Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Callas a Korzóban

Példaképét, Maria Callast idézi meg a Korzóban a szegedi színház sokoldalú szopránja, Vajda Júlia. Paál Gergely rendezésében ma este mutatják be a Callas című zenés játékot.
Vajda Júlia a próbán – még smink és jelmez nélkül. Fotó: Frank Yvette
Maria Callas pályatársai között is sok fantasztikus énekesnő volt, talán még nála jobbak is akadtak, de azt a komplex operaszínjátszást, ami az ő alakításait jellemezte, senki sem tudta meghaladni. Maximalizmusa hamar legendássá vált, mindig tökéletesen kidolgozta a szerepeit. Amikor rájött, hogy ez sem elég, kilencvenkét kilóról hatvannégyre fogyott, hogy a világ legvonzóbb dívája, káprázatos Lucia, Violetta, Tosca, Norma, Leonora lehessen.

„Mindig Callas volt a példaképem"

– Mindig Maria Callas volt a példaképem, de nem próbálom meg őt utánozni, hanem magamat adom, és a színpadi szituációkhoz illusztrációként néhány áriát is elénekelek. Callas életútjának minden részletét nem tudjuk megmutatni, hiszen ahhoz kevés lenne az előadás, de az újságíró szerepét játszó Kolozsi Kilián narrátorként segít majd elmesélni a sztorit – mondja a ma esti premier címszereplője, Vajda Júlia, aki a legváltozatosabb szerepekben sokszor bizonyította már sokoldalúságát.

„Annyira maximalista volt, hogy alig volt magánélete"

– Callas volt az egyik első szoprán, akivel szinte az összes nagy szerepéből teljes operafelvételek készültek. Némelyik darabból két-három különböző lemeze is forgalomba került. Annyira maximalista volt, hogy a pályája mellett sokáig szinte nem is volt magánélete. A gazdag és nála jóval idősebb Meneghini valójában nem is férj, hanem menedzser és apafigura volt számára. Ő forszírozta, hogy minél több újságcikk és fotó jelenjen meg róla. Amikor Callas ünnepelt operacsillagként megismerte Arisztotelész Onassist, a görög mágnást, rájött, hogy az igazi szerelem addig hiányzott az életéből; nagyszerű dolog híres énekesnőnek lenni, de az igazi társ, a család is fontos.

A díva relikviái

A várakozásokat is felülmúlva összesen 9,3 millió frankos – átszámítva 372 millió forintos – bevételt hozott 2000 decemberében az a párizsi árverés, amelyen az 1977-ben elhunyt Maria Callas személyes holmijai kerültek kalapács alá. Görögországban a mai napig istennőnek kijáró mítosz övezi a görög származású dívát, ezért az athéni hivatalosságok mindent elkövettek, hogy legalább csipke és selyem alsóneműi ne kerüljenek a rajongók kezébe. Ennek érdekében 1 millió 640 ezer forintnak megfelelő frankot fizettek az operacsillag néhány fehérneműjéért. Callas szemüvege 5,2 millió forintért, fehér nerc mellénye 12 millióért talált gazdára. 36 millió forintot adott valaki a szoprán szerencsét hozó Szent család festményéért.

Később magánéleti gondjai a pályájára is kihatottak: elsősorban nem is hangi problémái voltak, hanem lelkiek. Mindannyian tudjuk, akik ezt a nehéz pályát választottuk, hogy nem kell ahhoz a toroknak, a hangszálaknak megbetegedniük, hogy egy énekes ne tudjon megszólalni, elég az is, ha nincs megfelelő lelkiállapotban. Ha nem is vagyunk világsztárok, velünk is hasonló dolgok történnek, mert ennek a pályának ugyanazok a megpróbáltatásai, a buktatói, bárhol legyen is az ember – tette még hozzá Vajda Júlia.

Olyan lesz, mint egy beavató előadás

Meneghini szerepében Galkó Bence, Onassisként Szerémi Zoltán a népszerű szoprán partnere, az Operaénekest pedig Andrejcsik István alakítja. – Azt remélem, hogy azok az emberek, akik megnézik ezt az izgalmas darabot, jobban megértik majd a mi hivatásunkat. Olyan lesz ez, mint egy beavató előadás: senkinek sem fog fájni, hiszen Koczka Ferenc zongorakíséretével csupa slágeráriát énekelek – árulja el Vajda Júlia.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom