Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 7°C Még több cikk.

Carmen és Reviczky

Szegeden háromszor-négyszer több bemutatóval várja a színház ebben az évadban a közönséget, mint más megyei városokban. Az operatársulat első premierje a Carmen, a prózai tagozaté az ősbemutatóként október közepén színpadra kerülő Egressy-dráma, a Reviczky lesz.
A Hegedűs a háztetőn szeptember 30-i premierjével kezdi az évadot a Szegedi Nemzeti Színház társulata. Olyan nagy az ostrom a Gregor József, Fekete Gizi illetve Vajda Júlia főszereplésével színre kerülő világhírű musical jegyeiért, hogy már csak korlátozott számban kaphatók – mondta a teátrum októberi terveiről szóló tegnapi sajtótájékoztatón Székhelyi József színidirektor, aki hangsúlyozta: csapatával háromszor-négyszer több bemutatóval várja ebben az évadban a publikumot, mint más megyei városok színházai.

A rendkívül színes kínálattal szeretnék bizonyítani: jól sáfárkodnak az önkormányzat által megszavazott másfél milliárdos költségvetéssel. Az operatagozat október 14-én Bizet Carmenjének premierjével kezdi a szezont. A Bal József rendezésében színpadra kerülő produkcióban a Szegedről indult operaházi Szolnoki Apollóniát és az Eboliként már korábban bizonyított énekkari szólistát, Tóth Juditot láthatja a közönség a címszerepben.

Egy nappal később a kisszínházban tartják a Portugállal néhány éve a Tantuszban már sikert aratott szerző, Egressy Zoltán tíz évvel ezelőtt írt darabja, a Reviczky ősbemutatóját. Az Arany utáni évtizedek egyik legnagyobb költőjének tartott Reviczky Gyulát Pataki Ferenc alakítja Hargitai Iván rendezésében. Pásztor Erzsi, Papp Gabriella, Járai Máté és Boncz Ádám főszereplésével tűzik műsorra október végén a gyermekbérletben látható Bors néni című zenés mesejátékot.

Székhelyi József fontosnak tartja az együttműködést a Szegedi Tudományegyetemmel – ennek jegyében október 21-én színházi speciálkollégiumának egyik hallgatója, Nagy Milán Becsületjáték című színdarabját játsszák az SZTE Aulájában felolvasószínházi előadásként Galkó Bence rendezésében. Ugyancsak az őszi kulturális fesztivállal közös program: október 30-án mutatja be a Szegedről indult koreográfus, Duda Éva és társulata Saint-Exupéry: A kis herceg nyomán készült Bolyongó című táncszínházi előadást.


Lengyelországba mennek

Szegeden tárgyalt a napokban a Kazimierz Dejmek idején világhírűvé vált progresszív színház, a lódzi Teatr Novy vezérkara, és a novemberi nemzetközi színházi fesztiváljukra két darabbal is meghívták a Tisza-parti társulatot Lengyelországba. Mrozek Nyílt tengeren és Enquist A nap huszonötödik órája című egyfelvonásosát Búcsú a 20. századtól közös címmel egy estén játsszák majd a szegediek Lódzban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom