Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

˝Cirkuszi˝ félév Belgiumban

Brüsszel - Hazánk uniós elnökségének végével lezárult egy korszak a brüsszeli Magyar Intézet életében is. Reményi Krisztina igazgató elégedett az előző féléves teljesítménnyel.
Reményi Krisztina több mint egy éve irányítja a brüsszeli Magyar Intézetet. Már a kezdetek kezdetén komoly kihívással nézett szembe: a magyar kultúra legfőbb hírnöke lett Európa fővárosában. Az elmúlt fél évben pedig – hazánk európai uniós soros elnöksége miatt – mindenki a magyar intézetre figyelt Brüsszelben.

Magyar művészeket, tájakat, népszokásokat bemutató kiállítások és estek, gasztronómiai különlegességek tárházát vonultatta fel az intézmény. A féléves rendezvénysorozat 70 millió forintos keretből valósult meg, amihez hozzájárult a belga partnerek támogatása is. – Nagy nemzeti összefogás részeként jött létre, jó érzés volt benne dolgozni – mondja az igazgatónő.

A kevés ember és a nehézségek ellenére Reményi Krisztina elégedett az elmúlt félév teljesítményével. Zenei beállítottságúnak tartja magát, így személyes kedvencei a – Művészetek Palotájához hasonló – BOZAR-ban rendezett koncertek, de minden esemény közel áll a szívéhez. – Nagyszerűek voltak a kortárs kiállításaink. Igazi élmény volt a Magyar vadak című nyitótárlat. Arról mesélt, hogy milyennek látjuk magunkat: színesnek, vidámnak, európainak, a nagy irányzatokhoz gyorsan csatlakozónak. Élmény volt belépni, és sugárzóan, katarzissal telve jött ki az ember a kiállítóteremből – mondja.

˝Őrült munka és öröm jellemezte az elmúlt időszakot.˝
Reményi Krisztina: őrült munka és öröm jellemezte az elmúlt időszakot.
Fotó: DM/DV

A spanyol–belga–magyar összefogásban rendezett márciusi Trio Fiesta fesztiválon nemcsak három nép kultúrája, de ízei is keveredtek. A meleg, cukrozott gofri, a tapas, a sajtos pogácsa, a fasírt, a mangalicaszalonna és a számtalan egyéb különlegesség mellé belga söröket, magyar és spanyol borokat szolgáltak fel a különféle nemzetiségű érdeklődőknek a balatoni világot bemutató fotókiállítás képei között. Az elnökség zárórendezvénye is ebben a szellemben valósult meg. Színes utcai forgatagban gólyalábas mutatványosok, utcazenészek, néptáncosok várták közönségüket az Európai Parlament előtti téren.

Úgy érzi, Belgium befogadta a magyarokat. – Kölcsönös a szimpátia és a rokonszerv. „Jé, hát a magyarok ilyenek? Ezt is tudják, nemcsak Bartók van, hanem tudomány, technika, képzőművészet is?" Igazán jó és kimondottan nagyhírű rendezvényekről számolhatunk be – teszi hozzá Reményi Krisztina.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdos fejlesztés a szegedi logisztikai központban

Elkészült a Szegedi Ipari és Logisztikai Központ (SZILK) legújabb üzemcsarnoka, amelyet a tulajdonos és üzemeltető GlobalLog Kft. építtetett. Tovább olvasom