Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Cinke a levelesládában

Ha én cinke volnék... – nem mernék a vasútállomás közelében egy vasutas levélládájában fészket rakni, fiókákat költeni. De a szegedi Tisza teherpályaudvaron már régóta nem pöfögnek-fékeznek-füstölnek a mozdonyok...
Ha én cinke volnék... – nem mernék a vasútállomás közelében egy vasutas levélládájában fészket rakni, fiókákat költeni. De a szegedi Tisza teherpályaudvaron már régóta nem pöfögnek-fékeznek-füstölnek a mozdonyok, a sínek közt virág virít, az egymás mellett árválkodó sínpárok fölötti tágasságot visszahódították a madarak. Az itteni Tisza-partot választotta birodalmául az a széncinke, amelyik immár harmadik éve Szűcs Ferenc, a nyugdíjas tolatásvezető levelesládáját veszi bérbe tavaszonként.

Kint és bent: tavaszonként átengedi levélládáját az ott költő cinkének a szegedi Szűcs Ferenc. Fotó: Schmidt Andrea
Kint és bent: tavaszonként átengedi levélládáját az ott költő cinkének a szegedi Szűcs Ferenc. Fotó: Schmidt Andrea

A madáranya finom szőrszálakkal, gallyacskákkal, fűszálakkal béleli ki az év 10 hónapjában postaládaként használt dobozt. Amint a cinke szorgoskodni kezd, a főbérlő – aki mellesleg a vasúttól bérli 48 négyzetméteres házikóját – egy műanyag flakont rögzít a levélláda fölé: oda várja a küldeményeket. Miheztartás végett pedig Szűcs László a postaládája nyílásába illeszti a föliratot: „Madárfészek". Kell a biztonság: tavaly 6, azelőtt 7 cinkefióka nevelkedett a ládaodúban. Aztán a madárkák a főbérlő zsebkendőnyi udvara fölött veszik az első repülőleckét, betonozott utakkal körbezárt kertjét tekintik asztaluknak és koncerttermüknek.


Az ifjú cinkék már távolabbra néznek. Elrepülnek. Saját fészket keresnek. A főbérlőnek meg akár Weöres Sándor sorai is eszébe juthatnak: „Ó ha cinke volnék, / Útra kelnék, / Hömpölygő sugárban / Énekelnék – / Minden este / Morzsára, búzára / Visszaszállnék / Anyám ablakára." Szűcs Ferenc a következő tavaszon ismét kész bérbe adni levélládáját – odúnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hét végére kész a szegedi nagykörút fele

Szeged - A hosszú hétvége előtt valószínűleg befejezik az útépítők a szegedi nagykörút külső sávjának javítását a Szilléri sugárúttól a Kossuth sugárútig. Tovább olvasom