Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Cambridge-i leánykórus ismerkedik Szegeddel

Szeged - Az angol St. Catharine's Leánykart a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelye látja vendégül. A kulturális együttműködés erősíti Szeged és Cambridge testvérvárosi kapcsolatát.
- Három éve dolgoztam azon, hogy összejöjjön a kórustalálkozó. Kellett egy jó karvezető, aki Cambridge-ben érdeklődést mutatott ez iránt és egy szegedi, rátermett ember, akinek van egy együttese és vállalja a szervezést - mesélt a Szeged-Cambridge Kórustalálkozó szervezéséről Julia Seiber Boyd, a Cambridge Szeged Társaság elnöke. Budapestről pedig a Fészek Klubbal épített ki kapcsolatot. A kórustalálkozónak a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium ad otthont április 3-tól 9-ig.

- Készülünk a gálakoncertre, ami hétfőn este hat órakor a piarista templomban lesz hallható. Nagyon nagy élmény lesz. Már most, a próbák során, az első közös éneklések alkalmával érezzük, hogy ez egy nagyon szép együttműködés, és jól együtt tudnak dolgozni a fiatalok - vélekedett a szombati sajtótájékoztatón Fábri-Ivánovics Tünde, aki Fábri Gézával a vendéglátó együttes, a piarista gimnázium Népzenei Kamaraműhelyének vezetője.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A vendégkórus a hat éve megalapított St. Catharine's Leánykar. Vezetője, Edward Wickham úgy fogalmazott, a Cambridge-i karok történetében még kisbabának számítanak, és ott ez az egyedüli olyan kórus, amely csak lányokból áll. 24 énekesük van, akik 8-15 évesek és különböző iskolákból érkeznek. - A legkisebbek maradtak otthon, 17-en jöttünk el. Készülünk egy válogatással, amely az egyházi zenéből épül, angol szerzőktől is éneklünk, például Henry Purcell műveiből, de Kodálytól, Bartóktól is. Világi zeneként a repertoáron vannak többek között Benjamin Britten és Seiber Mátyás szerzeményei - tudtuk meg a karvezetőtől.

Az angol kórus városnézésen vesz részt, terveznek egy Ópusztaszeri látogatást lovaglással, íjászkodással, szombat este hat órakor a dómban énekelnek a szentmisén Kondé Lajos plébános meghívására. Vasárnap a piarista templomban szolgálnak a szentmisén. Fábri-Ivánovics Tünde hozzátette, éppen Szegeden van Pedro Aguado piarista generális atya, illetve Labancz Zsolt tartományfőnök is.

Záróakkordként a Király-König Péter Zeneiskolában adnak koncertet a kórusok kedden 17 órakor. Ez alkalommal a St. Catharine's kórus emléklapot kap. Szeged és Cambridge 27 éve testvérváros, és ez idő alatt a jelenlegi az első csoport, amely eljött a napfény városába kulturális együttműködést megvalósítani. A Cambridge-iek már tárgyalnak a Népzenei Kamaraműhellyel, szeretnék vendégül látni a szegedieket jövőre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juronics Rítusát táncolják az Erkelben

A Pas de quatre14 címmel megrendezett táncesteken ma és holnap a Szegedi Kortárs Balett is színpadra lép Budapesten. Tovább olvasom