Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Cigány gyerekeket segítő mentorok

Ennyi szegedi gyerek egyszerre még nem váltott iskolát egyik tanévről a másikra, mint majd idén szeptemberben. A Kodály téri iskola bezárásával 270, a Kolozsvári téri Móra megszüntetésével 137 kisdiák folytatja új helyen tanulmányait. A többszörösen hátrányos helyzetű cigány gyerekek beilleszkedését mentorhálózat segíti.
Nyolcvan-kilencven roma szülő vett részt a minap azon a fórumon, melyen a bezárásra ítélt szegedi Móra-iskolába járó gyerekek jövőjéről esett szó – mesélte Hajdú Géza, aki nem csupán a Cigány Oktatási Egyesület képviseletében foglalkozik évtizedek óta a romákkal.

– Ha nem támogatja szeretettel beilleszkedését az új közösség, a cigány gyerek kiesik az oktatási rendszerből, így a jövőjét veszti, ezért kulcskérdés, hogy a befogadó iskolák tanárai, s különösen az osztályfőnökök felkészüljenek az integrációs program végrehajtására – hangsúlyozta. Hajdú Géza elmondta, hogy egyesületük minden módszerbeli segítségre kész. A szakember fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az ismeretlen helyzettől a cigány és a befogadó osztályokba járó nem roma diákok szülei egyaránt tartanak. E félelem leküzdésének egyetlen eszköze: egymás megismerése és az új intézmény szokásainak megismertetése.

Befogadók

A szegedi cigány gyerekek háromnegyede jelenleg is a város különböző iskoláiban tanul. A roma diákok Móra-iskolások alkotta egynegyedét, mintegy 130 tanulót tíz szegedi oktatási intézmény fogadja be. Átlagosan 10-15 új cigány gyerek kerül az Arany János, a Béke utcai, a gedói, a József Attila, a makkosházi, a két rókusi, a tarjáni magyar–német két tannyelvű, valamint a Weöres általános iskolába; ennél több diák jár majd a Kolozsvári térhez legközelebbi iskolába, az alsóvárosiba.

A mórás szülők – a szabad iskolaválasztás jegyében – a napokban nyilatkoznak arról, hogy a város melyik intézményében szeretnék tudni szeptembertől a gyereküket. A Móra mostani nyolcadikosainak elballagása után várhatóan 137, többségében rossz helyzetű és cigány gyerek Szeged tíz másik iskolájába kerül. Az integráció megvalósítását segítendő a város pályázik a kiemelt normatívára, ami gyerekenként és tanévenként 61 ezer 500 forint többletet jelent. Erről, valamint a jogszabályi háttérről a befogadó iskolák pedagógusait már tájékoztatták – tudtuk meg Kardos Jánostól. A szegedi polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője fontosnak tartja, hogy az intézményt váltó, a város új részeibe utazó cigány gyerekeket bérlettámogatással, esetleg iskolabusszal segítik. Fölzárkóztatásukat és beilleszkedésüket pedig – május végégig kidolgozandó terv alapján – mentorhálózattal, vagyis a cigány gyerekeket ismerő és segítő pedagógusok, szociális munkások együttes munkájával támogatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiment a divatból a csokinyuszi

Mi számít manapság divatos húsvéti ajándéknak? Bár nélkülözhetetlen, de már nem a csokinyuszi és a… Tovább olvasom