Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Centrum-történelem Szegeden

Szeged - A volt Centrum-dolgozók „nagy családja" tartja meg első találkozóját november 17-én, 16 órakor a Kék Csillagban. Már 300-an jelezték, hogy ott lesznek az eseményen. De milyen is volt ez az áruház? Mini Centrum-történelem.
A szegedi Centrum áruházat 1966-ban adták át a Lenin (a mai Tisza Lajos) körúton, a volt Püspök-bazár helyén. Az 5400 négyzetméter alapterületű bevásárlóközpont korának egyik legnagyobb beruházása volt és a Szeged Nagyáruház 1980-as nyitásáig konkurencia nélkül uralta a város kereskedelmét.

Története a rendszerváltás után vált kalandosabbá. A dolgozók 1993-94 során kárpótlási jegy ellenében privatizálták az áruházat. Mivel a fejlesztéshez tőkeemelésre volt szükség, az elkövetkező másfél évben összeolvadtak a Centrum, és a már jelentős részben a német Tengelmann tulajdonában lévő Skála áruházak, s vették fel a Skála Divatáruház nevet. Különválasztották egymástól a Skála ingatlanhasznosító céget, valamint magát a hálózatot.

Centrum-történelem Szegeden (galéria)

A Tengelmann 2001-ben vonult ki a magyar piacról, ekkor 6 áruházat – az újpestit és 5 vidékit (egri, miskolci, szegedi, kecskeméti, pécsi) – a kínai tulajdonú Skála-Centrum Ingatlanhasznosító Kft. vásárolta meg és adta bérbe szintén kínai cégeknek. 2006 végén az ES Holding Kft.-é lett a Skála-Centrum Ingatlanhasznosító Kft., a hozzá tartozó ingatlanokkal. Az ES Holding Kft.-ről azt kell tudni, hogy a Kecskeméti Malom Központot tulajdonló cégcsoport egyik tagja. Az új tulajdonos európai színvonalú nagyáruházakká alakította át az ingatlanokat, a szegedit 2010. november 4-én nyitották meg újra.

A Skála áruházak névhasználati joga ugyanakkor a Magyar Jin Wen Kft. tulajdonában van, amely 5 budapesti és 13 vidéki áruházra rendelkezik hosszú távú bérleti szerződéssel.

Olvasóink írták

 • 4. saturnus 2012. november 13. 08:40
  „Tisza Áruház először. Másodszor , az elődje és amiből az keletkezett a Széchenyi téren volt sok évig előtte ma a 70-es és a 71-es autóbuszok állnak meg. No ott volt a Tisza Áruház a Kárász utca és a Széchényi tér sarkán a Stühmerrel-rel szemben. Régi kereskedők és tanulók ott nőttek fel és azok vitték át a lelkét annak a családias légkörnek ami évtizedeken keresztül megvolt,míg nem jött a rendszerváltás akkor elrontottak mindent. Gazemberség és kisemmizés lett a vége dicstelenül kinyuvasztották, az ott eladókat és az emlékeket. Csodálkoznék ha elmennének a kisemmizettek és a kihasználtak. A képen eredetileg Tisza Áruház,csak amikor a mai Csányi,Demján félék akkor kezdték szépen megalapozni a mai milliárdos pénzeket amit az emberektől elloptak és az országtól elcsaltak mint ahogy teszik ezt ma is. Kihasználva a szegényeket és a védteleneket. Mindegy milyen rendszerben élnek ,legyen az szocializmusnak nevezett valami vagy kapitalizmus. Mint ahogy két dolog uralja a világ űrt az anyag és az energia itt a földön az emberi társadalmakban a pénz hatalma és a hatalom pénze.”
 • 3. TELSTAR 2012. november 11. 16:27
  „´86 novemberben volt 20 éves, tehát az 1965 nem lesz jó...”
 • 2. szegedi07 2012. november 11. 14:26
  „A mai kínai "Centrum árúházban" lévő sok lomot bele kellene hajigálni a mellette lévő "Centrum gödörbe" és betemetni.
  A gödör pedig jó lenne Ground Zéró-nak, ha már 30 év óta nem tudnak vele mit kezdeni.”
 • 1. Bendegúz007 2012. november 11. 12:44
  „Én a szocik helyett a centrumot bővítettem volna emeletekkel,minthogy a nagyáruházat építették meg,és ezzel annak a belvárosi résznek a hangulatát verték agyon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-Faktor: Maradt helyén a kő

Múlt heti nyertes párbaja után ismét ott kellett állnia a műsor végén Stone-nak a színpadon. Ezúttal Fehér Zoltán volt az ellenfele, akit a mentorok 3:1 arányban a szegedi énekes mellett voksolva hazaküldtek. Tovább olvasom