Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Cigistop: 9 hónap alatt senkit sem büntettek meg Szegeden

Szeged - Kilenc hónapja lépett életbe a szegedi cigistop. Úgy tűnik, a helyiek lassan hozzászoknak a korlátozáshoz. A közterület-felügyelők eddig csak figyelmeztettek, pénzbüntetést még nem szabtak ki.
– Nem tudtam, hogy tilos, de nem is érdekel. Úgyis mindjárt eldobom, mert jön a villamos – vonta meg a vállát a Centrum előtti váróban kedd reggel a szürke kabátos, 18 év körüli fiatalember, amikor megkérdeztük: tudja-e, hogy tavaly június elseje óta szabálysértést követ el azzal, ha a megálló várójában dohányzik.

Az Anna-kúti megállóban egy fekete kabátos férfi állt, kezében egy félig elszívott cigarettával. – Hallottam a szabályozásról. Nézzék: ha ideállok, már legálisan szívom – mondta a középkorú Horváth Péter, és egyet jobbra lépve kiállt a váróból.

– Tudatosan cigizek itt, távolabb a várótól. Tudom, hogy nem szabad alatta állva dohányozni. Én még a csikket sem dobálom el! – állította a narancssárga kabátos Mihály a Dugonics téren. A Kecskés felé tartó négyes villamost várta, miközben dohányzott.

Fotó: Karnok Csaba
Eldobott csikkek a villamosmegállóban - két lépésre a szemetestől.
Fotó: Karnok Csaba

Belefeledkezett a Reök előtti építkezés tanulmányozásába, és rágyújtott egy-egy szál cigarettára két egyetemista. Ági és Melinda szeptember óta él Szegeden. A vasútállomás előtti buszmegállónál látták a táblát, amely felhívja a figyelmet a korlátozásra. Bevallották: nem jutott eszükbe a szabályozás, amikor rágyújtottak – igaz, a várótól pár méterre.

Kilenc hónapja él a rendelet Szegeden, amely szerint tilos rágyújtani a tömegközlekedési eszközök megállóinak váróiban, a temetőkben, az oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények és a templomok bejárata előtt. Egy hónapos türelmi idő után július elsejétől számíthat bírságra az, aki tilosban pöfékel. A szabálysértés 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

– Kollégáim mérlegelik, hogy megbüntessék vagy sem a tiltott helyen füstölgőket. Eddig még nem szabtak ki pénzbírságot – mondta Kéri József. A szegedi közterület-felügyelet vezetője hozzátette: a középiskolák és játszóterek környékén fokozottabban figyelnek a szabály betartására, razziákat mégsem terveznek. Szolgálatban lévő kollégái más szabályok betartása mellett a dohányzási tilalom betartását is figyelik. Ha valaki a tilosban cigarettázik, azt lefotózzák, és figyelmeztetik. Szerinte fontosabb a tudatformálás és a társadalmi összefogás, mint a bírság.

Még Szentesen sem büntettek

Vásárhelyen 2007 októbere óta – a megyében elsőként – nem lehet dohányozni a játszótereken, a városházán, az oktatási, egészségügyi és más közintézmények területén sem. A közterület-felügyelők eddig 10–15 esetben szabtak ki játszótéri dohányzás miatt bírságot, míg a közterületen eldobott csikkekért 35–40 alkalommal. A szabálysértés összege 3 és 20 ezer forint között van. Szentesen ugyanennyi a bírság, de 2008 júliusa óta még senkinek nem kellett fizetnie azért, mert a játszótéren dohányzott. A tavaly áprilisi tilalom óta egyszer büntettek a játszótéren cigarettázásért Csongrádon. A dohányosnak 10 ezer forintja bánta a szabályszegést. Ez a bírság minimumösszege, a maximum 30 ezer forint. A városban a parkok területén sem lehet rágyújtani.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. ljgda 2011. április 27. 16:35
  „Én változtatni akarok az életemen, és nem a törvény miatt, viszont mint szokást nem tudom legyőzni. Egyelőre kipróbálom ezt azt új elektromos cigit amit neten lehet rendelni, és majd meglátom. Tény, hogy nem ugyanaz, de kevésbé rossz. Ha valakit érdekel itt megtalálja http://clearsmoke.hu/”
 • 42. gombika 2010. december 30. 04:48
  „Azért érdekesnek tartom,hogy a dohányzókat kitiltják mindenhonnan.
  Ezzel a témával mindenki foglalkozik!
  De kérdezem én:azzal miért nem törődik senki,hogy a panellakók nagy többsége a játszótérre viszi a kutyáját
  sza___tni?
  Az a "melléktermék" sokkal nagyobb galibát okozhat a gyermekeknek,mint ha elszívnak mellette a szabadban egy cigit!
  És ha a füves területeken szétnéznének,lenne annyi "Kutyapiszok",mint cigarettacsikk!
  És mersz neki szólni,hogy vigye onnan a kutyáját,még leordít!
  GYERMEKEINK VÉDELMÉBEN:EZZEL IS TÖRŐDHETNÉNEK A VÁROSŐRÖK!”
 • 41. történész 2010. december 29. 19:58
  „A jog csak buszmegállóra szól.Nos nálunk a járda és a buszmegálló bizony sok helyen egy és ugyanaz,tehát egy marhacsek talál ki ilyen vad komcsi törvényt. A Vasas SZ.P. megállónál a Kossuth L-on, vagy a templomnál melyi baromagyú bizonyítja be,hogy én a buszt várom ??
  Még nyugaton csak gondolkodnak és felvetődik gondolat addig itthon a diktátorok ,hajazva a világot azonnal:ELRENDELEM MINT ELSŐ FERENC,ELSŐ VIKTOR.
  A napokban egy bécsi vendéglőben simán lehetett dohányoznom.Van ahol ki van írva a nemdohányzó kocsma, oda nem megyek be,vagy nem gyújtok rá.”
 • 40. andalgokandallo 2010. december 29. 10:52
  „az egész rendelet értelmezhetetlen. dohányosként néha én is elgondolkozom azon, hogy cigizzek úgy az utcán, hogy semmilyen szabályt ne sértsek - ha megálló közelében érek a cigi végére, akkor nyomjam el a megállóban, vagy dobjam a földre. és amíg a megállóban próbálok kultúráltan nem szemetelni, hanem szépen hamutartóba, addig megesik hogy valaki van olyan kedves és figyelmeztet rá, hogy az ő tüdeje bizony miattam fog rákosodni...

  aztánmeg, éjszaka játszótéren lógni nagyon szeretünk. gyerekek olyankor nincsenek. nem szemetelünk, nem szokásunk. ezért is büntethetnek?

  a bűzről meg... azt megértem, ha zárt térben valakit zavar a dohányzás. nade szabad levegőn? az ilyet nem nagyon tudom komolyan venni. ez az antidohányosok nyavalygása. az autók-buszok-kamionok füstje szerencsére nem büdös, azért nem kell sírni.
  én azt tiltanám be, hogy büdös emberek tömegközlekedjenek. ha valaki egy hete nem fürdött, fogkefét nem igazán ismeri, de a fokhagymát annál inkább, azt tiltsák ki a zárt helyekről. a megállóban meg felőlem lehet büdös, ott annyira nem zavar...”
 • 39. 620829 2010. december 29. 10:47
  „éN már régóta mondom-hogy itt e honban nagyon-nagyon sok a primitiv -2iq-jú emberke.....olyanok az emberek amilyen az országuk.....nem írom l---mert egy fajmagyar még beperel-----és tény-hogy nagyon negatív!”
 • 38. csendesen 2010. március 06. 14:06
  „Megdöbbentő,hogy felnőtt emberek nem fogják fel ésszel azt a tényt miszerint ez a MI városunk.A MIÉNK dohányosoké és nem dohányzóké,úgy közösen.Ez a város olyan lesz amilyenné MI tesszük.Ha szana-szét dobáljuk a szemetet ( és nem csak a csikkről beszélek ) akkor koszos,mocskos,igénytelen.Ha megbecsüljük és MI vigyázunk rá gyönyörű,tiszta és szeretnivaló.Nincs kire újjal mutogatni,nincs kit szidni,teljesen mindeggy milyen pártállású a polgármester és hogyan hívják.A város tisztasága,rendje,szépsége vagy az ellenkezője MINKET benne lakókat minősít.Ezt illő lenne végre felfogni!!”
 • 37. vuk 2010. március 05. 09:09
  „29. hozzászólás flexsnake 2010.03.03. 21:32
  Ezt mire alapozva allitod?..
  Nem, egyaltalan nem fedezi a dohanyosok jovedeki adoja a dohanyzas okozta betegsegek kezelesi koltsegeit. Nemhogy majdnem, de nagyon messzi van tole.”
 • 36. shalomka 2010. március 04. 18:38
  „aki a közterületen alkoholt iszik azt meg kell büntetni, aki dohányzi azt meg kell büntetni. aki közterületen eszik bármit is azt is, ugyanis az eldobott szemétnek az eltakarítása is pénzbe kerül. továbbá ai közterületen fingik azt is büntessék meg. aki túl sok parfümöt használ azt is. aki nem használ azt is mert büdös.”
 • 35. varadipal 2010. március 04. 12:01
  „Okádni még szabad?”
 • 34. moderator 2010. március 04. 09:21
  „Engem nem zavar ha szívja, csak ne fújja!
  írta nemrég egy szellemes hozzászóló”
 • 33. Agáta 2010. március 04. 08:45
  „Egy szónak is 100 a vége, a bagós most is zavarja a nem bagóst, ennyi. Amíg nem szereznek érvényt a rendeletnek, addig az nem ér semmit. Ha majd a pénztárca bánja, akkor megtanulják, hogy ne fújják a füstöt a nem dohányzók orra alá, addig meg szívhatjuk mi is, akár tetszik, akár nem.”
 • 32. Filctoll 2010. március 03. 21:46
  „Véleményem szerint teljesen felesleges volt hozni egy ilyen rendeletet ha nincs aki betarttassa! A figyelmeztetés nem megoldás.”
 • 31. flexsnake 2010. március 03. 21:36
  „A disznószarszagot tavaly nem volt kire ráfogni, mindenkit zavart. Ezt meg rá lehet kenni a dohányosokra. Szerintem minden kisgyerekest kiáltsunk ki veszélyeshulladékkal kereskedőnek mert a pelenka az. Nem mindegyik hagyja a padon a terméket, de van rá példa.”
 • 30. flexsnake 2010. március 03. 21:33
  „24. eldobálnak csokipapírt is gyerekek. Nem azt jelenti hogy aki csokit eszik az majd el fogja hajítani a szemetet. Mennyiből tartana mondjuk a hamutartót kirakni a megálló mellé? Nehogy azt mondja nekem valaki hogy csak pont a megállóban zavarja a füst. Ez egy marhaság :D”
 • 29. flexsnake 2010. március 03. 21:32
  „23. a cigi jövedéki adója majdnem teljesen fedezi a háziorvosi ellátás költségeit az egész népességre nézve. Szóval a tbs marhaságot felejtsük el. Egyetlen indokot tudok elfogadni: büdös a füst és zavar. Ezt maximálisan meg is tudom érteni. Minden más csak mellébeszélés.”
 • 28. CID 2010. március 03. 21:14
  „Mondjuk a hajléktalanok, nem eldobják a csikket, hanem inkább felszedik. :)
  Jómagam dohányosként ( sajna ) próbáltam magamat tartani a rendelethez. Hülyén van megfogalmazva a szabályozás, és így ebben a formában idétlen is. Én spec eddig sem dohányoztam a " várókban " .”
 • 27. 620829 2010. március 03. 20:44
  „következmények nélküli ország és város.....buta-ostoba ...stb....nem írom tovább az emberek nagyon nagy része..és tessék lehet fújolni..ez tény sajnos......közlekedés-viselkedés stb...közröhej.....és még EMBEREKRŐL....beszélünk....ez a jelző más minőséget takar........és sajnos nagyon át kell menni az ország határon nyugatra, hogy meg is élhessük, tapasztalatban is, hogy felelősségtudat önmagam -mások és a környezetem iránt........elszomorító ez a szint--ahol a magyar nép nagy része tart!!!”
 • 26. vuk 2010. március 03. 20:30
  „21. hozzászólás flexsnake 2010.03.03. 20:13
  Ha te meg vagy gyozodve arrol, hogy az elszort csikkekert a hajlektalanok a felelosek, akkor te valami mas varosban elsz.. En eddig jalektalant meg nem lattam csikket elszorni (biztos megteszik, de nagyon kevesen vannak az egyeb nepekkel szemben), ellenben nem hajlektalant napi szinten.”
 • 25. szegarazs 2010. március 03. 20:28
  „A cikkből: "Nem tudtam, hogy tilos, de nem is érdekel. Úgyis mindjárt eldobom, mert jön a villamos"

  Na ez mekkora bunkó. Na itt látszik a legnagyobb baj, tényleg ilyen az átlag magyar dohányos. ELDOBOM, mondja. A torkán kéne lenyomni. Sétáljon már el a kukáig.

  Valaha ezt írtam erről (nem akarom bekopizni, mert hosszú):
  http://vezetek.blog.hu/2007/08/26/a_dohanyzasrol_1”
 • 24. szegarazs 2010. március 03. 20:24
  „22. hozzászólás flexsnake 2010.03.03. 20:18

  Dohányozzon, persze, csak az a baj, hogy a legtöbb bagós akkora bunkó, hogy rohadtul nem érdekli, hogy ki áll mellette, mögötte és milyen közel.

  A legrosszabb esőben, amikor áll a nép a tető alatt, erre valamelyik rágyújt.

  (A liftben rágyújtásért tényleg akasztás kéne.)”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen és Makón még cipelik a papírt

Szeged - Egyre több városban használnak laptopot az önkormányzati képviselők. Szentes és Makó… Tovább olvasom