Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Cigipiac: kevesebb a dohány

Szeged - Negatív rekord született a legális cigarettaforgalomban tavaly: a piac év végére éppen elérte a 7 milliárd szálas szintet – korábban bőven 10 milliárd felett volt az éves fogyasztás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikái szerint tavaly novemberben mindössze 397 millió szál cigaretta fogyott Magyarországon, miközben a dohányboltok 2013. július 1-jei megnyitása előtt nem volt ritka az egymilliárd feletti szám sem. Legutóbb 2011 januárjában volt arra példa, hogy 400 millió szál alá csökkenjen a havi fogyasztás. A piac év végére éppen elérte a 7 milliárd szálas szintet, míg a korábbi években bőven 10 milliárd felett volt az éves fogyasztás.

A dél-alföldi régió területén tavaly megközelítőleg 6 millió 400 ezer szál illegális cigit foglaltak le a pénzügyőrök, szinte pontosan annyit, mint 2013-ban.

A drágaság ára: Az egyik maga sodorja, a másik feketén szerzi be a füstölni valót. Fotó: Karnok Csaba
A drágaság ára: Az egyik maga sodorja, a másik feketén szerzi be a füstölni valót.
Fotó: Karnok Csaba

 

Csökkenő adóbevétel

A dohánytermékek jövedékiadó-bevétele 2012-ben 344,7 milliárd, 2013-ban 311,6 milliárd, tavaly már csak 287,9 milliárd forint volt. Magyarországon a nemdohányzók védelmében tett intézkedések, és vélhetően a magas cigiár miatt az elmúlt másfél évben jelentősen csökkent a dohányosok száma: a felmérések szerint több mint 200 ezren hagyták abba a füstölgést.
 

Némedi-Varga Éva pénzügyőr őrnagy elmondta: harmadik országból – így Szerbiából is – legálisan fejenként 40 szál cigaretta hozható be Magyarországra. Az uniós tagállamok zárjegyével ellátott cigaretták azonban korlátlanul hozhatók be hazánkba, de azt továbbértékesíteni nem lehet. A nagylaki határnál dolgozóktól megtudtuk: a szintén uniós tagállam Romániában jelenleg közel azonos a cigaretta ára, mint nálunk, fajtától függően 20-30 forint az eltérés. Ezért Romániába szintén nagyüzemben próbálják becsempészni Szerbia felől az illegális füstölnivalót Moravita határátkelőn keresztül. Nem véletlenül: Szerbiában egy doboz Pall Mall átszámítva 430, egy Marlboro 630 forint.

Szegeden a csökkenő kereslet miatt az elmúlt hónapokban számos dohánybolt húzta le a rolót, vagy költözött más helyre. – A nyitástól számított első évben sok nehézséggel kellett megküzdenünk, hiszen a jogalkotó először nem szabályozta a trafikok egymástól való távolságát. A Dugonics téren kezdtünk, de nagyon sok másik trafik nyílt a közelünkben, amiről előre nem tudhattunk. Folyamatosan csökkenő forgalmunk nem érte el azt a szintet, ami a bolt fenntartásához szükséges lett volna. Tavaly nyáron költöztünk el a Vértói úti trolivégállomás közelébe, ahol nem volt addig dohánybolt: itt javulni kezdett a forgalmunk – mondta a Dugo-Trafik Szeged vezetője. Telek Botond szerint a cigarettaeladás aránya folyamatosan csökken, mivel sokan tértek át a fogyasztási dohányokra – ezeket a cigarettahüvelybe saját kezűleg töltik be. Trafikjukban a legolcsóbb cigaretta jelenleg a Hungária, ami 820 forintba kerül. Legtöbbet a Marlboro Fuse Beyondért kell fizetni, paklija 1080 forint, míg a középkategóriás Pall Mallt 980 és 1010 forintért is árulják.

 

 

 

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A Világgazdaság szerint a dohányosoknak hamarosan ismét több száz forintos emelésre kell felkészülniük. – Idén már nem számítunk számottevő drágulásra, hiszen januárban már történt egy 30 forintos emelés a közép- és felső kategóriákban, míg az alsó kategóriában akár 50 forintos árcsökkentéssel is találkoztunk. Ettől függetlenül egyre több vevő sokallja a cigaretta árát és tér át a fogyasztási dohányra. Találkoztam olyanokkal, akik próbálkoznak a leszokással, de általában nem sikerül nekik. Sajnos jelen van a feketekereskedelem is a piacon, bár a boltunk környékén még nem találkoztam illegális árusokkal – magyarázta az üzletvezető.

Vélemények

Olvasóinkat a Facebookon arra kértük, hogy mondják el véleményüket a cigaretta áráról, az esetleg emiatt történő leszokásról és a feketekereskedelemről. A nagy többség szerint nem szív kevesebbet a magyar, csak – ahogy Kiss Sándor fogalmazott – :a „sumák" cigiket szívja. Horvát Béla szerint a drága cigarettával a feketegazdaságot növelik. – Aki láncdohányos, az megtalálja a módját, hogy megvegye az illegális cigarettát, amit úgyse lehet megszüntetni, vagy az olcsó dohányt fogja venni, és csavarja a cigit. De az ára miatt nem fog leszokni, az biztos – írta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiesett a Dal elődöntőjében a Fool Moon

Nem sikerült idén a Fool Moon-nak: a szegedi pop-a cappella csapat már az elődöntőben elvérzett a… Tovább olvasom