Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Chénier visszatér

Szeged - Gyüdi Sándor vezényletével ma 19 órától tartják az André Chénier című Giordano-opera bemutatóját a nagyszínházban. A két főszerepet újra az Armel-fesztivál két versenyzője énekli.
– Minden évben az a taktikánk: ha a versenyzőink beválnak a fesztiválon, akkor visszahívjuk őket több előadásra is, hiszen egyes szereposztásban nem merünk kockáztatni egy olyan operát, amelyet sokszor szeretnénk játszani. Leila Zlassi és Eduardo Aladrén teljesítményével elégedettek vagyunk, ezért felkérést kaptak a Bodolay Géza rendezte André Chénier-produkciónk több októberi és novemberi előadására is. A manapság elérhető olcsó repülőjáratokkal már az útiköltség sem visszatartó erő: nem kerülnek jelentősen többe, mintha hazai énekest hívnánk vendégnek. Eduardo kezdettől fogva azt tartotta az operaverseny legnagyobb hozadékának, hogy a címszerepet egy jó színvonalú színházban, megfelelő partnerekkel jól „beénekelheti". Leila is örült, hogy az egyik szerepálmát itt elénekelhette; korábban, mint máshol, nagyobb színházakban, ezért ő is örömmel tér vissza – mondja Gyüdi Sándor, a ma esti hivatalos premier karmestere.

Leila Zlassi és Eduardo Aladrén éneklik a mai bemutatón a főszerepeket.  Fotó: Frank Yvette
Leila Zlassi és Eduardo Aladrén éneklik a mai bemutatón a főszerepeket. Fotó: Frank Yvette


Az operafesztiválról

– Az Armel-fesztivál mindenekelőtt arra jó: mi ennyi operabemutatót anyagi okokból és a kapacitásaink miatt sem tudnánk tartani. A kevesebb nézőt vonzó modern operákról így szinte le kellene mondanunk. A fesztivál viszont minden évadban több új produkcióval ellátja azt a szűkebb réteget is, amely a kortárs opera iránt komolyabban érdeklődik. A fesztivál megrendezésében – ami óriási feladat – házigazdaként örömmel részt vállalunk; ilyenkor a színház minden munkatársa keményen dolgozik. Úgy érzem, mindenki egyre nagyobb kedvvel teszi ezt; jóleső büszkeség és elégedettség tölt el bennünket, hogy jól meg tudtuk csinálni. A külföldiek is elégedettek azzal a professzionális színházi közeggel, ami lehetővé teszi, hogy a produkciójuk kevés próbával is előadható itt – értékelte az operafesztivált Gyüdi Sándor.

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója azt is elárulta: a női főszerepben szombat este, a másik gárdával bemutatkozó Miksch Andriennt, a tavalyi fesztivál szegedi produkciójának címszereplőjét már a tavasszal felkérték, mert mindenképp szerették volna visszahívni. A darabot is úgy választották, hogy ideális feladat legyen neki. – Adrienn úgy fogalmazott: a fesztivál fődíja számára Szeged; az, hogy visszahívjuk, produkciót építünk rá. Mi is azt mondjuk: a fesztivál olyan kiváló énekeseket hozott számunkra, mint Adam Diegel és Adrienn. Akkora társulatot lehet, hogy soha többé nem tudunk már felépíteni, amelyben minden főszerepre megvan az ideális énekes. De a fesztiválon munka közben is megismerünk olyan művészeket, akikre később is számíthatunk – hangsúlyozza a színidirektor.

Az André Chenier-ből október-novemberre összesen tíz előadást terveztek, ami nagyobb széria, mint a tavalyi Francesca da Riminié volt. – Az opera világában a cím az egyik legdöntőbb tényező, amely a közönséget vonzza. Az Aida és a Carmen iránt mindig nagy az érdeklődés; a kevésbé ismert darabokra nem jönnek be olyan könnyen a nézők. Ezt a tavalyi tapasztalataink is megerősítették. Az André Chénier-t jobban ismeri a közönség; a 90-es évekből is sokaknak van még pozitív előadásemlékük – véli Gyüdi Sándor. – Az operairodalomban gyakori a történelem és az egyéni sors konfliktusának ábrázolása; Giordano darabja a francia forradalom korának viharos eseményeihez kapcsolódik, és a szerelmi szál is izgalmas benne. A cselekménye azonnal követhető, csodálatos dallamaival a szerző kiválóan játszik az érzelmi húrokon, könnyen bele lehet feledkezni a színes muzsikába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetrendváltozás Szegeden: így közlekednek a villamosok és a trolik az ünnepek alatt

Az október 23-i és a halottak napi munkanap-áthelyezések valamint az őszi szünet miatt változik a menetrend Szegeden. Töltse le tőlünk a pdf fájlokat! Tovább olvasom