Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Címkén az SZTE kutatási eredménye

Szeged - Mit tud tenni a társadalomért? E kérdésre is válaszolnia kell a XXI. század egyetemének – véli Buzás Norbert. Az SZTE innovációs igazgatója szerint az itteni kutatások beépülnek a mindennapokba.
– Az ötlet átalakul: termékké, szolgáltatássá vagy technológiává – ez a folyamat az innováció. Ennek része a kutatás-fejlesztés, a technológiahasznosítás, a piacra vitel is – fogalmaz Buzás Norbert. A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságát vezető egyetemi oktató hozzáteszi: úttörő módon már 2003-ban megalakult itt az az egység, amelynek munkájában eleinte a szabadalmak gyarapítására helyeződött a hangsúly, az akkori ipari kapcsolatok kiszolgálására törekedtek a kooperációs kutatási központok formájában. Mára a kutatás-fejlesztés és -szervezés, az innováció, a találmányi bejelentésnek és hasznosításnak a teljes vertikuma az igazgatósághoz tartozik.

Buzás Norbert: A legjobb 5 százalékba tartozik az SZTE innovációs teljesítménye a közép-kelet-európai régióban. Fotó: Karnok Csaba
Buzás Norbert: A legjobb 5 százalékba tartozik az SZTE innovációs teljesítménye a közép-kelet-európai régióban. Fotó: Karnok Csaba

Innovációmenedzser

2000 óta foglalkozik innovációmenedzsmenttel Buzás Norbert. Amit az üzletből tanult – például a Solvo Biotechnológiai Zrt.-nél, ahol szellemi tulajdon és technológia transzfer igazgatóként dolgozott –, azt a Szegedi Tudományegyetemen is hasznosítja. Itt 2003 óta létezik innovációs igazgatóság, amelyet 2006-ig Buzás Norbert irányított, majd 2010 novemberétől ismét kézbe vett. Közben oktat is: 6 évig az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék akadémiai kutatócsoportjában, 1998-tól 2007-ig a gazdaságtudományi karon, majd ismét az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán, ahol jelenleg a Műszaki és Anyagtudományi Intézet megbízott vezetője.

– 40 elemből álló szellemi alkotási portfólióval, jó egy tucat hasznosítási szerződéssel rendelkezik jelenleg az SZTE. A közvetlen, magyar hasznosításból származó bevétel körülbelül 35 millió forint – sorolja az igazgató. Elárulja: jelentős megállapodásra jutottak egyik külföldi partnerükkel. Az elmúlt öt évben az SZTE 400 kutatási szerződést kötött – többek között olyan cégekkel, mint a Mol, a Telecom, a GE.

– Tudástérképünk lefedi az összes, egyetemünkön folytatott kutatási irányt. A kulcsterületeket a legismertebb folyóiratokban megjelentetett közlemények, a legtöbbet hivatkozott szerzők, a legtöbb szabadalom, a legtöbb ipari szerződés és a hasznosítási bevételek alapján jelöltük ki, komplex mutatószámok segítségével. Vezértudomány a szegedi egyetemen például a lézerfizika, a neurobiológia, a megújuló energiaforrások és a klinikai kutatások – sorolja Buzás Norbert. – A legjobb 5 százalékba tartozik a közép-kelet-európai régióban az SZTE. Mert képes megmutatni, hogy találmányaiból bárki profitálhat: például holnaptól már az itt kidolgozott módszer alapján gyógyítanak, az itt felfedezett anyagot építik be az autóba. Ezért tervezzük, hogy címkével jelöljük meg a termékeket, amelyek a szegedi egyetemen végzett kutatási eredményt, szegedi hozzáadott értéket tartalmaznak.

Olvasóink írták

  • 1. Hammada_Fleet 2012. március 01. 15:27
    „"A közvetlen, magyar hasznosításból származó bevétel körülbelül 35 millió forint - sorolja az igazgató."

    Ez az adat önmagában is bizonyítja az "innovációs politika" (hehe) csődjét.
    Ha a külföldi hasznosítás nulla forintját is hozzátennék, akkor lenne igazán impozáns az összeg. Márpedig aki nincs a világpiacon, az nincs. De nem is az a cél, néhányan így is jól megélnek a sóderből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Estig tartott a havazás Szegeden, szerdán már hőség lesz

A havazás éjszaka elállt, a hó pedig elolvadt. Nap, szél, jó idő vár szerdán napközben. Tovább olvasom