Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Cigi, cigi – 7 ezres átverés a szegedi Mars téren

Szeged - A konspiráció meggyőző volt, sőt még a jövő heti üzletet is megbeszéltük, mégis átvertek, amikor illegális árusoktól akartunk cigit venni tegnap a Mars téren.

– Nem mondhatjuk, hogy cigit árulnak, mert nincs náluk áru, hiányzik a bizonyíték – közölte tegnap délelőtt a Mars téri piacigazgatóság irodájában a bekamerázott területet figyelő nő, aki azonban ettől függetlenül arcról ismeri a zugárusokat. A júliusi áfa- és jövedékiadó-emelés elkerülése miatt, a spórolás szándékával látogattunk el mi is az illegális cigiárusok törzshelyére, a Mars térre – hátha olcsóbban megússzuk káros szenvedélyünk kielégítését.

Az egyik képernyőn azt láttuk, hogy a piac előtti nyilvános vécénél álló, ezüstszínű válltáskát hordó fiatal nő éppen egy csíkos inges idősebb férfivel beszélget, majd telefonálni kezd. Ő az egyik zugárus – kaptunk útbaigazítást. Nem sokkal később megjött egy fekete pólós, testesebb nő is, az ezüsttáskás „kolléganője".

Kollégánk üzlete alakulófélben, miként a térfigyelő képernyőjén látható. Fotó: Segesvári Csaba
Kollégánk üzlete alakulófélben, miként a térfigyelő képernyőjén látható.
Fotó: Segesvári Csaba

– Cigi, cigi? – kérdezgették halkan a járókelőket, amikor odaértem. – Mijük van? – kérdeztem. – Mi kell? – kérdezett vissza a fekete pólós. Megmondtam, mire azt ajánlotta, ne 1, hanem 2 kartonnal vegyek belőle, mert úgy 6 ezerért odaadják a boltban régi áron 11 ezer 400 forintért kapható árut. Belementem, hiszen így szinte fél áron hozzájutok.

A fekete pólós nő előre küldött, a Gábor Dénes középiskola elé, hogy ott bizniszeljünk, mert „itt mindent látnak a kamerák". Azért menjünk külön – magyarázta –, mert együtt nagyon feltűnő lenne. Ott odaadom a pénzt, aztán hozzák a cigit – vázolta az üzlet forgatókönyvét. A helyszínen átadtam a pénzt. De nem 6, hanem 7 ezret – ugyanis nem volt ezresem. – Nem tudok visszaadni, de nem baj. Nyugi, a jugó csaj majd hozza a visszajárót is – mondta a nő, aki ezután instrukciókkal látott el. Az iskolaépület melletti barna kaput figyeljem, ott jön ki az ezüsttáskás „kolléganő", aki előbb elmegy a Gogol utcai lakásba felvenni az árut. Nem baj, hogy nincs nálam szatyor, azt is hoznak – ígérte.

A Mars téri csarnokban és környékén zajló eseményeket innen követik. Fotó: Segesvári Csaba
A Mars téri csarnokban és környékén zajló eseményeket innen követik.
Fotó: Segesvári Csaba

Közben elmondta, hogy a cigi „Jugóból" jön, mert Romániában 100 kilométert kell autózni ez első vámmentes boltig: nem éri meg onnan hozni a benzinköltség miatt. Miután felvetettem, hogy talán a barátaimat is érdekli az olcsó áru, megbeszéltük, hogy jövő szerdára összeszedem a rendelést. Ők ugyanis csak szerdán „dolgoznak", 9 és 10 óra között. Fáj a feje, meleg van, és cukorbeteg is – szabadkozott nem sokkal később amiatt, hogy mennie kell. De azért én várjak a megbeszélt helyen, 15 percen belül hozzák a cigimet.

A negyedóra letelte után már kezdtem kicsit aggódni, de azért vártam tovább: hátha valami gond akadt menet közben. Végül 40 percnyi álldogálás után beláttam: átvertek, lemondhatok az olcsón kínált, mégis drágává vált cigiről. Visszamentem ugyan reklamálni a vécé elé, de ott már senki sem volt. Talán már éppen azt számolgatta a két nő valahol: mennyit is kerestek aznap a hiszékeny és mohó vevőiken.

Ősztől erősödhet a csempészet

Idén januártól július 20-áig összesen 33 ezer karton cigarettát foglalt le 160 millió forint értékben a VPOP Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága (DARP) a szerb és román határszakaszokon. Tavaly ugyanebben az időszakban 50 ezer kartont állítottak meg ugyanitt, nagyjából 256 millió forint értékben. Némedi Varga Éva, a VPOP DARP szóvivője szerint a júliusi adóemelések csak szeptemberre lesznek érezhetők a csempészetben – nagyjából addigra fogynak ki a boltok és nagykereskedők régi áras raktárkészletei. Ennek ellenére kedden is találtak csempészcigit Nagylakon: két román autóbuszból került elő 200 karton, 1 millió forint értékű cigaretta.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. rókus1 2011. augusztus 08. 19:36
  „az eszem megáll!!!!! mennyire buta,mohó a magyar????iskolázatlan roma csajok ilyen átlátszó trükkel,ilyen könnyen becsapják,leveszik őket.....hát meg is érdemeljük ! ők meg minek is tanuljanak,dolgozzanak ,ha igy is megélnek belőlünk.(a többi megélhetési trükkjükről amit a szipolyozásunkra használnak már ne is beszéljünk!) édes Istenem mivé lett a világ! s benne a magyarság......”
 • 62. Agáta 2009. július 24. 18:36
  „Még hogy nem tudnak semmit tenni! Csak akarni kell. Hosszú évek ótak kell tűrnünk nekünk, piacra járóknak a nem idén lebarnultak zaklatását. Csak annyit tegyenek, hogy valaki valamilyen hangfelvevővel a zsebében menjen ott végig és álljon meg, a kamerák pedig hozzá veszik a képet. Már le is buktatták őket, mert felveszik, hogy "cigi"-t ajánlgatnak. Ennyi. És én nem is vagyok sem biztonsági ember, sem rendőr. Csak egy józan ésszel rendelkező állampolgár.”
 • 61. Ineen 2009. július 24. 09:50
  „1.a bizt.örök zárjegyes bolti cigit szivnak.Tuti!!
  2. nehz az ijet kiszürni merta kamera szobábol nem lehet hallani hogy" cigi-cigi-cigi"
  3. nem kellet volna elöre oda adni a pénzt.van mikor hozzák is akartont, de nem cigaretta hanem papir zsepkendő van becsomagolva ami"náthás idöben épp jol jön ha ugy nézzük"

  nem szabad a marstéren cigit venni föleg nem ilyen alakoktol..”
 • 60. frakk 2009. július 24. 06:48
  „Azt mondanám megérdemelte a dohányzó emberkénk az átvágást. Egyszer miért dohányzik, másodsorban miért ebben a formában szerzi be a cigijét.
  Ha valaki nem tudná bár szinte mindenki tudja ( hatóság is :)) ) a mars tér közvetlen közelében hatalmas cigi lerakatok vannak. Hogy ezek miért működhetnek mégis "ebben az illegális formában",évek óta, azt mindenki döntse el. Miért lehetnek a Mars téren cigi árusok, amióta létezik a mars tér? Sikeresen felszerelték a kamerákat is(arra hivatkozva, hogy a cigiseket lefülelik vele) hallott már valaki arról , hogy a kamera miatt lebukott valaki??
  Egyetlen cigisért sem kár, tegyék tönkre az egészségüket bármilyen primitív formában. Mély megvetésem van a dohányosok társaságáról, ha tehetném ingyen adnám nekik a cigit, hogy mennél hamarabb befejezzék amit ők lassan visznek végbe.”
 • 59. Nemzetirock 2009. július 24. 06:04
  „moderálva off”
 • 58. Nemzetirock 2009. július 24. 06:01
  „moderálva off”
 • 57. Nemzetirock 2009. július 24. 05:59
  „moderálva”
 • 56. emigrans 2009. július 23. 23:28
  „biztos nem cigányok :D”
 • 55. CID 2009. július 23. 23:24
  „moderálva sértő”
 • 54. morci 2009. július 23. 21:33
  „most őszintén..ki .... ad egy vadidegeneknek 7ezret,hogy majd 2 sarokkal arréb,kap érte valamit..ugyan,ugyan”
 • 53. Tanuki 2009. július 23. 20:30
  „Igy jártak az ország bölcs válságkezelői.

  Emelik a jövedéki adót, elkészitik a számitásokat, hogy mennyivel több jut válságkezelésre, csak azzal nem számolnak, hogy az EU-ban nincsenek vámhatárok úgyhogy a nehezen kiötlött és parlamenten átvert adótörvényekkel azt érik el, hogy az emberek az alternativ források felé fordulnak és ezzel kistafirozzák a cigányokat.

  A válság mélyül, a kereslet visszaesik a cigányok meg hiznak. Ők biztosan meg fogják köszönni!”
 • 52. Kendó 2009. július 23. 19:54
  „Még szerencse, hogy arcról felismeri a biztonsági cég a zugárusokat, megnyugodhatunk. De, vajon miért hagyják, hogy virágozzon ez az üzlet? :-))”
 • 51. TrombiFrédi 2009. július 23. 19:46
  „Akinek ennyi esze van, megérdemli, hogy így járjon...!:)”
 • 50. flexsnake 2009. július 23. 18:54
  „moderálva off”
 • 49. flexsnake 2009. július 23. 18:51
  „moderálva off”
 • 48. flexsnake 2009. július 23. 18:47
  „várom hogy a fényképen szereplők pereljék az újságot jóhírnév megsértése címén. Amit meg is nyernének ugyanis nem bizonyítható a dolog :)”
 • 47. o1királylány 2009. július 23. 17:46
  „fizetett adóból ne osztogasson.Reméllem a :tisztelt ujságiró a saját fizetéséből adta oda a 7OOOeFT-ot .Az én álltalam be”
 • 46. Mignon 2009. július 23. 17:37
  „moderálva”
 • 45. egal 2009. július 23. 17:36
  „moderálva off”
 • 44. achilleus 2009. július 23. 17:33
  „moderálva off”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ló meghalt a Csillag börtönben

Szeged - Kassák Lajos önéletrajzi művét, A ló meghal, a madarak kirepülnek című költeményét vitte a… Tovább olvasom