Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Cégvezetők reagáltak Solymos állításaira

Szeged - Az SZKT-igazgatója hálát adott istennek és a központi vezetésnek a városi cégvezetők mai rendkívüli sajtótájékoztatóján.
Jegyterítő, kulcsos és diszpécseri autót vásárolt 18,7 millió forintból az SZKT – derült ki a városi cégvezetők csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján. Elhangzott, a Mars téri piacot üzemeltető cég azért nem fizeti vissza a kölcsönt a városnak, mert csődbe menne. Tóth István Tibor hálát adott az istennek és a központi vezetésnek, hogy az év elején elvett tömegközlekedési támogatás felét visszaadta a kormány.

– Az öt személygépkocsiból kettő jegyterítő, kettő kulcsos autó, egy pedig diszpécseri jármű – mondta Tóth István Tibor, az SZKT-igazgatója Solymos László alpolgármester azon lapunkban csütörtökön megjelent állítására, hogy idén a nehéz gazdasági helyzet ellenére is volt 18,7 millió forintja a cég vezetésének autóbeszerzésre. Tóth hangsúlyozta, 7–10 éves, 2-300 ezer kilométert futott járműveket cseréltek le. Szerinte olcsóbb volt új autókat venni, mint a régieket fenntartani.

Tóth István Tibor: Ez nem azt jelenti

A cég üzleti eredményéről szólva elmondta, júniusban nem engedélyezte a bank, hogy bővítsék a hitelkeretüket. – Tekintettel a vészhelyzetre, beszüntettük, felfüggesztettük a beruházásainkat, leállítottuk a beszerzéseinket. Így bár a bevételek is jelentősen csökkentek, sikerült megőriznünk a fizető- és működőképességünket – hangsúlyozta Tóth István Tibor. – Az, hogy pozitív lett az eredményünk a háromnegyed évre, nem azt jelenti, hogy év végére nem kell befejeznünk a beruházásainkat, nem kell megtennünk a beszerzéseinket – válaszolta arra vonatkozóan, hogy 82 millió forintos veszteséget prognosztizált a cég az üzleti tervében, amihez képest 34 millió forintos nyereséget termelt. „Hála istennek, illetve hála a központi vezetésnek, hogy kiegészítő támogatásban részesültünk, így már más irányba terelődtek a gondok, ezért már kicsit utol tudjuk érni magunkat ebben az évben" – fogalmazott annak kapcsán, hogy az SZKT nemrégiben 250 millió forint póttámogatást kapott a kormánytól, amely év elején 500 millió forintot vett el a szegedi tömegközlekedés finanszírozásából.

Erdei Péter: A Mars téri nagycsarnokot is téglánként el tudnánk bontani

– Nem igaz, hogy szándékosan nem hajtjuk végre a tagi kölcsön visszafizetésével kapcsolatos közgyűlési döntést – mondta Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetője Solymos László azon felvetésére, hogy az előírt évi 24 millió forintos kölcsönből tavaly 6 milliót, idén pedig csak 1,5 millió forintot fizetett vissza a városnak a Mars téri piacot üzemeltető cég. – Társaságunk elsődleges célja a Szegedi Vásár és Piac Kft. működtetése, nem pedig az, hogy csődbe vigyük a céget – adott magyarázatot arra, miért nem fizetik a kölcsönt. Hozzátette, ha olyan mértékben fizetik vissza a kölcsönt a városnak, ahogy azt a közgyűlés előírta, az szerinte csődbe viszi a céget. (A szegedi közgyűlés tavaly márciusi határozata alapján 2028-ig kapott haladékot a cég a 310 millió forintos tartozása visszafizetésére. A havi 2 millió forintos törlesztés magában foglalja a tőkét és a kamatot is. Az idei háromnegyed éves záráskor a piac kft. összes lejárt tartozása 34,5 millió forint – a szerk.) Erdei szerint ez 1000 ember munkahelyének azonnali megszűnését jelentené, mely nem lehet érdeke sem a piac kft.-nek, sem a városnak. „Remélem, hogy kompromisszumot tudunk kötni ebben az ügyben" – közölte a piacigazgató.

Solymos László elmondta, a polgármesteri hivatal nyilván tart egy 9,7 milliós tartozást is a a Szegedi Vásár és Piac Kft.-vel kötött üzemeltetési szerződés alapján. – Ez a szerződés kimondja, hogy az elvégzett beruházásokkal csökkenthetjük az összeget. Mi ezt megtettük, de a városháza közölte, ezt nem fogadja el, mert szerintük a beruházás – ahogy fogalmaztak – könnyen elmozdítható. Nem tudom, mit jelent, hogy könnyen elmozdítható. Sehol nem találtam ennek a fogalmi magyarázatát. Ezért kénytelen vagyok újabb levelet írni a városházának, hogy magyarázzák meg, mert ennyi erővel a Mars téri nagycsarnokot is téglánként el tudnánk bontani, s azt is könnyen elmozdíthatónak minősíthetnék – magyarázta Erdei Péter. A piacigazgató kérdésre válaszolva elmondta, a könnyen elmozdítható beruházás a Mars téri piac parkolójának beléptetőrendszere volt.

Nagy Ferenc: Nincs titok

Solymos László IKV-val kapcsolatos megállapításairól Nagy Ferenc IKV-vezérigazgató elmondta: nem igaz, hogy a cég háromnegyed éves beszámolója nem készült el, néhány nap csúszással ugyan, de egy hete benyújtották. Az iroda munkatársai azóta is dolgoznak belőle, Botka László polgármester is hivatkozott rá. Az ügyvédi költségekről megjegyezte, abban semmiféle titok nincs, 2010 óta tavaly a harmadik önkormányzati belső ellenőri vizsgálat nézte át az ügyvéd munkáját. Semmit nem találtak egy 4000 forintos túlfizetésen kívül, amit az ügyvéd másnap visszautalt a cégnek. Az ügyvéd szerződése megtalálható a polgármesteri hivatalban, azt a korábbi alapján írták, a díjazása és a jutaléka ugyanannyi, mint a 2010 előttinek.

A Széchenyi tér 2/A ügyében a visszahívására tett indítvány kapcsán Nagy Ferenc lapunknak nyilatkozva elmondta: a városvezetés több mindent összemos, csak hogy fogást találjon rajta. Megbukott az a vád, hogy a cég szakértője tudatosan 25 millió forint alatti árat adott meg, hogy ne kelljen pályáztatni az ingatlant, hiszen a város szakértője is hasonló árat adott meg. Erre azzal támadták, hogy a cég ügyvédje ingatlanokat vásárolt a bérházban, holott erről szó nincs. Ahhoz, hogy a családja rendelkezik tulajdonnal, nincs köze az ügyvédnek, neki nincs ott tulajdona. Ezután a harmadik kifogás az volt, hogy egy Széchenyi téri és egy Kölcsey utcai üzletért aránytalan áron állapítottak meg bérleti jogot, úgy akarták a bérlőjüknek elcserélni. Nagy Ferenc kiemelte, a 7 éve üresen álló Kölcsey utcai helyiség értékbecslése egy februári előterjesztésben szerepelt, erről az alpolgármesternek tudnia kellett volna. Az üzletbérletekről megjegyezte, a hivatal aktatologatása miatt 7 hónapig nem jutottak hozzá a bérlők a helyiségekhez, ennyi bérleti díjtól esett el a város, ez a szándékos károkozás.

– Nincs szakmai érv, amivel támadható lennék, mindent törvényesen csinálok, kizárólag politikai töltetű a támadás. Politikai vitába pedig nem kívánok beszállni, hiszen egy szekeret tolunk az önkormányzattal a város bevételeinek érdekében. Végrehajtó szerepet tölt be a cég, a döntéseket a város hozza – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. macs 2013. november 16. 13:44
  „23. eszter.53
  az SzKT, mint minden közszolgáltatást nyújtó cég, speciális helyzetben van. Az árbevétele több forrásból jön össze:
  - jegyek, bérletek ára, amit a kedves utazó közönség fizet,
  - állami, önkormányzati támogatás,
  amiknek elméletileg fedeznie kellene a felmerülő költségeket. Amikor az üzleti tervet elkészítik, akkor a prognosztizált költségeket állítják szembe a fentebb említett bevétellel. A cég csökkenő árbevétele, pl. elmaradó állami támogatás, áll szemben a növekvő költségekkel, pl. energiaár emelkedéssel, vagyis egyértelmű a veszteség.
  A cég nem hajt végre beruházásokat, spórol a fenntartáson, vagyis feléli a jövőjét. A járatokat ritkítja, ezzel rontja a minőséget, az utazók elégedetlenek, aki teheti, az más megoldásokat keres, ami a bevételek további csökkenéséhez vezet, plusz az állami támogatás is bizonytalan.
  Amennyiben az általad javasolt "addig nyújtózz, amíg a takaród ér" logikát követné a cég, akkor igen csak ritkán járnának a villamosok és a trolik.
  Talán megérné a vállalat gazdálkodásának teljes körű átvilágítása, mint az ötletelés.”
 • 24. vakanyad 2013. november 16. 09:00
  „Mekkora buli lesz amikor Botka és udvartartása lelép Szegedről???
  Solymos is jobban jár ha már most néz magának szállást vidéken.”
 • 23. eszter.53 2013. november 15. 19:14
  „Tisztelt "MACS"!

  Bocsi, de nem értettem félre semmit. Természetes dolognak tartom, ha a cégvezetés már év elején veszteségesnek ítélte meg gazdálkodását, akkor visszafogja kiadásait. (Magánszemélyként is lemondunk dolgokról, elhalasztjuk kiadásainkat, ha nincs rá pénzünk.) Ilyenkor természetes, hogy beruházásba (hitelből finanszírozva!) nem fog kezdeni, hiszen a megtérülési ideje nagyon hosszú (évek) és drága, illetve az ehhez szükséges beszerzéseit is visszafogja. Sőt, mint kiderült a munkavállalók béremelését sem hajtották végre.
  A mondás szerint is "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér´". Szerintem racionális döntést hajtott végre az SZKT ügyvezetője, s ennek lett pozitív eredménye. Érdekes, hogy egy céget azért is támadnak, mert nyereséget ért el!
  Mit nyilatkozna Dr. Solymos Úr, ha csődbe ment volna az SZKT, mint Önkormányzat tulajdonában álló cég??!!”
 • 22. axon 2013. november 15. 18:31
  „" Ahhoz, hogy a családja rendelkezik tulajdonnal, nincs köze az ügyvédnek"
  Persze. A kiskorú gyereke a leadózott jövedelméből, a nyolcvanéves nagymamája a nyugdíjából perkált le húszmilliót.”
 • 21. macs 2013. november 15. 15:40
  „eszter, szerintem valamit félreértettél, mert az SzKT 1-9. havi eredménye úgy lett pozitív, hogy időben eltolták a beruházásokat és a beszerzéseket.
  20.
  amennyiben a 10%-os árcsökkenés hatására többen fognak bérletet venni, az örvendetes, amennyiben csak a bevétel lesz kevesebb, tehát az államtól, önkormányzattól kell több támogatást "kitoporzékolni", az már kevésbé.”
 • 20. igazságkereső 2013. november 15. 11:18
  „Budapesten a Fővárosi Közgyűlés 10 %-al csökkentette a bérletek mindenféle fajtájának árát.A szegedi Közgyűlés rászánja-e magát erre, hiszen eléggé megfosztották már a lakosság jelentős részét miden mással?!!”
 • 19. kormoska 2013. november 15. 10:45
  „"Ahhoz, hogy a családja rendelkezik tulajdonnal, nincs köze az ügyvédnek, neki nincs ott tulajdona"

  Ááááá,hogy is lenne,végtére is csak a családtagjairól(feleségéről,gyerekeiről)van szó.....,biztos csak ritkásan találkoznak:-)
  Ezt az arcátlanul pofátlan hozzászólás a paragrafusok mögé bújva született.”
 • 18. kormoska 2013. november 15. 10:30
  „"Tóth István Tibor hálát adott az istennek és a központi vezetésnek, hogy az év elején elvett tömegközlekedési támogatás felét visszaadta a kormány."

  Még ezt a szolgalelkű,hajbókoló,demagóg nyilatkozatot.....,a központi vezetés vette el a teljes helyi közlekedési támogatást egy tollvonással,most csak"nagylelkűen"visszaadtak belőle egy keveset.
  És ezért rebeg most hálát a cégvezér....,felfordul a gyomrom!”
 • 17. _csutak_ 2013. november 15. 10:10
  „Reggel öt órakor már mérgelődtem a cikken.
  De legalább felébredtem :)
  Mérhetetlen cinizmus árad a két vezető nyilatkozatából, két cikkben is.
  Ők mindent jogszerűen teszek, bár az erkölcsösséggel és az etikussággal nem sérteném meg őket!
  Szerintük mindenki hülye csak ők a helikopter ...”
 • 16. Együgyű 2013. november 15. 09:25
  „,,Cégvezetők reagáltak Solymos állításaira"
  Cégvezetők mindenre reagálnak, ami őket közvetlenül negatívumként érint! Megtehetik, mert a ,,mutyi" őket támogatja, mögöttük áll! Mert a ,,mutyi" oly jó és összetartó! A "mutyi" elintézi a fizetésemelést és az év végi prémcsit is bármi áron is! A Cégvezetők meg maguknak mindent elintéznek a város terhére, amit ők szeretnek! Ezt hozta a szabad, egyenlő demokrácia! (Talán a jövendő választások miatt mégsem? A kutya a farkával irányítja a testét! Akár a férfiember!) ,,Elhangzott, a Mars téri piacot üzemeltető cég azért nem fizeti vissza a kölcsönt a városnak, mert csődbe menne. Tóth István Tibor hálát adott az istennek és a központi vezetésnek, hogy az év elején elvett tömegközlekedési támogatás felét visszaadta a kormány." Ez aztán a fülkeforradalmi érv! A szegedi tejelő szabad, demokratikus polgár meg az egyenlő tehervállalás jegyében ,,önszántából" újra ,,adakozhat" majd? (Sajna azok maguk részére nem tudnak kompenzálni!) Mert ugye a szegedi ,,adakozók" fogják a cégeket is megmenteni a ,,csődtől" és nem a hadban álló Felszabadító Nemzeti Fülkeforradalmi áldozatvállaló mélyen vallásos kormánytagjaink és a szegedi cégvezetők! Az lenne a kérdésem a választások után mekkorák lesznek az áremelések a köznépnek? Tóth István Tibortól csak azt kérdezném meg, hogy jövőre mekkora bérlet és jegyár növekedést tervez? Mindenért a jelenlegi szegedi ,,Botka" polgármester és a jelenlegi Dr. Solymos László alpolgármester a felelős a bukott szocikkal! Minden a jelenleg érvényben levő jogszabályoknak megfelelő! Egyeseknek a szabad rablás így megengedett! Magyarországon 40 éve ilyen alacsony nem volt az infláció, mint most! Magyarország jobban teljesít!”
 • 15. feketepeter 2013. november 15. 09:14
  „T.I.T. hálát adott istennek! :D
  Akkor talán istenre kellene bízni az SZKT-t! Lehet, hogy jobban járna vele a város.”
 • 14. feketepeter 2013. november 15. 09:10
  „9. Ferrer
  Ez már nem "He???", hanem hehehehe!”
 • 13. Francois 2013. november 15. 09:03
  „7. kowalsky 2013.11.14. 20:56 Ez érdekes mert az egyig cégtől engem és családtagomat többször is feljelentették! Mint utólag mindég kiderül alaptalanul! Oep, Bíróság stb.... most is van folyamatban rendőrségen feljelentés ellenem, én is viszont feljelentéssel éltem és a legmesszebb menőkig elmegyek hogy kiderüljön mi folyik annál a cégnél! :) Határokat nem ismerve, csak is az igazságért!”
 • 12. Francois 2013. november 15. 08:54
  „7. kowalsky 2013.11.14. 20:56 Ez érdekes mert az egyig cégtől engem és családtagomat többször is feljelentették! Mint utólag mindég kiderül alaptalanul! Oep, Bíróság stb.... most is van folyamatban rendőrségen feljelentés ellenem, én is viszont feljelentéssel éltem és a legmesszebb menőkig elmegyek hogy kiderüljön mi folyik annál a cégnél! :) Határokat nem ismerve, csak is az igazságért!”
 • 11. NP1 2013. november 15. 08:40
  „8. eszter.53 2013.11.14. 20:58

  "Azt hiszem ehhez inkább gratulálni illene. S, hogy egy Tulajdonos nevében nyilatkozó Alpolgármester miért nem ezt teszi??????????????" - mert (velem együtt) valószínűleg azokhoz tartozik akik nem osztják mérhetetlen optimizmusodat.”
 • 10. Rézgróf 2013. november 15. 08:28
  „" Ahhoz, hogy a családja rendelkezik tulajdonnal, nincs köze az ügyvédnek"
  Ááá, dehogy van ....”
 • 9. Ferrer 2013. november 14. 23:32
  „"Az öt személygépkocsiból kettő jegyterítő, kettő kulcsos autó, egy pedig diszpécseri jármű "

  He???”
 • 8. eszter.53 2013. november 14. 20:58
  „Emlékeztetőül ajánlom Dr. Botka László polgármester DM-ben megjelent nyilatkozatát, melyet júliusban tett az önkormányzati cégek csődhelyzetével kapcsolatosan, amennyiben a kormány nem ad működésükhöz támogatást. Ezt követte a Magyar Közlöny (Kormány hivatalos lapja) 130. számában megjelent póttámogatás megítélése. Szeged MJV Önkormányzata részére 334 MFt-ot juttatott a közösségi közlekedés működésének támogatására. Az éves tervek év elején készülnek, így logikus, hogy nem tartalmazhatták a 2013. 07. hóban meghozott döntés eredményeként SZKT-t és a másik helyi személyszállítást végző cég támogatását. S, hogy mégsem ment csődbe az SZKT a támogatás kiutalásáig (jóváhagyó Közgyűlés 2013.09.27.) az a költségtakarékos gazdálkodás eredménye.
  Azt hiszem ehhez inkább gratulálni illene. S, hogy egy Tulajdonos nevében nyilatkozó Alpolgármester miért nem ezt teszi??????????????”
 • 7. kowalsky 2013. november 14. 20:56
  „Sajnos szétlopják a cégeket, a városvezetés meg csak agonizál. Ezeknél cifrább ügyekben is csak egy Solymos sajtótájékoztatóra tellett nekik, nem hallottunk egyetlen feljelentésről sem, így pedig komolytalan.”
 • 6. Francois 2013. november 14. 20:22
  „Az a cég nem nyilatkozott akinek a gazdisa 10-körül jelentett fel engem?! Pedig arra a beszámolóra is kíváncsi lennék! :)”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent-Györgyi Napok - huszadszor

Huszadik alkalommal rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak közös programsorozatát, a Szent-Györgyi Napokat. Tovább olvasom