Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bűzlő belek a szelektív szemét között

Szeged - Idén ősz helyett tavasszal van a lomtalanítás Szegeden. A szelektív gyűjtőszigetekkel meggyűlik a szolgáltató baja: 7-8 milliós többletkiadást okoznak az illegális szemetelők.
– Nem értem. Tegnap volt a lomtalanítás. Ezt meg ma hordták volna ki? – méltatlankodott vasárnap délelőtt Szabó Mihály a Szőregi út mentén elhagyott 6 tévé láttán. A Magyar utcában autógumik éktelenkednek halmokban, ez is arra utalt, hogy lomtalanítás volt Szőregen. Vagy lesz. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. honlapjáról gyorsan kiderül: Szőregen és Újszőregen szombaton tartották a lomtalanítást. Május 4-én Tarján és Felsőváros, 6-án Béketelep, Gyulatelep és Öthalom következik, 11-én pedig Baktó és Tápé lesz a soros. Ott olvasható az is, hogy a gyűjtést a társaság szelektíven végzi, ezért ajánlatos a megadott napon reggel 7 óráig a papírt, műanyagot, fémet a vegyes lomtól elkülönítve kitenni az úttest mellé. A szőregi kérdésre is ott áll a megfejtés: nem szállítja el a cég a veszélyes hulladéknak minősülő elektronikai cikkeket és autógumit, de a háztartási hulladékot és építési törmeléket sem.

Bűzlő belek a szelektív szemét között - lomtalanítás Szegedszerte

– Az évi rendes egyszeri lomtalanítás idén 13 hétvégét és 4 hétköznapot érint. Egy-egy ilyen napon átlagosan 5-6 nagy tömörítőgép és egy önrakodós jármű dolgozik a területeken 8-8 órában. Idén tavasszal tartjuk a szegedi lakossági lomtalanítást, ősszel pedig a vidéki településeket járjuk – egészítette ki az információkat Makrai László, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója. Az idei lomtalanítási akcióról még nincsenek adatok. Tavaly 637 munkaórát vett igénybe a hulladékbegyűjtés, ennyi idő alatt 523 tonna lomot szállítottak ki a Sándorfalvi úti hulladéklerakóba. A lomok szállítása, válogatása és ártalmatlanítása összesen 12,5 millió forintot emésztett fel.

Mintha lomtalanítás nem is létezne, vagy a hulladékudvarokra nem lehetne fejenként napi 1 köbméter lomot, fanyesedéket, sittet ingyen és bérmentve bevinni – a szegediek rendszerint szemétdombot csinálnak a szelektív gyűjtőszigetekből. Az igazgató adatokat is sorolt: az 56 gyűjtősziget környékéről évente 250 tonna illegális és vegyes hulladékot szednek össze. Ártalmatlanítással együtt ez a cégnek nagyjából 7-8 millió forint pluszkiadást jelent. Azt, hogy milyen igénytelen módon, sőt olykor gusztustalanul eldobáljuk a szemetünket, a környezetgazdák fényképekkel is dokumentálják. Az újszegedi Erdélyi térről legutóbb például bűzlő állati belsőségeket kellett összetakarítaniuk, a Hont Ferenc utcában egy komplett szobaberendezést, a dorozsmai Trombita utcában fanyesedéket és tévét találtak. A plázánál lévő gyűjtőszigetnél egy autó fél elejétől, a Klapka téren pedig egy halom építési törmeléktől szabadult meg a gazdája.

Olvasóink írták

 • 14. Tiszthelyettes 2013. április 29. 21:17
  „Ha egy nagynevű vállalkozó (és nagynevű városatya) megteheti, hogy szeméttelepet csináljon az ingatlanján és azt büszkén mutogassa is egy védett terület kellős közepén, akkor mit várjunk az egyszerű emberektől? Amíg városunk nagyjai sajnálnak pár ezer forintot és inkább az udvarra engedik a <moderálva> levét, hogy várhatjuk el a higiéniát?”
 • 13. kormoska 2013. április 29. 20:35
  „10.Khts
  Ezt nem lehet itt leadni ezért,emezt pedig más miatt....,na persze!
  A lakosságot össze-vissza ugráltatják keresztül-kasul a városon,hátha talál egy nyitva lévő lerakót!
  Nyissanak egy olyan hulladékudvart ahol egy helyen MINDENT le lehet rakni,törvényesen és ne egyszer legyen évente lomtalanítás.
  Ez a város a balkán kapuja,és ha az eddig leírt igényeim balkáninak tűnnek,akkor én is az vagyok.Vállalom!”
 • 12. Roland1000 2013. április 29. 18:42
  „Micsoda észkombájnok vannak! Döbbenet! Az ilyen bunkók az út szélére is kidobják a szemetüket. Meg a sok menő, sok millás autóból is simán kivágják az "urak" a műanyagflakontól kezdve a sörös dobozik az összes feleslegessé vált mocskukat. Mert nem csak a tanulatlan, primitív emberek szemetelnek ám, hanem a magukat oly sokra tartó "urak" is.”
 • 11. Igrek 2013. április 29. 16:21
  „Nagyon jól jön a mostani lomtalanítás is, de az állandó problémákat nem oldja meg.
  Sokkal jobban kellene propagálni a hulladékudvarok helyét, nyitva tartását, az odaszállítható hulladékok fajtáját, hogy év közben is folyamatos legyen a leadás. Nagyon messze vagyunk még sok ország napi gyakorlatától, ahol a legtermészetesebb dolog az összegyűjtött hulladékok hulladékudvarba szállítása.
  Nálunk még ehelyett nagy rutinja van a közterületi, utak menti illegális szemételhelyezésnek, szégyen ahogy emiatt néhány hely kinéz. Itt viszont a közterület felügyeletnek kellene tettenéréskor ill. beazonosítás esetén kemény büntetéseket kezdeményeznie.
  Majdcsak felérjük már ésszel, hogy nem fulladhatunk bele a saját hulladékunkba.”
 • 10. Khts 2013. április 29. 15:50
  „Kormoska: Mint az életünk a hulladékgazdálkodás is szigorú jogszabályok szerint működik, ami nem kivánságműsor sem a szolgáltatónak sem az igénybevevőnek. Sőt szigorúbban mert közegészségügyileg veszélyes üzem. Aki illegális módon kihelyezi a hulladékot közterületre szabálysértést követ el, aki a lomtalanítási hulladékot nem azt, nem oda (a hulladékgyűjtő edény mellé) és nem a lomtalanítás időpontjában helyezi szintén jogszabályt sért. Aki elektronikai hulladékot vagy állati tetemet helyez ki súlyos bűntetendő szabályszegés. A hulladékudvarok a hatóság által előírt, szigorúan szabályzott és ellenőrzött anyagokat vehetnek át, mert erre van megsemmisítő vagy feldolgozó háttértechnológia. Mindent étvenni jogszabálysértő és a közpénzek felelőtlen költése!
  A járdákat nem a cégnek hanem a mögöttes ingatlan tulajdonosának KÖTELESSÉGE takarítani hótól csikktől!
  Commander-V: Ez komolytalan! Ne keverd bele e politikát. Egyébként az ATEV Vásárhelyen jó pénzért megveszi a tetemeket, minek elégetni ha utána kutya és macskaeleségként visszavásároljuk azt mint Whiskas v Pedigré pal”
 • 9. M.Aurelius 2013. április 29. 13:16
  „Otthagyták a TV-t meg a gumit? Na, akkor az hova fog kerülni? Kiviszik valahova, oszt, ott rohad, ez jobb lesz?”
 • 8. kakoszeged 2013. április 29. 11:42
  „DE MIÉRT SZOMBATON REGGEL HÉTTŐL SZÁLLÍTJA EL? Vegyek ki szabit péntekre, hogy ki tudjam rakni a lomot? Ez egy egész napos feladat egy családnak! Szombaton délután szállítsa és akkor nem őrizném évek óta a tárolómban, garázsomban a sok vackot!”
 • 7. zorba5 2013. április 29. 11:05
  „Mi még mindig a Balkánhoz tartozunk! Az embereknek pár lépéssel kellene csak messzebb menni de arra sem hajlandóak, pedig lenne idejük is, de ügyet sem vetnek környezetükre, eldobálnak mindent léyeg hogy kivül tudják a saját portájukon.
  Azt meg majd az állam vigye el!
  Jogok? Az mindenre! Kötelesség? Ja az nincs! szomorú
  Ennyi erővel lehetne vécézni is az utcán, vagy kiönteni az éjjeli anyagát, mint a középkorban, majd eltakarítja az állam, önkormányzat. Hát azért ne már! Szerintem büntetni kellene, szigorúan, mint nyugaton. Erre van a közterületfelügyelet! Hol vannak????”
 • 6. Commander-V2 2013. április 29. 10:25
  „Majd a fideszes Dr. Mohács féle biomassza erőműben ezeket a tetemeket is el lehet égetni? Jó kis szagkavalkád lesz Szegeden!”
 • 5. misztral 2013. április 29. 10:24
  „A belvárosban mikor lesz lomtalanítás?”
 • 4. kormoska 2013. április 29. 10:17
  „Tisztelem Makrai urat az eddigi lelkiismeretes szakmai munkájáért-hozzáértéséért...,de kissé már unom az állandó számítgatásait.Úgy néz ki ez a cikk mint egy elfuserált"excell táblázat"!
  Szerintem a Szegediek túlnyomó része nem kíváncsi a háttérszámokra-adatokra,pláne hogy azt írnak le amit akarnak,nem lehet ellenőrizni.
  Azt kívánnánk,hogy Szeged minden részén(ne csak a szűk belvárosban söpörjék vegytisztára a járdákat)takarítsanak,ne legyenek fokozottan elhanyagolt területek!
  AMIT MAKRAI ÚRÉK NEM ÉRTENEK,én elmagyarázom nekik:Ha majd a gyűjtőudvarokban le lehet adni egy kocsi fél elejét,állati belsőséget,tv-t,fél disznót vagy BÁRMIT amit ki akarunk dobni,akkor rend lesz a városban,ilyen egyszerű.Addig nem!
  Lassan rájöhetnének,hogy a magyar ember találékony,kevés az ideje(és emellett lusta) nem lehet terelgetni meg ide-oda szoktatgatni.
  Az emberek nem azt várják el egy hulladékgazdálkodási cégtől,hogy válogasson meg piszmogjon a részletekkel,hanem MINDENT vigyen el az utcáról amit kiraknak az emberek+a hulladékudvarok ne csak hobbiszinten(alkalmanként)legyenek nyitva.
  Elvárhatjuk mert épp elég szemétdíjat fizet a lakosság mindezért....,szerintem.”
 • 3. mangó1 2013. április 29. 10:15
  „Ha semmit nem akar elvinni ---akkor mit tart ----lomtalanitás név alatt----LOM---HAZNAVEHETETLEN OCSKA HOLMI---az ami megunt,elromlott, minden amit egy háztartás használ,--papir fa,müanyag,gumi-----,minden ami kézzel fogható és nem folyékony-----szerintünk a lom ez-------CÉG SZERINT MICSODA????????????????????”
 • 2. dave-id 2013. április 29. 09:54
  „IGÉNYTELENSÉÉÉG!!!”
 • 1. kormoska 2013. április 29. 09:46
  „Itt a Bartók téren az alkalmi piásüveg és szemétkupacok között(alatt,mellett)bűzlő hajléktalanok vannak!
  Tudom,hogy nekik is vannak jogaik de nem lehetne őket is valahová elvinni(szelektíven)?
  Végre kész lett a félig felújított játszótér,a gyerekektől pár méterre csövesek hevernek a fűben....

  Egyébként pár évvel ezelőtt mintha többször lett volna lomtalanítás?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolópályán a biciklitárolók

Hét fedett B+R biciklitárolót adtak át tavaly ősszel Szegeden. A város külső területein elhelyezett építményeket kevesen használják. Tovább olvasom