Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Carment cseréltek a szabadtérin

Szeged - Egy héttel a pénteki bemutató előtt váratlanul címszereplőt cseréltek a szabadtéri idei operaprodukciójában: Schöck Atala helyett Mester Viktória énekli majd Carment.
– Schöck Atala egy a pályája közepén tartó remek énekesnő, aki elsősorban nadrágszerepeket, Mozart-operákat és kisebb Wagner-szerepeket énekel. Nagyon szép, bársonyos hanggal rendelkezik; Kesselyák Gergellyel, a produkció karmesterével úgy gondoltuk, ezzel meg lehet próbálni a Carment elénekelni akkor, ha átáll egy más típusú hangadásra és játékra. Az előéneklés alapján úgy éreztük, érdemes ebbe a kísérletbe belevágnunk. Két hét próba után az derült ki, hogy a művésznő szellemisége, habitusa nem felel meg annak az alapvető zenei és színházi koncepciónak, ami a mi produkciónkat jellemzi. A mi Carmenünk egy zaklatott, túlfűtött erotikával rendelkező nő; romantikus hangadást és attitűdöt követel, míg Schöck Atala egy kiegyensúlyozott, harmonikus, nyugodt, szépen éneklő figurát képzelt el. Ez gyökeresen szemben áll a mi zenei és színpadi elképzelésünkkel – sorolja a címszereplőváltás okait Kerényi Miklós Gábor. A Carmen Kossuth-díjas rendezője úgy fogalmaz: Kesselyákkal úgy érezték, ennek az ellentmondásnak nem szabad kitenni sem az énekesnőt, sem pedig a produkciót. Inkább belátják, hogy a kísérlet nem jött be, Schöck Atala tisztességesen próbált, barátságban váltak el tőle.

Az új Carmen, Mester Viktória tegnap a nagyszínházban próbált Kerényi Miklós Gábor irányításával. Fotó: Karnok Csaba
Az új Carmen, Mester Viktória tegnap a nagyszínházban próbált Kerényi Miklós Gábor irányításával.
Fotó: Karnok Csaba

– Az érintettekkel egyeztetve a produkció sikere érdekében döntöttem végül a főszereplőváltás mellett – mondja Bátyai Edina fesztiváligazgató, akinek kollégáival néhány óra alatt kellett új Carment találnia. A lehetséges jelöltek közül az alkotókkal együtt az Operaház vendégművészét, Mester Viktóriát választották, aki már az Andrássy úti dalszínházban és Miskolcon is többször énekelte a szerepet. A fiatal mezzoszoprán már szombaton megérkezett Szegedre, az esti zenekari próbán mutatták be az alkalmi társulatnak.

Carmen - buja előadás a Szegedi Szabadtérin


– A próbafolyamat első két és fél hetében a karmester és a rendező részéről a szerep megformálására vonatkozóan csak dicsérő szavakat kaptam, ezért váratlanul ért a döntés. Egyelőre nem értem, próbálom megérteni, mi az, amiben hirtelen úgy érezhették, hogy nem tudok megfelelni a koncepciójuknak – hangsúlyozza Schöck Atala. – Remélem, hogy a nagy múltú és az általam is nagyra becsült szegedi fesztivál produkciójának sikerét ez a váratlan esemény nem befolyásolja. Örülök, hogy már a következő évadban egy rangos külföldi Carmen-produkcióban bizonyíthatom rátermettségemet a szerepre.

Olvasóink írták

 • 18. szilléri 2010. július 28. 08:24
  „Azért az tényleg botrány, hogy a Szegedi színészek korlátozottan kapnak lehetőséget a szereplésre, miközben az elkurvult ,,szellemi prostituált celebek" arany áron szerepelnek.
  Végül is a mi helyi adónkból támogatjuk a szabadtérit, ami természetes, de minden ,,szentnek" normál esetben maga felé kéne hajlania!”
 • 17. szilléri 2010. július 28. 08:15
  „Gagyi !”
 • 16. pocokkaa 2010. július 28. 00:43
  „11. K.T. 2010.07.27. 12:39

  Mondom: tudtam, hogy ki rendezi és ki fogja énekelni a címszerepet. Ez részemről nem vita kérdése.

  Kónya és Cseh pedig valóban megállta volna a helyét, cseh így is énekel, Cser Krisztián szegediként pedig nagyon nagyon jó benne...”
 • 15. úgyistudod 2010. július 27. 20:07
  „Az említett szegedi operisták valószínűleg ugyanannyira nemkívánatosak a szabadtérin, mint a szegedi színészek sem. A My fair lady kisebb-nagyobb szerepeit is nyugodtan bízhatták volna helyi erőre, fele annyi gázsiért, szállásköltség nélkül, és a hű szegedi közönség csak örülne ha büszkén látná, hogy kedvelt művészei megállják a helyüket a nagy sztárok mellett is. De sajnos erre évek óta nem volt példa. (Az egy Fekete Gizit leszámítva, de ugye az meg érthető...habár bőven megállta a helyét). Pedig sok tekintetben elismerésre méltóak a mostani vezetés eredményei, de lokálpatriotizmussal még nem vádolták meg őket! Kero meg tényleg nagy ebben a műfajban, de azért korlátokat lehetne elé is állítani, ...Sajnálom a művésznőt, de ez egy gennyes pálya...aki ezt választja, annak ennél durvább dolgokra is fel kell készülni.”
 • 14. Szögedi 2010. július 27. 18:02
  „Ja és megvan az élmény opera első élménydús mozzanata. Ha ettől lesz élmény hogy cserélgetjük az énekeseket akkor hajrá! Ezt nem gondolták, hogy ki fog lógni a lóláb? Megjelenik ez a cikk és mi majd elhisszük hogy ez így volt. Sajnos nem ismerem a körülményeket, viszont ők ismerték a művésznőt felteszem mielőtt idehívták, nem jött le akkor hogy milyen? Miért nem rögtön Mester Viktóriát kérték fel? Sajnálom Schöck Atalát véleményem és sokak véleménye szerint is alkalmas a szerepre.
  Nem tudom mi az igazság de ez nem tett jót a Carmennek azért sok sikert kívánok hozzá nekem már elment a kedvem tőle. Majd elpasszolom a jegyeket. Üdv.”
 • 13. Szögedi 2010. július 27. 17:30
  „Vegyük pl Kaufmannt aki nem ismeri keresse meg a youtubeon. De bárki más lehetne olyatkell keresni időben!!! aki ráér. Gázsija mondjuk 20 millió hasamra ütöttem. 3 előadást lehetne tartani. 15 ezres jegyektől a 5 ezresekig mondjuk. 10000 res átlagárral számolok legalább 100 000 000 ft tiszta bevétel lehetne a jegyárakból. És ez reális. Mindenki jól járna a sztárt is kitudjuk fizetni, a technikát is a többi énekest mert akkor halyi erőkből is lehetne dolgozni egy Cseh Antallal Kelemen Zoltánnal, Kónya Krisztináva, Altorjay Tamással akik valószínű a pesti énekesek gázsijának töredékéért is elénekelné a szerepeket meg ezzel is segítve a szeged a szegedieket nem aeltartva azokat akik egyébként is sok lehetőséget kapnak nagy gázsiért. Tolongana a rengeteg gazdag külföldi aki meg is száll itt meg eszik iszik nem az hogy lejön pestről azt előadás után hazamegy. A szabadtéri noname operásokkal dolgozik. Külföld számára név kell hogy akár az összes környező országból izzanak a vonalak hogy jegyet akarnak venni. Egy Rost sem volt sajnos elegendő tavaly ebből tanulni kéne pl. a Rálik meg hiába jó ha az ország határain kívül nem hallottak még róla. Gondolkozzanak el ezen a jövőre nézve hátha meg lehet menteni ezt az operát mert ezek a félházak senkinek nem jók.”
 • 12. Szögedi 2010. július 27. 17:04
  „Igen! Sokmindenkinek igaza van.
  Itt volt a Szentivánéji álom is. Szokás hogy visszajönnek a produkciók a bemutatót követő évben a Szentivánéji nem jött vissza. Nem jött be. Ez az átírjuk a Csárdáskirálynő szövegét sokaknak szintén nem jött be ebből ízelítőt is kaphatott a szegedi közönség is a múlt heti operettgálán amikor az ember azt várja hogy jaj cica.. jön más a szöveg de a Hajmásinak is stb.
  Nem olyan már mint régen Kerényi. Mindenki rajtunk röhög ezzel az élményopera szöveggel, minek ez? Egy carmen re se lehet úgy bevonzani a népet úgy hogy kiírjuk hogy opera? Vagy megszűnik a síma opera kifejezés a szabadtérin? Nem éri meg az opera az tény a szabadtérinek mostanság. Pontosabban vmit nem jól csinálnak. Nem Keró kéne ide.Abból a pénzből amiért itt elkáromkodgat abból világsztárt lehetett volna hívni. Könyörgöm Rutkowskyra meg Poulis ra nem jönnek a nézők.Egyáltalán ez a nemzetközi szereposztás? Meg hogy nem tudjuk meg csak idén hogy mire is vettünk jegyet tavaly. Egy komoly operaházban 2 évre előre tudják kik fognak énekelni. Itt meg félévre előre nem tudják. Én otthon vagyok az opera világában de ezek még gyerekek. A Carmenben énekelni kell ez nem a könnyedebb Mozart opera. Ha egy sztárt meghívtak volna és a többi magyar lett volna. Jönne egy Angela Gheorghiu vagy egy Jonas Kaufmann vagy akár a Cura (mert m.o-n úgyse ismernek több énekest) tolonganának a nézők. Nevet akarnak egy Kaufmannért eljönnének egész középeurópa bármely országából 20000 res jegyre is 3 előadást meg lehetne tölteni. Dehát nekünk no name kell.”
 • 11. K.T. 2010. július 27. 12:39
  „#7 lidi
  "hogy vehetsz meg olyasmit, amiről nem tudod, hogy mi az? A kultúrafogyasztásban se árt ám a tudatosság..."
  Teljesen igazad van. Csak az volt a bökkenő, hogy később nem igen lehet kapni jó helyre jegyet, illetve tavalyi üdülési csekket kellett elköltenem.
  ..és persze hiszékeny is voltam. Bíztam abban, hogy szakemberek vezetik a Szabadtérit. :(

  #8 pocokkaa
  Nem igaz, vagy nem volt publikus.
  Körbe néztem a neten, mind a Játékok honlapját, mind a értékesítő oldalakat.
  Sehol sem volt semmi részlet.”
 • 10. adri19 2010. július 27. 11:28
  „Azért meg kell hagyni Keronak van stílusa, de amit most tett az már azért sok!!!!
  Az eddigi rendezései nagyon jók voltak, de amit mostanság művel, az gáz!!!
  Pedig az Operettbe is a legjobb darabok vannak, a legjobb énekesekkel, színészekkel!!!!”
 • 9. jacuzzi 2010. július 27. 06:44
  „Anno volt "szerencsém" a Rómeó és Júlia, főpróbáját végignézni és hallgatni. Az itt szerzett "élmények" hatására a korábban az előadásra megvett jegyeken gyorsan túl is adtam. Kerényi úr...(hmmmm) ahogyan bánik a szereplőkkel, ahogyan kommuniknál...Szerintem kritikán aluli. Bár biztosan én/mi nem értjük meg a művészvilágot...
  És rendre hívják vissza.”
 • 8. pocokkaa 2010. július 27. 00:54
  „#3 Nincs ott a pont.
  Már a darabok ismeretében kezdték el árulni a jegyeket. Hol volt még decemberben rendező, vagy szereposztás???!!
  Lehet, egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem ártana a" díszes" társulatnak. (Hogy adhatnak el olyan szolgáltatást amiről még maguk sem tudják, hogy mi az?)

  Megvolt a rendező, megvolt a címszereplő...”
 • 7. lidi 2010. július 27. 00:00
  „5. hozzászólás louis 2010.07.26. 19:27
  nem értem, mi köze ennek a városvezetéshez? nem hinném, hogy Botka választ Carment...

  6. hozzászólás K.T. 2010.07.26. 20:24
  "Hogy adhatnak el olyan szolgáltatást amiről még maguk sem tudják, hogy mi az?"

  hogy vehetsz meg olyasmit, amiről nem tudod, hogy mi az? A kultúrafogyasztásban se árt ám a tudatosság...”
 • 6. K.T. 2010. július 26. 20:24
  „Már semmin sem lepődök meg a Szabadtéri Játékok kapcsán.

  #3 Nincs ott a pont.
  Már a darabok ismeretében kezdték el árulni a jegyeket. Hol volt még decemberben rendező, vagy szereposztás???!!
  Lehet, egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem ártana a" díszes" társulatnak. (Hogy adhatnak el olyan szolgáltatást amiről még maguk sem tudják, hogy mi az?)

  Konkrétan, a színvonaltalan My FairLady után becsapva érzem magam.
  Feltehetően a Carmen nézői is hasonlóképp érezhetnek.
  Remélem az új polgármester majd rendet tesz és meneszti a nem hozzáértőket.”
 • 5. louis 2010. július 26. 19:27
  „Szégyenteljes és teljesen etikátlan döntés - elsősorban a Művésznő, de a Nagyérdemű irányában is.
  Ez jellemző a Város vezetésére és a feltétlen bizalmat, támogatást élvező fesztiváligazgatóra.
  Számukra mindenki marionett-bábú.”
 • 4. Natasha 2010. július 26. 18:08
  „Az ordító zseboroszlánt már nem lehet jó modorra tanítani, sajnos.”
 • 3. pocokkaa 2010. július 26. 17:03
  „2. ott a pont...”
 • 2. lidi 2010. július 26. 16:14
  „hát, itt csak egyvalamiről nem esett szó se a fesztiváligazgató, se a rendező részéről: a nézőről. Aki egy előző szereposztás alapján elővételben megváltotta a jegyét, de aki ezek szerint csak annyiban fontos, hogy ott legyen a nézőtéren, vagy legalábbis kifizesse a nem kevés belépőt, mert egyébként fontosabb a "koncepció".
  Gratulálok ehhez a rokonszenves hozzáálláshoz....”
 • 1. pocokkaa 2010. július 26. 15:51
  „A tények egyszerűek: a rendező minősíthetetlenül üvöltözött a szerencsétlen világszínvonalú szopránnal. Nem egyszer, többször is megalázta. Senkit nem néz embernek, teljesen mindegy, mi a szerpe a produkcióban. Az operát musicalesítő élvhajhász kompozícióját megvalósítandó idehozott egy középszerű, harmadrangú, semilyen szempontbók nem nőies beugrót a Tökéletes Carmen helyett. Nincs hang, nincs színészi játék Kesselyák meg nem egyetért vele, hanem fél Kerényitől ezért mindent megcsinál neki, az ellenkezőjét is. Kerényi felett eljárt az idő, kiégett. Valamikor nagy volt, mára maradt a hírnév tartalom nélkül. Ez van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Korzón 30 ezerért is lehet lakni

Noha fokozatosan emelték az önkormányzati lakások lakbérét 2007 óta, meg sem közelítik a szabadpiaci árakat. Tovább olvasom