Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

CBA Príma épül az Árpád nevelőotthon helyén

Szeged - Az 5-ös főút mentén lévő CBA Príma tulajdonosa vette meg az egykori újszegedi Árpád nevelőotthon ingatlanát. A tervek szerint jövő ősszel ott is CBA Príma Áruház nyílik. Lakossági fórumon tájékoztatnak a részletekről.
Lakossági fórumot szervez az újszegedi Szőregi úti egykori Árpád nevelőotthon telkének hasznosításáról Pocsai Blanka, a körzet önkormányzati képviselője augusztus 26-án, hétfőn 17 órára a Gregor József Általános Iskolába.

– Decemberben hívtam össze legutóbb fórumot, mielőtt a területet átminősítette a közgyűlés kisvárosias lakózónára. Akkor megkérdeztem a városvezetéstől, hogy van-e konkrét befektető, de nemleges választ kaptam. Borzasztó kellemetlen, hogy az utóbbi hetekben meg azt a kósza hírt hallottam, hogy az IKV eladta az ingatlant. CBA Áruház lesz rajta – mondta a fideszes képviselő. – Egyeztetettem az új tulajdonos képviselőjével, közvetítettem a Borostyán utcai lakosok félelmét az átmenő teher- és személyforgalommal kapcsolatban. Megnyugtatott, hogy nem lesz átmenő forgalom, a lehető legharmonikusabb beilleszkedésre törekednek. A lakossági fórumra a cég képviselője látványtervekkel jön, részt vesz a Szőregi út másik oldalán épülő benzinkút építtetője is, az áramszolgáltató munkatársa beszélni fog a távvezetékekről, bár azokban a CBA építkezése nyomán nem kell megemelni a feszültséget.

Bontással kezdődött az építkezés. Lassan eltűnik az Árpád nevelőotthon a rácsos kapu mögött. Fotó: Karnok Csaba
Bontással kezdődött az építkezés. Lassan eltűnik az Árpád nevelőotthon a rácsos kapu mögött.
Fotó: Karnok Csaba

Tiltakozási hullámok, városi legendák

Az újszegedi Árpád nevelőotthon ingatlanának ügye 2009 áprilisa óta vet hullámokat. Akkor írtuk meg mi is először, hogy az önkormányzati épületből a város a 16 állami gondozott, tanulási nehézségekkel küzdő fiút a tápai Budai Nagy Antal utcai egykori iskolaépületbe költözteti. A tápaiak tiltakoztak, Fidesz–KDNPS-s önkormányzati képviselőjük, Juhász Gyula is ellenezte az intézetisek áthelyezését. 2010 decemberében döntött úgy a közgyűlés jobboldali többsége, hogy nem lesz költözés, és a 170 millió forintos épületfelújításra nyert uniós támogatást visszafizeti a város. 2011 szeptemberében végül az épületet és a speciális fiú nevelőotthon kezelését az önkormányzat átadta a Szeged–csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának. A kedélyek lecsillapodtak. A Szőregi úti ingatlannal kapcsolatban is több városi pletyka kapott szárnyra az utóbbi években, mindegyikben különféle üzletláncokat emlegettek, amelyek ott építkeznének.

A Hansa-Kontakt Kft. márciusban valóban megvette az önkormányzattól a Szőregi úti 2,6 hektáros ingatlant közel 459 millió forintért. A társaság a CBA üzletlánc egyik tulajdonosa, és az 5-ös főút mentén két éve átadott CBA Príma Áruház tulajdonosa. Kis Attila, a Hansa-Kontakt ügyvezető igazgatója megkeresésünkre megerősítette a hírt. Nagy élelmiszerüzletet alakítanak ki, amely kiegészül olyan egyéb szolgáltatásokkal, mint bankfiók, posta, lottózó, trafik, cipész, virágbolt, tisztító. Csupa olyan szolgáltatással, amelyet az újszegedi háziasszonyok régóta hiányolnak. A plázastop alól a városvezetéssel egyetértésben felmentést kértek és kaptak. Hozzávetőleg 10 ezer négyzetméter alapterületű létesítményt terveznek, ebből nagyjából 7000 négyzetméter lesz a hipermarket, a fennmaradó 2-3 ezer négyzetmétert foglalja el a vendéglátás és a szolgáltatás. Ez is CBA Príma üzlet lesz, a Budapesti útinál majdnem kétszer nagyobb alapterületű.

A cégvezető kiemelte: a környező lakosság igényeit végig szem előtt tartva terveznek, építkeznek és működnek majd. Az egész épület alatt mélygarázst alakítanak ki, nagyjából 400 parkolóhellyel. Átmenő forgalom nem lesz, a komplexumot a Szőregi útról egy új körforgalmon keresztül lehet majd megközelíteni, amelyet szintén a cég épít meg. Az épület előtti előkert, a háta mögött hármas fasor és zajvédő fal garantálja a hátsó utcák nyugalmát. Az Árpád nevelőotthon egykori épületei nem védettek, ezeket lebontják, a művelet már elkezdődött. Az úthoz közelebbi főépület homlokzatának vonásait adják majd vissza az új épület oldalán. (Hasonlóan az Árkád üzletközpont Rigó utcai részéhez, ahol az egykori kenderfonó homlokzatát örökítették meg.) Az ügyvezető hangsúlyozta: nem dobozt, nem bódét terveznek lemezből, hanem a kisvárosias zóna szabályai szerint téglával, üveggel és cseréppel dolgoznak. Az épületet Hajdú Nóra tervezi, aki a Budapesti úti CBA Prímánál is közreműködött. A tervek szerint – az engedélyektől függően – 2014 szeptemberében-októberében nyitnak.

Várhatóan 250 új munkahelyet jelent majd a komplexum. Az éttermet és a kávézót a Hansa-Kontakt működteti, a többi szolgáltatásra bérlőkkel kötnek szerződést. Éjszaka nem lesznek nyitva az üzletek, nem lesz árufeltöltés. Az építkezés összesen 4 milliárd forint értékű beruházást jelent.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. istvang58 2013. augusztus 19. 16:11
  „"A plázastop alól a városvezetéssel egyetértésben felmentést kértek és kaptak."
  És miért van plázastopp??????? , hogy jó pénzért felmentést tudjonak adni ??? ki tudja ezt ???”
 • 79. info 2013. augusztus 18. 08:05
  „Annyi itt a sírás rívás, hogy némelyeknek ha üvegcseréppel vakargatnák a s@t az sem tetszene!! Még meg sem épült de már előre aggódik, mi lesz ha, és akkor hogy kerülni kell, hogy fog akkor közlekedni?...........én ennek nem örülök, stb.
  Ide kell kanyarintani oda kell terelni, meg a veszélyhelyzet........
  "Lakossági fórumot szervez az újszegedi Szőregi úti egykori Árpád nevelőotthon telkének hasznosításáról Pocsai Blanka, a körzet önkormányzati képviselője augusztus 26-án, hétfőn 17 órára a Gregor József Általános Iskolába."
  Ide természetesen egyikőtök sem megy el, ha igen, meg sem mer szólalni!! legalább is ilyen szinten mint itt biztos nem!!”
 • 78. waterbear 2013. augusztus 17. 21:40
  „Én pártolom az ötletet, Újszeged, Szőreg, Deszk, Újszentiván stb... elég nagy vonzáskörzet és vásárlóerő arra, hogy a nagyáruház megéljen, sőt a románoknak is kedvenc úticél lehet éppen, bár ennek nem igazán örülök.
  Másrészről meg végre valami életszerű bevételt rodukált a város az ingatlan eladásból...;-)”
 • 77. csiperke73 2013. augusztus 17. 13:22
  „?gy kell ezt csin?lni mutyikák öljetek ki minden termelőüzemet az országb?l!
  Nem kellenek ?j term?keket elő?llít? üzemek amik emelhetnék a gdp-t.
  Rothasszunk le mindent ami j?.”
 • 76. csonakos 2013. augusztus 17. 11:25
  „68. döngicse2 2013.08.16. 23:36
  Talán ezt Juhász Gyula tápéi önkormányzati képviselő és a képviselő társai felé kellene címezni, valamint azon lakóknak akik meghiúsították a kulturált helyre való költözésüket ezeknek a fiataloknak! Ez most vajon miért is nem jutott eszedbe?”
 • 75. Kismókus 2013. augusztus 17. 10:00
  „Hogy mennyi rosszindulatú ember van itt, az vmi hihetetlen! Nem látjátok, hogy egy-két ember kivételével mindenki csak panaszkodik? Az emberek 90%-a nem tud örülni semminek, ami szerintem elég szégyen. Ha interspar lenne, akkor a másik oldalnak nem lenne jó... Mielőtt vmit elkezdtek fikázni, nézzetek utána. Lehet kimenni a budapesti úti CBA-ba, és lehet figyelni az árakat.. De! Akinek nem tetszik, az menjen a sparba, tescoba, akárhova. Tartsátok már tiszteletben egymás véleményét, választását, anyám!!! Aki pedig a gyerekekért aggódik, nyilván nem rakták ki Őket az utcára. Gondolkodjatok már egy kicsit, és ne csak morogjatok állandóan. Ezért tart itt az emberiség ahol tart, mert ahelyett, hogy összefognánk mindenki csak a másikra köpköd. A vezetés meg lehet olyan amilyen, meg oda tartozik ahova, ettől függetlenül a morgásotok ellenére ugyanúgy megépül az épület, szóval tök fölöslegesen megy a hiszti. Peace!”
 • 74. THK 2013. augusztus 17. 09:09
  „73. Mil,
  valóban!
  Viszont ez betesz a bicikliútnak is, ha azt nem kanyarítják a benzinkút mögé: a szervízútra lehajtók nagy része sem ezen a szakaszon, sem Szőregen nem gondol arra, hogy ott biciklisek közlekednek, rendszeresek a veszélyes helyzetek - hát még egy forgalmas benzinkútnál mi lesz várható... :(”
 • 73. Mil 2013. augusztus 17. 08:31
  „Na végre azt is megtudtam, hogy a másik oldalon meg benzinkút lesz, azért hordják oda a sittet :) Ez is jó dolog, mert ha jól rémlik az egyszem Mol kúton kívül újszegeden nincs másik kút, amit elég röhejesnek tartok. Korábban nagyobb biznisz lett volna. amíg arra mentek a románok..”
 • 72. THK 2013. augusztus 17. 07:53
  „70. nobody13,
  tényleg vicces, h adalékok, tartósítószerek (és minőség...) említése mellett egyáltalán szóba kerül a totál műanyag Smack leves... hát egészségedre!”
 • 71. hangman 2013. augusztus 17. 06:47
  „Nem jó a feltételezés, tescoban egyszer beszéltem egy eladóval, fél nap alatt 110kg delko pulykamellet adtak el és még volt. Sparban tegnap vettem orsi paprikás csirkemellet, ez tényleg finom és tényleg hazai és csak 1600 volt. Az hogy nincs a pultban és kiszolgálnak a cba-ban ezek szerint élményszámba megy, máshol mondani sem kell, ha nincs megy hátra a hűtőhöz és hozza a bontatlan, vákuumfóliás felvágottat! A smack leves fogalmam nincs mi, gondolom vmi por, tutira egészségtelen 110-féle E betűt tartalmazó moslék, erre nem vágnék fel.”
 • 70. nobody13 2013. augusztus 17. 06:27
  „Egy történet... Általában péntek délben szoktunk menni a CBA Prímába. Legutóbb úgy jött ki, hogy este 7 felé értünk ki. El voltam kenődve, gondoltam, a kedvenc (alap) felvágottamból (Öcsi csirkemell sonka, 1350 Ft/kg) már biztosan nem lesz. Tescóban ilyenkor már általában üresek a felvágottas pultok... Ahogy beállok, látom, hogy tényleg nincs. De mivel már jó a kapcsolatunk az ott dolgozókkal (szerintem nagyon kedvesek és udvariasak azokkal, akik velük is azok), szóval kérdezem, nincs-e véletlenül mégis? De, mondja az eladó hölgy, és elővett a hűtőből egy egész rudat. Zokszó nélkül levágta a kívánt mennyiséget (valahogy itt nem divat a "20 dekával több lett, maradhat?"), lemérte, becsomagolta. Barátom füstölt-főtt tarját akart venni, de ami a pultban volt egy-két darab, kövérnek tartotta. Erre az eladó rámutatott a szemközti polcra, ahol zsugorfóliában sorakoztak a tarják, hogy válasszon onnan, annyit vág le abból, amit szeretne, amennyit kér. Na, a Tescóban ezzel szemben van a pultban a szeletelt, általában egyféle, meg a zsugorozott a polcon, tegnap akartam venni egy kisebb darabot, 24 dkg, 500 Ft. Visszatettem. A CBA Prímában rendszeresen veszünk vagy szeleteltet, vagy frisset, MINDIG van nagyon finom (sajnos, nekem nagyon vigyáznom kell a minőségre, egyaránt vagyok allergiás a szójára, az adalékokra és a tartósítószerre) 1290-1350 Ft/kg, általában 2-3 féléből lehet ezen az áron választani, még akár darabolt lapockát is...) Miután még soha egyiktől sem lettem rosszul, és az Öcsi sonka is hozza a Valdor élményét és minőségét, feltételezem, nincsenek teletömve adalékokkal, nem azért olcsóbbak. A Smack leves ára ingadozik: 119-139 között, a Tescóban soha nincs 200 alatt... Nem sorolom tovább, aki élből utasítja el, azt úgysem lehet meggyőzni. Én Sparban kétszer vásároltam: először és utoljára, mikor megnyílt. Elsőre sikerült romlott felvágottba "nyúlnom", emellett iszonyú drága is, csodálkozom, hogy egyesek annyira oda-vissza vannak tőle :-O”
 • 69. techMon 2013. augusztus 17. 04:16
  „Kéne a 3. híd de szerintem annélkül is megérné Újszegeden egy nagyobb bevásárlóközpont !
  Ha a CBA Príma idejön, és jó árakkal dolgozik akkor a Tesco-ba is kevesebben mennek majd át --> lehet, hogy a Tesco is jön Újszegedre válaszul.
  Újszegedieknek nem lessz ez baj semmiképp !”
 • 68. döngicse2 2013. augusztus 16. 23:36
  „Szégyen!!
  Ahogy olvasom a kedves kommenteket!Csak a hasatokra gondoltok,meg mennyire is kell elmenni tömni a kosarat!
  67 írásból kettőnek jutott eszébe,hogy szerencsétlen gyerekekkel mi lett!!!
  Bárki gyereke odakerülhet,nem sok minden kell hozzá sajnos! Valóban ennyire érzéketlenek vagyunk?
  Ti nem voltatok gyerekek?Ha veletek történt volna ilyen?
  Szánalmasak vagytok!!”
 • 67. exmakai 2013. augusztus 16. 21:23
  „64.
  Az 3. híd megépüléséig a SPAR se fog építkezni a kendergyár helyén. Szerintem is egy INTERSPAR-t kellene oda építeni.”
 • 66. lacla 2013. augusztus 16. 21:23
  „Én csak az utóbbi pár hónapban járok a cba prímába hetente 1x, de a központi nagy tescoban ami 20e Ft az a cba-ban 16e Ft-ra jött ki, átlagban 20%-al olcsóbb. Ezért pedig megéri pár száz méterrel többet menni. Persze a kis cba-k valóban drágák, de a príma egyértelműen kedvezőbb áron értékesít mint a szegedi többi múlti. A központi tescoban nagyon elszaladtak az árak.”
 • 65. adalen27 2013. augusztus 16. 21:23
  „Szégyen!!!!”
 • 64. csonakos 2013. augusztus 16. 20:40
  „59. roxper 2013.08.16. 17:41
  Az új híd mellé a kendergyár helyére! Ott mindenkinek megfelelne!:)”
 • 63. szegedifiú 2013. augusztus 16. 20:23
  „60.
  Mi is hetente járunk. A tejtermékek kicsit drágák, de a húsok nagyon szépek, jó áron adják. Azon kívül mindig valamit leakcióznak, amit érdemes vásárolni! A pékáruk is jók, a 9 forintos (!) kifli még másnap is ehető!”
 • 62. roxper 2013. augusztus 16. 20:19
  „Csakhogy nem uazt a minőséget veszed, hanem a maradék *****! :DDDDDDDDDDDD”
 • 61. Skywalker911 2013. augusztus 16. 20:16
  „Áruház nyílik Újszegeden!? Na még mit nem, hogy képzelik ezt mégis?! FELHÁBORÍTÓ!!! Ezt nem lehet velünk megcsínálni, egyszerűen gyalázatos, csak a holttestemen át fogom ezt hagyni! Hiszen mi nem is vásárolunk már vagy 10 éve, na jó max. karácsonykor (de olyankor ki nem?), amúgy meg a semmiből élünk, boltot még látni sem akarunk és egyszerűen szemtelenségnek tartjuk, hogy valakik csak úgy építenek egy bevásárlóközpontot, miközben köztudott, hogy a városlakók, főleg itt Újszegeden, nem akarnak vásárolni, hisz nincs miből, mit gondolnak egyáltalán a befektetők, miből fognak itt az emberek vásárolni, nem látják, hogy az összes nagyobb bolt (mondjuk pl.: TESCO) már a csőd szélén van, és nincsenek vevők? A minap épp elmentem az egyik ilyen nagyobb boltba, bicikliztem is vagy 10 km-t, mert azért Szőreg vége nincs éppen közel a NAGY TESCO-hoz, és azt láttam, hogy nem volt ott senki, még a kasszán sem kellet volna várnom, ha vásároltam volna persze (MÉG MIT NEM!!!), mindez egy szombati napon történt, a délelötti órákban, amikor mondjuk köztudott, hogy senki sem vásárol, de nekem azért mégiscsak furcsa volt és megerősített abban a hitemben, hogy nem kell nekünk semmilyen flancos áruház. Hisz ki járna oda? A mai világban ez rettenet nagy luxus!”
80 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éljenek a harmincasok!

Gyönyörű idő lesz az egész hosszú hétvégén: nemhogy esni nem fog, felhő se nagyon lesz az égen. Tovább olvasom