 ezer forint körül mozog a piacokon. Az étkezési, malmi búza ára alig magasabb, tonnája csak alulról közelíti az 50 ezer forintot.
 

– Vegyes termést takarítottam be búzából: a „víznyomott" területeken hektáronként alig 2 tonnát, a többin kiemelkedően magas, 6, 6 és fél tonnát sikerült learatni. A kukorica hozama viszont a hosszú tikkasztó kánikulai hetek miatt katasztrofális lesz. Ha most leesne 50-100 milliméternyi csapadék, talán még észhez térne a növény, de erre nem lehet számítani – mondta Kerekes Ferenc szőregi búzatermelő.

A megyében közel 55 ezer hektáron termeltek őszi búzát a gazdaságok, az átlagtermés 4,6 tonna volt. A megyei „összesen" 253 ezer tonna lett. Ez azt jelenti, hogy a korábban becsült mennyiségnél valamivel jobban alakult az idei aratás – tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei szervezetétől. A napraforgón és a kukoricán a szervezet felmérése szerint segített az elmúlt heti 15-20, valamint az ezen a héten leesett 15 milliméternyi csapadék. Úgy vélik, a növények egyenlőre „tartják magukat", napraforgóból hektáronként 2, kukoricából 6-7 tonnás mennyiség is elképzelhető. Megnéztük az interneten: tavaly, amikor jó évünk volt, a 9-10 tonnát is elérték a hozamok a megyében.
 

Kikezdte a kukoricát a tikkasztó meleg, de a termés még visszahozható a sírból. Fotó: Karnok Csaba
Kikezdte a kukoricát a tikkasztó meleg, de a termés még visszahozható a sírból. Fotó: Karnok Csaba


Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint is jól sikerült az idei aratás. Az országos 5 millió tonnás búzatermés meglepetést okozott, korábban csak 4,5-4,7 milliót vártak. 2014-ben, az egyik legjobb évben 5,2 millió tonna búza termett. Magyarországnak meglesz az az 1,2-1,3 millió tonnás kenyérgabona- és takarmánymennyisége, ami nélkülözhetetlen.

– A betakarított búza minősége jobb az előző évekhez képest. Az időjárás kisebb kilengésektől eltekintve a termelőknek kedvezett. A búzatermés 70 százalékban étkezési minőségű – tavaly éppen fordítva volt. A búza minősége 2014-ben ugyanis gyengébb volt a szokásosnál, a malmi minőségű aránya csak a mennyiség egyharmadát érte el. A kukoricának azonban ártott az elmúlt hetek rendkívül forró időjárása, a termés 10-15 százalékkal is kevesebb lehet. Az 1,2 millió tonnás vetésterületből a mostani becslések szerint 120-150 ezer hektárnyi ment tönkre. Egyetlen hőségben eltelt nap akár 200 ezer tonnával is visszavethette a várható terméseredményt – nyilatkozta Vancsura József.

A kánikula a napraforgót is megviselte. Az erős hőség a magok beérésékor érkezett, ami a termés olajtartalmát befolyásolhatja, vagyis azt a minőségi felárat, amelyet majd a felvásárlók fizetnek érte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinetár Miklós kalauzolta az érdeklődőket a Bánffy-kiállításon

A polihisztor Gróf Bánffy Miklós életéről és munkásságáról nyílt nemrég kiállítás a REÖK-ben,… Tovább olvasom