Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Cigibiznisz a Mars téren

Hemzsegnek a cigiárusok a szegedi Mars téren. A heti többszöri vámos és rendőri razzia ugyan elriasztja az illegális árusokat, de a hatósági emberek távozása után visszaoldalognak a piacra. A szakemberek szerint a dohánybiznisz virágkorát éli. A zsebtolvajokat sikerült megtizedelni, de ellenük a bizonyítás nagyon nehéz.
A monitoron jól látható, hogyan megy az üzletelés Fotó: Frank Yvette
Már reggel hét órakor akcióba léptek a vámosok és a rendőrök Szegeden a Mars téren. A hét végén nem rendkívüli akcióra gyülekeztek a Vásár és Piac Kft. önálló rendészeti részlegén, a diszpécser központban. Hetente többször szoktak razziázni, sőt egy nap alatt is többször visszatérnek a hatóságok nyomozói. Az ügyes kezű, rutinos diszpécser közreműködésével, a majdnem minden zugba belátó kamerák segítségével először megfigyelést végeztek.

– No, itt van a díszes társaság – mutatta a vámosok mobil ellenőrzési csoportjának egyik tagja, majd sorolta az összes gyanús ember nevét. Legkorábban a cigiárusok kezdenek, majd jönnek a zsebesek és a köztörvényes bűnözők – magyarázta Rusin Csaba, a Mars tér rendjét felügyelő Ultra-Média Kft. stratégiai igazgatója.

A cigiárusok a nyár óta működő új, korszerű térfigyelő rendszer hatására nem az egész téren dolgoznak, hanem már csak a pályaudvar felőli
Bővül a rendszer

A Mars téri diszpécserközpont monitorain jelenleg a piac területe látható és a csarnokokban a mozgások figyelhetők meg. A kiváló kamerák azt is megmutatják, hogy mennyibe kerül egy fasírt vagy milyen cigit kínálnak a kabát alól dolgozók. A rendszerhez január elsejétől kapcsolódik a Szent István téri kamerahálózat. A tervek szerint szintén az év elejétől a Kárász utcát és az Indóház teret is 24 órában a Mars térről figyelik meg. 
bejáratnál a szűk soron helyezkednek el. Vannak vagy tizenöten, általában a nők árulják a Szerbiából, Romániából és Ukrajnából származó védjegyes vagy anélküli csempész dohányárut. Az akciócsoport egy olyan fiatal nőt figyel, aki gyanúsan kövérnek látszik.

– Vélhetően a bugyija, a melltartója, a cicanadrágja és a kabátbelseje is tele van cigarettával. A vámosokkal olyan úton közelítjük meg a mázsaházat, amit a cigiárus nőkre vigyázó férfiak éppen nem figyelnek. A rajtaütés sikerül is, előkerül néhány doboz cigaretta, amit kétszázötven forintért árul a nő. A két férfi vámos, mivel nem motozhat, betessékeli Szilviát a rendészetre. A nagykabát alól összesen 29 doboz kerül elő.

Később civil ruhás akciócsoport is érkezik. Bármikor, bárhol feltűnhetnek, és szigorúan titkos parancsok szerint dolgoznak. Ők inkább azt figyelik, honnan kapják a terjesztők az utánpótlást. Egy férfit egészen a házáig követnek. Jó a megérzésük, a kalapos ember éppen áruért megy. Gyorsan el is terjed a hír a piacon az akcióról, és eltűnnek az illegális árusok. Negyedórán belül azonban megtörténik a visszarendeződés, és folytatódhat a biznisz. Főként a kisnyugdíjasok vásárolnak, akiket sokszor megvezetnek a cigisek.

Elkérik a pénzüket azzal az ürüggyel, hogy majd hozzák az árut. A pénznek nyoma veszik, a vásárló hoppon marad. Egy korábban pórul járt férfi előző esetére még emlékszik, ezért hiába fűzik az árusok. Ő már tanult a korábbi átverésből, de a szegénység rákényszeríti, hogy itt szerezze be a pöfékelnivalót. A Marson ugyanis 100-200 forinttal is olcsóbb a cigi.

– Óriási dohányt szakítanak a cigisek – hangzott a diszpécser szobában, miközben zsebesekre vadásznak. – Körbeveszik a kiszemelt áldozatot, ügyelnek, hogy a kamerákat eltakarják. Megjegyezte: a rendészek próbálják megelőzni az elkövetést, és figyelmeztetik a kiszemelt áldozatokat. Nyár óta negyven százalékkal visszaesett az effajta bűncselekmények száma.

Négyszázmilliós bírság

A dél-alföldi régió határszakaszán az új szabályozás kezdetétől – június elsejétől – október végéig, összesen 36 ezer 460 karton cigarettát koboztak el a vámosok. A 6434 eljárás során 400 millió 573 ezer 449 forint jövedéki bírságot rótt ki a vám- és pénzügyőrség – tudtuk meg Némedi Varga Évától, a dél-alföldi regionális parancsnokság sajtószóvivőjétől. Ezzel egy időben 383 gépjárművet foglaltak le, amelyekből a bírság megfizetése után 296-ot visszaadtak a tulajdonosoknak.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a Tiszavirág épülete

Több mint 100 millió forintból újítják fel a Tiszavirág zónázó épületét, a Balassa-házat. A műemléki… Tovább olvasom