Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Cigistop: a szegediek többsége ismeri a tiltásokat

Szeged - Több mint másfél éve él a cigarettarendelet Szegeden; célja a az önkéntes jogkövetés kialakítása. Vasárnap óta nem lehet rágyújtani a BKV megállóiban sem.
Ahogy rágyújtok, rögtön jön a villamos - így szól a dohányosok egyik Murphy-törvénye. Csakhogy már Budapesten sem mindegy, hogy hol gyújtják meg a cigarettájukat a villamosra, buszra várakozók. Tilos dohányozni a budapesti játszóterek és aluljárók után a BKV megállóiban, vagyis az autóbuszok, trolibuszok, villamosok, a fogaskerekű vasút, a sikló, a libegő és HÉV-ek megállóhelyein, állomásain. A fővárosi közgyűlés még decemberben döntött a dohányzási tilalom kiterjesztéséről: aki mégis rágyújtana egy megállóban, akár 50 ezer forintos pénzbírságra is számíthat - olvastuk a közrádió honlapján.

Korábban írtuk: Szegeden még 2009 júniusában bevezették a cigarettarendeletet (igaz, másképp tilt a fővárosi és a szegedi rendelet), amely szerint tilos rágyújtani a tömegközlekedési eszközök megállóinak fedett váróiban, a játszótereken, a temetőkben, az oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények és a templomok bejárata előtt. Feljelentés esetén a szabálysértés 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A fiatalokat nem hatja meg a cigistop. Illusztráció: Karnok Csaba
A fiatalokat nem hatja meg a cigistop.
Illusztráció: Karnok Csaba

- Reggel egy fiatal lány állt egyedül a fedett megállóban, és dohányzott. Vicces volt, hogy a többi, nem dohányzó várakozó utas nem lépett be a fedett rész alá, mindenki megállt mellette. A lány végül a sínekre dobta a csikket - mesélte Lovász Andrea, aki minden reggel a Centrum megállónál száll fel a négyes villamosra. Azt mondta, a héten többször is látott hasonlót reggelente. Ő hallott már a rendeletről, de nem szokott szólni. Arrébb áll, ha rászáll a füst - bár szélben vagy esőben nem ez a legkellemesebb megoldás - magyarázta.

– Megismerték a jogszabályt a szegediek. Bár a figyelmezetés mindennapos, többségük tud a tilalomról – mondta Kéri József, a szegedi közterület-felügyelet osztályvezetője. Megírtuk: sokáig csak figyelmeztettek - az első 9 hónapban senkit sem büntettek. Azóta kiszabtak néhány helyszíni bírságot - ennek összege 3–20 ezer forint lehet. Az osztályvezető tapasztalata szerint 3–7 ezres tétel a jellemző. Kollégái folyamatosan járőröznek, figyelnek, intézkednek - a dolgukat azonban nehezíti, hogy a tilosban cigizésnek bizonyíthatónak kell lennie. A szegedi közterület-felügyelet osztályvezetője szerint leginkább a játszóterekről tűntek el a csikkek.

A cél nem a bírságolás, hanem az önkéntes jogkövetés kialakítása. Igaz, ha valaki séta közben rágyújt a belvárosban, szinte biztosan szabályt szeg, amíg elszívja, mert az oktatási, kulturális, egészségügyi intézmények és megállók csaknem egymást érik a centrumban. A jogszabály célja a nem dohányzók egészségének védelme, vagyis az, hogy senki ne "kényszerítse" passzív dohányzásra a másikat, ne zavarja a környezetét a füsttel - ez pusztán figyelmesség kérdése; valamint az, hogy kevesebb eldobált csikk legyen a közterületeken.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. ljgda 2011. április 27. 15:45
  „Én változtatni akarok az életemen, és nem a törvény miatt, viszont mint szokást nem tudom legyőzni. Egyelőre kipróbálom ezt azt új elektromos cigit amit neten lehet rendelni, és majd meglátom. Tény, hogy nem ugyanaz, de kevésbé rossz. Ha valakit érdekel itt megtalálja http://clearsmoke.hu/”
 • 43. báránykám 2011. február 12. 00:17
  „8. hahaha62 2011.02.11. 10:15

  Mielőtt írsz, legyél tisztába a dolgokkal! pl szájkosár nélkül lehet kutyát sétáltatni, jobb ha tudod!”
 • 42. benczurt 2011. február 11. 22:14
  „hahaha62 Látom tökös legény vagy és elég nagydarab. Én fele akkora sem vagyok mint Te. De nagyon nem szeretem az olyan "idegenbe szakadt" honfitársaimat akik hazajárnak fitymálni a saját vérét. Ha nem tetcik ithon ne gyere haza (ha még a hazádnak tekinted) de ne is szavazz a választások idején.
  Amúgy nincs harag.”
 • 41. benczurt 2011. február 11. 22:07
  „19. keiner 2011.02.11. 12:25 Nem akarlak megbántani, de nekem az a tapasztalatom, hogy a németek is csak othon tartják be a hasonló szabájokat. Ahogy átlépik a határt ugyan úgy viselkednek mint mi, sőtt néha még rosszabbak, mert azt hiszik, hogy a pénzük miatt itt bármit megtehetnek, "úgy is megvesszük az egész országoz kilóra".
  Mégegyszer bocs, de ez a tapasztalatom.”
 • 40. benczurt 2011. február 11. 21:35
  „Én nem dohányzom, de szerintem kezdünk átesni a ló tuloldalára. Ha már legális a dohányzás legalább nyitott területen lehessen nyugottan dohányozni. Kivételek azért vannak: játszóterek, ovodák, iskolák, eü. intézmények és közvetlen környékei, de ennyi és ne tovább.”
 • 39. berkabela 2011. február 11. 20:50
  „Akik keményen,kreativan dolgoznak,azok nem alkoholra és dohányra költik el a keresetüket.Ergó: közel sem fizetnek annyi adót mint a becsületesen cigiző kocsmatöltelékek.”
 • 38. queenmargareth 2011. február 11. 19:23
  „37:+g
  :)”
 • 37. történész 2011. február 11. 18:31
  „Fingal falfestés..minél jobban tiltják annál jobban ébred az ellenállás”
 • 36. queenmargareth 2011. február 11. 18:29
  „34. JungHeinrich 2011.02.11. 18:15 DE, ŐK ELSŐSORBAN!
  CSAK NEM BECSÜLIK MEG ŐKET sajnos:(”
 • 35. giy 2011. február 11. 18:23
  „cigire: elektromos cigi, szemetre penzbuntetes, elektromos auto.... minden eljon 1x...idovel.”
 • 34. JungHeinrich 2011. február 11. 18:15
  „"Ezt az országot az autósok, az alkoholisták, és a dohányosok tartják el !!! " Talán azok az emberek akik a termelő és kreatív munkájukkal adóznak, nem?”
 • 33. queenmargareth 2011. február 11. 17:39
  „és, mint írtam a cigin kb 400%-os adó van amit a közösbe nyomnak. Az, hogy mi megdöglünk tőle, tudjuk. Azt is tudjuk, hogy rengeteg gége és tüdőrákos halt meg, úgy hogy sosem szívott cigit. Nehogy az jöjjön, mert passzív dohányosok voltak!!!
  És azt is kellet olvasnod, hogy én mit teszek azért, hogy ne fújjam mások szájába a füstöt.”
 • 32. queenmargareth 2011. február 11. 17:36
  „29. Cinea 2011.02.11. 16:33 mint ahogy a szmogot is szívod, ha karod, ha nem, ez nem védekezés, sajnálom.”
 • 31. aqaba10 2011. február 11. 17:31
  „Aki cigizni akar az cigizen a megállokban,mi az hogy beleszólnak a magán életembe.A megállokban piros lámpánál percegik szivom a szénmonoxidott amit a busszok, autok az orrom alá füstőlnek,nem beszélve a babakocsis kismamákról akik a kipufógógázzal egy szintben vanak a babakocsival és beteriti a kisbabát a füst, ezért ki a hibás ? Ezeket nem büntetik meg?”
 • 30. berkabela 2011. február 11. 17:07
  „Csak lassabban aranyapáim! Ezt az országot az autósok, az alkoholisták, és a dohányosok tartják el !!! Az amerikai " felső tizezer" is milyen praktikusan meggazgadott a szesztilalomból!? Én nem szivom, de frászt kapok ha rámlehel egy szeszkazán a füstmentes megállóban.Ezért tüntetni fogok! Majd következnek azok akik nem mosnak lábat stb.Lényeg a birság!!!”
 • 29. Cinea 2011. február 11. 16:33
  „Kedves 27. hsz!
  Enni, közlekedni, gyárkéményt füstöltetni muszály, cigizni nem! De jó hogy vannak akik cigiznek, legalább jó sok adó befolyik abból is.
  Aztán h mennyit fordítanak az agyonkormolt tüdők gyógyítására... azt már megint a nemdohányosok is szívják.”
 • 28. JungHeinrich 2011. február 11. 14:51
  „...az auto es cigaretta tarsadalmi hatasa egeszen mas , azt hiszem. Bar autoval is sokan teljesen ok nelkul jarnak. Kisvarosi viszonylatban a jarmuhasznalat tobb mint 50%a teljesen felesleges pusztan kenyelmi szempontbol indokolt.”
 • 27. queenmargareth 2011. február 11. 14:40
  „A cigi káros!
  De mennyire káros amit a boltokban vesztek?????????????Sokkal jobban!!!Csak nincs ráírva HALÁLT okozhat!
  Ha én el tudom, kerülni dohányzás és sétálás közben az arra sétáló gyerekeket, akkor a nagyon finnyás, csak a szmogot imádó orrocskák is arrébb tudnának állni!

  Mennyi embernek van itt autója????????Pedig káros!!!!”
 • 26. Hibiszkusz 2011. február 11. 14:02
  „A buszokon is lehetne ellenőrizni, mert a buszvezetők egyrésze is sz@rik rá, hogy az utastér tele van cigi füsttel!!”
 • 25. Dema 2011. február 11. 13:35
  „24. THE :D:D:D:D:D:D:D
  Te szegény! Árazd el vízzel! :D:D:D”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy lyukkörkép - avagy miért rosszak az utak?

Ismét szakemberhez fordultunk, hogy megtudjuk, miért lyukasak az utak. Tények, tények, tények. Tovább olvasom