Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Célkeresztben a nyári lúd

Dél-Alföld - Módosítják a vadászható és védett állatfajok listáját. A változást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezte, a természetvédő szervezetek tiltakoztak. A kompromisszummal zárult tárgyalások egyértelmű vesztese a nyári lúd.
A Vidékfejlesztési Minisztérium és a környezetvédő szervezetek egyeztetése már lezárult, és a korábbi lista várhatóan alig módosul. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által vezetett Országos Magyar Vadászati Védegylet korábban azt javasolta, hogy a magyar hagyományokra való tekintettel állítsák vissza az erdei szalonka tavaszi vadászatát, és legyen lőhető a nyári és kanadai lúd, a barátréce, valamint a nyuszt és a menyét. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület más civilszervezetekkel együtt tiltakozott. A HVG információi szerint sikerült kompromisszumot találni a természetvédelem és a vadgazdálkodás szempontjai között.

Nyári lúd. Korlátozásokkal vadászhatóvá válhat. Fotó: DM/DV
Nyári lúd. Korlátozásokkal vadászhatóvá válhat.
Fotó: DM/DV

– Abban állapodtunk meg a minisztériummal, hogy a nyári lúd korlátozásokkal vadászhatóvá válhat, de az állományt figyelni kell, követni, hogyan alakul a létszám a hasznosítás nyomán. Ezt a folyamatos monitoringot tartjuk követendőnek a többi, nem védett faj esetében is – mondta lapunknak Horváth Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fajvédelmi csoportvezetője. A zöldek úgy engedtek, hogy közben várhatóan két récefaj védett lesz.

Egyelőre a nyári lúd (anser anser) is védett. Egyik alfaja a házi lúd (anser anser domestica). Konyhás Istvántól, a Csemete Természetvédelmi Egyesület elnökségi tagjától tudjuk, hogy 80–150 ezer példányra lehet becsülni, és a szaporodás az eddigi védettségnek köszönhető. Még szigorúbban védett lúdalakú nálunk a kis lilik (anser erythropus), amelyből egy példány 1 millió forintot ér. Közben a vetési lúd (anser fabalis) és a nagy lilik (anser albifrons) vadászható, az idény ezen a vidéken éppen most, decembertől január 31-éig szokott tartani. Konyhás azt mondja, elég nehéz az egymással keveredve húzó „libafajok" közül este, szürkületben kapásból kiválasztani, melyikre lehet lőni, melyikre nem.

– Ez a környék, a Tisza vonala az egyik legfontosabb, viszonylag háborítatlan vonulási útvonaluk, mert keletebbre sokkal nagyobb arányban vadásszák őket – tájékoztatott Konyhás István.

Olvasóink írták

  • 1. ráérő 2012. február 07. 13:18
    „"melyikre lehet lőni, melyikre nem."
    Nincs nagy jelentősége,ha a vadászok közül valaki elejt egy védett állatot jót derülnek rajta , egy láda sört isznak az emlékére amit a vétkes fizet.
    A szalonka tavasszal a költőhelyére igyekszik: a cél minél kevesebbnek sikerüljön oda érni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százan lapátolnak Szegeden

Öt körzetben lapátolják a havat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozói, közmunkásokkal kiegészülve. Tovább olvasom